• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Eğitim-Sen anadil eğitimi verecek

Eğitim-Sen anadil eğitimi verecek
Eğitim-Sen Amed Şubesi, Dünya Anadil Günü olan 21 Şubat tarihinde okullarda 2 ders saatinde anadilde eğitim verecek. Aynı gün anadilinde eğitim talebiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüş düzenlenecek.

Eğitim-Sen Amed Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. BM ve UNESCO’nun 1999 yılında 21 Şubat’ı Dünya Anadil Günü olarak ilan ettiği ve 2000 yılından bu yana tüm dünyada kutlandığının hatırlatıldığı açıklamada, “Anadilinde eğitim son dönemlerde ülkemizde siyasal mücadelenin bir parçası olarak güncel siyasetin ana tartışmalarından birini oluşturmaktadır.

Ülkemizde Kürt sorununun güncel çatışma biçimleri, anadilinde eğitim hakkını da, reel politikanın malzemesi haline getirmektedir. Bu güncel çatışma biçimi, pedagojik bir ihtiyaç olan anadilinde eğitim hakkı tartışmalarına Türkiye toplumunun bir kısmının algılarını kapatmasına neden olmaktadır.

 Ülkemizde de uygulanan bu tekleştirme ve kültürel asimilasyon politikası, 90 yıldır Anadolu’da yaşayan halklara, toplumlara ve farklı inançlara eğitim sisteminde uygulanmaya devam etmektedir” denildi.  

Devletin Kürt sorununda uyguladığı faşizan tutumun anadilinde eğitim konusundaki tavrını da belirlediğine dikkat çeken Eğitim Sen Şubesi, “Oysa Türkiye’de anadilinde eğitim hakkını savunmak çocuğun gelişim sürecinde pedagojik bir gerekliliktir. Aynı zamanda Anadolu’da yaşayan tüm halklar içinde bir zorunluluktur.

Bugün gelinen noktada Cumhuriyet projesinin tek etnik yapı üzerine oturan tek dil siyaseti iflas etmiştir. 4+4+4 eğitim sistemi ile yapılan yapısal değişiklik sonucunda anadilde eğitim taleplerini geriletmek ve sönümlendirmek için halklarla alay edercesine getirilen seçmeli ders, sorunu çözmek şöyle dursun daha da derinleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

Eğitim sendikası,  21 Şubat tarihinde 2 ders saatinde anadilde eğitimin yapılacağını belirtirken, şöyle noktaladı:  “Anadilinde eğitimin önündeki yasal engellerin kaldırılması, anadilinde eğitimin önemini ön plana çıkarmak ve kamuoyuyla paylaşmak amacıyla okullarımızda 2 ders saatinde anadilde eğitim yapacağız. 

Yine aynı gün anadilinde eğitim talebiyle, Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, KURDÎ-DER ve MAPER’le birlikte Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünden İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar yürüyüşümüz olacaktır. Tüm üyelerimize çağrımız,  anadilinde eğitim talebiyle yapacağımız eyleme destek sunarak bu duyarlılıkla bizler ile birlikte bir hareket etmeleridir."

Bu haber toplam 4936 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim