• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Ek gösterge yasa teklifi Meclis’te

Ek gösterge yasa teklifi Meclis’te
AK Parti’nin hazırladığı, ek gösterge ve öğrenci affını da içeren torba yasa teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Meclis  Genel Kurulunda, cumhurbaşkanı ödeneğinde artışa imkan sağlayan "Cumhurbaşkanı ödeneğinin yüzde 20,2 artırılmasına" ilişkin ifade 2022 yılı ek bütçe teklifinden çıkarıldığı bildirildi.

57 maddelik yasa teklifi, halen 2 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının 3 bin liraya çıkarılmasının yanı sıra, kısmi imar affı da içeriyor. Ek gösterge düzenlemesine uygun olarak, 205 Kanunda düzenleme yapılması hedefleniyor.

Yasa teklifinde neler var?

Hazırlanan yasa teklifine göre, mülki idare amirliği hizmetleri kadrolarında bulunanların görev aylıkları iyileştirilecek. Böylece merkezde görevli valiler, kurul başkanı, genel müdür, strateji geliştirme başkanı ile bu görevleri yürüten merkezde görevli valiler ile genel müdür yardımcıları, daire başkanları, birinci sınıf olup 1’inci derecenin 4’üncü kademesinden aylık alanların ek ödemeleri için oranlar artırılacak. İl valisi için belirlenen tazminat göstergesi de 12500 sayısının eklenmesiyle uygulanacak.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı’na dahil kadrolar esas alınarak emekli aylığı veya adi malullük aylığı ödenen polis memurlarından, lise ve dengi öğrenime sahip olup, emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, her ay 1200 TL tutarında ilave para ödenecek.

En düşük 2 bin 500 lira olan emekli aylığının 3 bin liraya yükselirken, Meclis başkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve milletvekillerinin maaşlarından emeklilik için yapılacak prim kesintilerinin hesabında 9000 gösterge kullanılacak. Öğretmen, polis, sağlık çalışanları ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseltilecek.

Genel idare hizmetleri sınıfında yer alan en yüksek ek gösterge 9000 ile Diyanet İşleri Başkanı olurken, bakan yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı'nın ek göstergesi 8 bine yükseltiliyor ve bunu 7800 ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri izliyor.

Ek göstergesi 9000 olan bir başka kamu görevlisi ise Genelkurmay Başkanı.

Öğrenci affı

Torba teklifle Yükseköğretim Kanunu’na eklenecek geçici maddede yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekteyken ilişiği kesilenler ve bu yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı elde ettiği halde çeşitli sebeplerle kayıt yaptıramamış öğrencilere geçmişe yönelik süre sınırlaması olmaksızın yükseköğretimlerine devam etme hakkı tanınacak.

Ancak bu haktan ‘terör suçu ile kasten öldürme suçlarından, işkence suçundan, eziyet suçundan, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı suçlarından mahkûm olanlar ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler’ yararlanamayacak.

Teklifin yasalaşması halinde ek gösterge düzenlemesini içeren maddeleri 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı ödeneği ile ilgili madde tekliften çıkarıldı

Meclis  Genel Kurulunda, cumhurbaşkanı ödeneğinde artışa imkan sağlayan "Cumhurbaşkanı ödeneğinin yüzde 20,2 artırılmasına" ilişkin ifade 2022 yılı ek bütçe teklifinden çıkarıldı.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Meclis'e çağrıda bulunarak "Ek bütçenin genel kuruldaki görüşmelerinde Cumhurbaşkanı ödeneğiyle ilgili maddenin kanun metninden çıkarılmasını talep ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Bu haber toplam 747 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim