• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Emekli ve memur için 5 aylık zam oranı netleşti

Emekli ve memur için 5 aylık zam oranı netleşti
Mayıs ayı enflasyon rakamları ile Temmuz zammı için 5 aylık zam oranı kesinleşti. Refah payı hariç emekliye zam ve memur zammı nihai rakamlarına ise son 1 veri kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle Mayıs ayında enflasyon hesaplamasına dahil edilmeyeceği ve bunun da TÜFE’de sert bir düşüşe neden olacağı iddiaları üzerine TÜİK bir açıklama yayımlamıştı.

Mayıs TÜFE hesabında "sıfır fiyat" yöntemini uygulanacağı bildirilmişti. Tüm bu gelişmelerle açıklanan TÜFE verisi Mayıs’ta aylık yüzde 0,04 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 39,59 olarak gerçekleşti. Böylece 17 ayın en düşük enflasyonu görüldü.

TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile emekli ve memur 5 aylık zam oranı da netleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15,26, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13,13'lük zammı cebine koydu. Geriye ise nihai rakamı belirleyecek sadece 1 veri kaldı.

Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi ve ekonomistlerin beklentileri beraber değerlendirildiğinde 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 20-23 bandında olması bekleniyor. Temmuz döneminde bu zamların dışında emekli ve memur maaşlarına refah payı (ek zam) eklenecek.

Yılın ilk 6 ayı için kamu işçisine verilen yüzde 45'lik zam oranı önemli bir referans değer olarak masada yer alıyor.

Yeni Kabine'nin ve Meclis'in önündeki ilk düzenlemeler asgari ücret, emekli ve memur zammı olacak. Bakanlıklarda devir teslim töreninin ardından yapılacak düzenlemeler için çalışmalar hız kazanacak. Çalışma Bakanlığı yapılacak düzenlemelerin teknik taslak çalışmalarını, Hazine'de bütçesini hazırlıyor.

MEMUR MAAŞLARI İÇİN 5'Lİ ARTIŞ

-Enflasyon farkı + Toplu sözleşme zammı
-Refah payı
-Memura kira yardımı
-En düşük memur maaşı net 22 bin TL olacak
-Maaşlara ince ayar

EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN REFAH PAYI VERİLECEK

-En düşük emekli maaşı yükselecek
-6 aylık enflasyon oranı ile Temmuz zammı
-Refah payı

Emekliye zam düzenlemesi için de kademeli zam formülü masaya geldi. Temmuz döneminde 6 aylık enflasyon oranına ilaveten refah payı ile yeni maaşlar belirlenecek. Burada daha düşük maaşlara daha yüksek zam oranı verilecek. Yüksek maaş alanın kaybı olmayacak.

Sadece orana göre maaş belirlemek alt grupta maaş alanlarla üst grupta maaş alanlar arasında giderek açılan bir makasa işaret ediyordu. Milli gelirin daha homojen olarak tabana yayılması için sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bu düzenleme gerçekleştirilecek.

EMEKLİ ZAMMI İÇİN ÖRNEK HESAP

7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak emekli zammı belirlenecek.

7 bin 500-10 bin => Yüzde 45 zam
10 bin-15 bin TL => Yüzde 40 zam
15 bin-20 bin TL => Yüzde 35 zam
20 bin ve üzeri => Yüzde 30 zam

Yukarıdaki zamların belirlenmesi durumunda, örneğinde 10 bin TL alan emeklinin maaşı 4 bin TL artacakken, 20 bin TL alan emeklinin maaşı yüzde 30 zamla 6 bin TL artacak.

Burada en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL'nin de yükseltilmesi masada yer alıyor. Detaylar yeni hükümetin kurulmasından sonra şekillenmeye başlayacak.

Emekli bayram ikramiyesi Ramazan Bayramı öncesi 1100 TL'den yüzde 82 artışla 2000 TL'ye yükseldi. Mart ayında emeklilik başvuru yapan ve maaşları bağlanan EYT'liler dahil 15 milyonu aşkın emekliye bu tutar ödendi. Maaş bağlanma işlemleri henüz tamamlanmayan EYT'lilerin hak kaybı olmayacak. Bu tutar işlemlerinin tamamlanmasının ardından hesaplarına yatacak.

Emekli bayram ikramiyesinin 2500-3000 TL bandına yükselmesi bekleniyor. Burada bayram ikramiyesinin 3000 TL'ye yükselmesi durumunda yüzde 50 zam yapılmış olacak ki, 2023 yılı içerisindeki zam oranı ise yaklaşık yüzde 173 olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Ocak ayı maaş genelgesine göre en düşük memur maaşı 11 bin 848 TL olarak açıklandı. Bu evli ve 2 çocuklu bir memurun maaşı. Yine bu rakam net 22 bin TL düzeyine yükselecek.

7 bin 901 TL alan memur emeklisi maaşı da aynı oranda yükselirse bu rakam 14 bin 671 TL olacak. Kamu işçisine yapılan yüzde 45'lik zam oranı burada tüm memur maaşları için bir referans olacak.

Memurun rahat nefes alması için yapılacak düzenlemeyle metropollerde yaşayanlara Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan memura benzer şekilde ödemeler yapılacak.

Memura büyükşehir tazminatı yani kira yardımı ödenecek. Bu kira yardımları memurun görev yaptığı il ve ilçeye göre belirlenecek. Öğretmen, polis gibi meslek grupları için özel lojman olanağı tanınacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklisi her yıl Ocak-Temmuz döneminde bir öncesi 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Memur maaşları da yılda 2 kez Ocak-Temmuz döneminde toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı alıyor. Enflasyon farkı burada bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon oranını ifade ediyor.

Kamu işçisi zammı referans alındığında memur zammının yüzde 45 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. TCMB'nin anketi ile beraber değerlendirildiğinde memur zammı yüzde 45 olursa ek zam yüzde 22-25 civarında olacak.

Burada en düşük memur maaşı 22 bin TL düzeyine çekilecek. Üzerinde maaş grupları için de Temmuz zammı ve refah payı artışı için ince ayar yapılması bekleniyor.

Bu haber toplam 1960 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim