• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Geçitli'de kalekol tepkisi

Geçitli'de kalekol tepkisi
Hakkari’nin Geçitli Köyü'nde mezarlıkta yapımı süren karakol inşaatını protesto eden BDP’liler karakola 200 metre kala Jandarma ve Polis ekiplerinin barikat engeline takıldı.

Jandarma ve Polis, yeni kalekol inşaatında basın açıklaması yapmak isteyen BDP'lilerin önünü tel örgüleriyle kapatıp, yol kontrolü ve yol kapatmasını Hakkari Cumhuriyet  Başsavcılığının kararıyla yapıldığını belirtip, BDP'lilerin yeni Kalekol inşaatında basın açıklaması yapmasına izin vermedi. 

BDP HEYETİ GEÇİTLİ'DE

Hakkari'den 60 kilometre uzaklıkta bulunan Geçitli Köyündeki  daha önce askeriyeye satılan 3 bin metre karelik  100 yıllık mezarlık üzerinde yapımı süren yeni Kalekol binasını protesto amaçlı köye giden ve aralarında BDP'li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP PM üyesi M. Sıddık Akış, BDP Hakkari il Eş başkanları Rahmi Kurt, Esmer Tekin, BDP Merkez ilçe Başkanı Yavuz Aksaç, SKK temsilcileriyle birlikte yaklaşık 100 kişilik BDP'li araçlarla köye doğru gitti. Durankaya beldesinde kurulan askeri kontrol noktasında bekletilmek istenen BDP'liler ile görevli komutan arasında kısa süre süren tartışmanın ardından geçişlerine izin verilen BDP'liler, Geçitli köyüne hareket etti.

MEZARLIKTA YAPILAN KALEKOL İNŞAATINA TEPKİ GÖSTERDİLER
 Köyde 7 yıl önce mezarlığın bulunduğu arazinin sahibi olduğu ileri sürülen Ali Demir tarafından askeriyeye satıldığı iddia edilen 3 bin metre kare mezarlıkta yeni Kalekol binası yapımına başlandı.100'e yakın ölü insan mezarının bulunduğu mezarlıkta kalekol yapılmasının dinen uygun olmadığını ileri süren BDP'liler, Kalekol binasına 200 metre kala jandarma ve Polis ekipleri tarafından önleri tel örgüleriyle kesildi.

BAŞKAN BEDİRHANOĞLU YETKİLİLER İLE GÖRÜŞTÜ

Köyde bulunan görevli bir üsteğmen , yol kapatma kararının Hakkari Cumhuriyet savcılığının kararı üzerine olduğunu belirterek, basın açıklamasını tel örgülerini geçmeyecek şekilde yapılmasını istedi. BDP'li Belediye Başkanı Bedirhanoğlu'nu telefonla kararda imzası bulunan Cumhuriyet savcısı ile görüştüren görevli komutan, hiç bir insanın burnunun kanamasını istemediğini, basın açıklamasını tel örgülerini geçmeyecek şekilde yapılmasını istedi.

UYGULAMALAR HUKUKA AYKIRI

Buna tepki gösteren Belediye Başkanı Bedirhanoğlu,yapılan bu uygulamanın hukuka aykırı olduğunu belirterek," Kararda yol kapatma falan denilmiyor. Sadece yol kontrolü yaparsınız. Kimliklerimize bakarsınız. Bizler buraya sadece basın açıklaması yapmaya gelmişiz. Olay çıkarmaya değil. Bu kapattığınız yol 15 köy ve mezranın ulaşımının sağlandığı bir yoldur. Siz bu insanlara bu zulmü uygulamamasınız" diye tepki gösterdi.

TEL ÖRGÜLERE ÖCALAN POSTERİ ASILDI

Daha sonra kapatılan yoldaki tel örgülerinin önünde toplanıp Öcalan posterlerini asan BDP'li grup adına basın açıklamasını BDP Hakkari il Başkanı Rahmi Kurt yaptı. Kurt, bir taraftan dün Şırnak'da yaptığı konuşmasında demokrasiden ve eşitlikten bahs eden Başbakan Erdoğan, diğer taraftan da ölülerin bulunduğu alanda kalekol inşaatı yaptığını , islam dininde böyle bir şeyin olmadığını ifade etti.

DEMOKRATİK ADIM BÖYLEM'MI ATILIR SAYIN ERDOĞAN

Kurt,"Dün Şırnakta havaalanı açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik adımları attık ve atmaya devam edeceğiz demişti. Ancak Geçitli köyünde demokratik adımları mezarlık üzerinde Kalekol inşaatı yapmak oldu.Sizin de gördüğünüz gibi burada şu an 15 köy yolunun ulaşımını sağlayan yolu kapatarak demokratik adımı atıyorlar.

12 EYLÜL YASASINA GÖRE KENDİSİ SUÇ İŞLİYOR

Burada bir kanunsuzluk var. Türkiye Cumhuriyeti yasasına göre, 12 Eylül yasasına göre kendileri suç işliyor.Ne yazik ki, Erdoğan biz samimiyiz. Bu barış sürecini akabete uğratacak olan insan bu vebalin altından kalkamaz diyordu. Ne yazik ki, askeri yığınağa rağmen Kalekolu hemen köyün kalbine yapıyor ve Kürt halkının ölüleri üzerine yapıyorlar. İslamda da diğer dinlerde de bunun kabul edilir bir yönü yoktur.Kürtlerin ölüleri üzerinde yapılan bu kalekol inşaatı aynı Saddamın Kürtlere yaptığı zülümden bir farkı yoktur.

SADDAM KÜRTLERİ ÖLDÜREREK YOL YAPIYORDU

Saddam da Kürtleri öldürerek üzerinde yol yapıyordu. Şimdi de burdaki ölülerin üzerinde kalekol yapılıyor. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz. Sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi. BDP'li grup, basın açıklamasının ardından sessiz bir şekilde dağıldılar. Haber: Serkan Kaya(İHA)

gecitli-mezarlik-protestosu-1.jpg

gecitli-mezarlik-protestosu-2.jpg

gecitli-mezarlik-protestosu-3.jpg

Bu haber toplam 7814 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 12
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı02 Mayıs 2024 Perşembe 14:01
  • Hakkari Berçelan'da su borusu patladı02 Mayıs 2024 Perşembe 13:48
  • Hakkari zabıtasında hijyen denetimi02 Mayıs 2024 Perşembe 09:35
  • Marunis köyü sakinleri Rûdaw'a konuştu02 Mayıs 2024 Perşembe 09:04
  • Hakkari İl Genel Meclisi üyeleri köy ziyaretlerinde02 Mayıs 2024 Perşembe 08:53
  • Van 1 Mayıs “Emek bizim söz bizim” *01 Mayıs 2024 Çarşamba 15:38
  • Hakkari ilçelerinde elektrik kesintisi olacak01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:46
  • Herkes "tavuk ve horoz almaya koştu"01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:22
  • 29 yıldır boş olan köylere geri dönüş hazırlığı01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:15
  • Zabıta ekibinden okul önünde plastik kasis01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:12
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim