• BIST 10211.38
  • Altın 2466.614
  • Dolar 32.1947
  • Euro 35.0609
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Gerginlik sona erdi

Gerginlik sona erdi
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinin İran'a açılan Esendere Gümrük Kapısı'nda jandarma ile girişleri durduran eylemciler arasında oluşan gerginlik birkaç ilke imza attı.

 Jandarma ilk defa 'Valinin Emri Var' diyerek dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. İki gündür sınır kapısında İran'ın Kandil Dağı'nda başlattığı operasyonları durdurmak için giden Şırnaklı canlı kalkan gurubu ile jandarma arasında sıcak saatler yaşandı. Başlatılan eylemler üzerine iki gündür kapılarını karşılıklı giriş çıkışlara kapatan Türkiye ile İran sınır hattında gerginlik en üst seviyeye çıktı. Eylem nedeni ile her iki ülke tarafında bin 500'e yakın TIR mahsur kaldı. Bunun üzerine Hakkari Valiliği jandarmaya müdahale emri verdi.

Sınır kapısını giden çok sayıda jandarma robocop müdahale için vaziyet aldı. Yüksekova İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Tamer Bilican, BDP Milletvekili Özdal Uçer ile görüştü. 'Valinin talimatı var, çadırı kaldırmanız ve dağılmanız gerekir, aksi takdirde müdahale edeceğiz' diyerek uyarıda bulundu. Eylemlerine son vermek istemeyen grup ile jandarma arasında sıcak saatler yaşandı. Kapının önüne jandarma etten set çekti. Bölgeye çok sayıda robocop sevk edildi.

Ancak tekrar bir araya gelen BDP'li yöneticiler ile komutanlar ortak bir noktada anlaşıp olayların çıkmaması için ikna oldular. Yapılan anlaşma gereği önce jandarma çekildi ardından eylemciler, basın açıklaması yapıp çadırlarını kaldırdılar. Eylemlerine son veren 200 araçlık Şırnak grubu, yeniden açılan sınır kapısından ayrılarak Yüksekova'ya geçti. Burada çarşı içinde tur atarak halkı selamlayan onlarca Şırnaklı, ilçe merkezinden ayrılarak Şırnak'a geçti.

HAKKARİ HEYETİ CANLI KALKANLARI UĞURLADI

BDP Hakkari İl Başkanı Orhan Koparan ve beraberindeki heyet Yüksekova'dan Şırnaka doğru giden heyeti Hakkari Depin noktasında karşıladı. Canlı kalkanlar bir süre Depin noktasında bekletildikten sonra Şırnak'a doğru gidişlerine izin verildi.iran-kapi-1.jpg

iran-kapi-2.jpg

iran-kapi-3.jpg

iran-kapi-4.jpg
 

Bu haber toplam 5245 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim