• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Görmez: Arkadaşları açığa aldık

Görmez: Arkadaşları açığa aldık
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, fetva hattına sorulan “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?” sorusu sonrası başlayan tartışmalara ilişkin, “Bu haber değildir, İslam’a fobik nefret içeren gayri ahlaki haber mühendisliğid

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, fetva hattına sorulan “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?” sorusu sonrası başlayan tartışmalara ilişkin, “Bu haber değildir, İslam’a fobik nefret içeren gayri ahlaki haber mühendisliğidir” dedi.

Görmez, söz konusu fetvada Arapça’dan tercüme yapılırken bir hata yapıldığını, verilen cevaptan o anlamın çıkmayacağını, ilgili kişileri açığa aldıklarını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TRT Haber’de yayınlanan bir programa katıldı.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetva hattına sorulan “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?” sorusuna verilen yanıttan sonra yaşanan tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘İslami fobik nefret içeren bir haber’

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 100 bin civarında din gönüllüsüyle bir haftadır can evinden vurulduğunu belirterek şunları söyledi:

“Geçmişte çok ağır hakaretler ve iftarlar yapıldı ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu seviyede bir itibarsızlaştırma hiç olmadı. Bu öyle bir haber ki, itibarsızlaştırma kampanyası ki bu Diyanet’i, başkanını, hocaları ve imamları toplumun yüzüne bakmaktan alıkoyan bir iftiradır.

“Bizi bütün babalarımıza, bütün kızlarımıza, bütün annelerimize ve bütün ailelerimize mahcup etmeyi hedefleyen bir iftiradır. Bu haber değildir, bu İslami fobik nefret içeren gayri ahlakı haber mühendisliğidir. Bu haber 100 binlerce yerde yer aldı ve yanına benim sarıklı cübbem yerleştirildi.

Bu haber İngilizce’ye çevrildi, Vatikan’ın yanı başında İtalya’nın en büyük gazetesine manşet yapıldı. Bir haber ajansı tarafından Arapça’ya çevrildi ve Arap dünyasına servis yapıldı.”

‘Azap duydum’

Görmez, aklını ve ahlakını yitirmemiş hiçbir insanın söylemeyeceği bir cümleyi, hiçbir vatandaşın Diyanet’e istinat edeceğine ihtimal vermediğini belirterek, “Bu haber mühendisliğinin peşine düşülmesinden dolayı azap duydum. Bu haberin hedefi İslam’ın kendisi olmuştur.

Konuyu sosyal medyanın birinci konu haline getirmesinden büyük azap duydum. Haberin hedefi keşke ben olsaydım, Diyanet olsaydı. Bu haberin hedefi aile hayatına izzetti, iffeti, hayayı, nezaketi getiren İslam’ın kendisi olmuştur” diye konuştu.

‘Bilmemeden ortaya çıkan cehalet’

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Din İşleri Kurulu’nun, Din İşleri Kurulu uzmanları ve illerde müftülüklerin bu sorulara cevap verdiğini belirten Görmez, şunları ifade etti:

“Din İşleri Kurulu’nun fetvası olduğu doğru değil. Din İşleri Kurulu uzmanlarına gelmiş. E-mail yoluyla gelenlere cevap veriliyor. Verdiğimiz 1700 cevabı kendim okudum. Aile içi ensest ilişkiyle ilgili 13 soru sorulmuş. 12 soruya ‘patolojik sapkınlık’, ‘tedavi altına alınmalıdır’ yönünde cevap verilmiş.

“Yetkilerinin bundan haberdar olması gerekir denmiştir. 13 sorudan birisinde ise hükmü inşa ederken Arapça alıntıların yanlış tercümelerinin cevabın içine derç edildiğini görüyoruz. İlgili arkadaşları açığa aldık. Bu ifadelerden bütün dünyaya duyurulan başlık çıkmaz. Haram kelimesinin bilmemeden ortaya çıkan cehalettir. Teknik tabirdir.”

Görmez, ayrıca, fetva verilme sürecinde yeni bir prosedür getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisine bağlı  Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Dini  Soruları Cevaplandırma Platformu’na “Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu?” sorusu sorulmuş, soruya da şu yanıt verilmişti:

“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise;

babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir.

Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır. (Merğinani, el-Hidaye, I, 192; Mevsıli, el-İhtiyar, III, 109)”

Yanıtın tepkiler almasının ardından Diyanet, kısa bir süre sonra önce söz konusu yanıtı kaldırmış, ardından bir açıklama yaparak, kendisine bağlı fetva hattının, böyle bir yanıt vermediğini, verilen yanıtın tahrif edildiğini ve söz konusu haberle ilgili dava açacağını belirtmişti.

Son olarak, Diyanet, Dini Soruları Cevaplandırma Platformu’nun tamamen kapatıldığını açıklamıştı.İMC

Bu haber toplam 2463 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim