• BIST 10336.33
  • Altın 2453.016
  • Dolar 32.2206
  • Euro 34.7527
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 25 °C

Hakkari Barosu'dan 8 mart açıklaması

Hakkari Barosu'dan 8 mart açıklaması
Hakkari Barosu Başkanlığı Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” etkinlikleri kapsamında bir açıklama yaptı.
Hakkari Barosu Başkanları Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkan Av. Handan Çiftçi Ağustos 1910 tarihinde Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında bu günün tarihsel bir dönüm noktası oluşturması nedeniyle dünya emekçi kadınlara özgü bir gün olarak anılması oy birliği ile kararlaştırılmıştır dedi.
 
Çiftçi,”8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde bir tekstil firmasında çalışan  40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başlaması sonrası kolluk birimlerinin olaya müdahale etmesi sonucu işçiler fabrikada mahsur bırakılmış, Müdahale sonrası tekstil firmasında yangın çıkmış ve çıkan yangından firmada mahsur kalan işçiler firmanın çevresinde kurulan barikatlar nedeniyle yangından kaçamamaları neticesinde aralarında 129 kadın işçi hayatını kaybetmiştir.

Ağustos 1910 tarihinde Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında bu günün tarihsel bir dönüm noktası oluşturması nedeniyle dünya emekçi kadınlara özgü bir gün olarak anılması oy birliği ile kararlaştırılmıştır.

Dünya Emekçi Kadınlar Günü her ne kadar bir gün olarak belirlenmişse de, kadının hayatın ilk anından beri var olması ve toplumun her aşamasında rol aldığı düşünüldüğünde her gün özel bir günmüş gibi kutlanması gerekmekte ve kadına bu anlam ile bakılmalıdır. Her şeyin evvelinde kadın, insandır. Kadın haklarına saygı insan haklarına saygıdır, kadına verilen değer insanlığa verilmiş değerdir,  kadın haklarını koruma insan haklarını korumaktır.

Yaşadığımız çağda, 8 mart 1857 tarihinde yaşanan vahim ve trajik olaylar yaşanmasa bile kadın hemen hemen her yerde sömürülmekte, hakları ihlal edilmekte ve adeta uçurumdan aşağı yuvarlanmaktadır. Son dönemlerde nerdeyse bir gelenek haline gelen kadına şiddet eylemleri ve kadın cinayetleri her geçen gün artarak devam etmektedir. 

Çalışma hürriyeti ve kadının çalışma hayatında rol alması gibi kavramlar ve söylemler ile kadın adete bir meta haline getirilmiştir. Sermaye sahipleri, kadının sahip olduğu duygusallığı, güzelliği ve cinsel kimliğini, kar marjinallerini  yükseltmek için adete kadınları bir basamak olarak görmekte.

Hakkari Barosu, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak ezilen, sömürülen, şiddete maruz kalan bireysel hak ve özgürlükleri gasp edilen tüm kadınların yanında yer aldığımızı ve bu tür hak ihlalleri karşısında her zaman yılmadan mücadele edeceğimizi bu anlamlı günde bir kez daha haykırıyoruz. Tüm emekçi kadınların “dünya emekçi kadınlar gününü kutlarız” dedi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 6193 defa okunmuştur
  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim