Hakkâri ’de, Yöresel ot festivaline yoğun ilgi
Kaynak:Hakkarihabertv.com
Doğanın Kalbinde Lezzetin İzinde” sloganıyla düzenlenen Hakkâri Yöresel Ot Festivali, ziyaretçilerin yoğun katılımıyla coşku içinde gerçekleşti
Hakkari Valiliği himayelerinde, İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda, Vali Ali Çelik’in teşrifleri ve il protokolünün katılımlarıyla düzenlenen festival; doğa ile gastronomiyi, eğitimle yerel kalkınmayı buluşturarak örnek bir organizasyona dönüştü.
Festivalde, ilimizin eşsiz dağlarından toplanan 50’yi aşkın şifalı ot, kentin meslekî eğitim kurumlarının öğrencileri ve usta öğreticileri tarafından hazırlanarak ziyaretçilere sunuldu. 100’den fazla geleneksel yemek, festival alanındaki stantlarda sergilendi ve büyük beğeni topladı.
Etkinlikte, Hakkâri Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, TOBB Mesleki Eğitim Merkezi ve Hakkâri Halk Eğitimi Merkezi’nden öğretmenler, öğrenciler ve kursiyerler aktif rol aldı.
”Hakkari’miz, muhteşem bir gastronomiye, tarihi hazineye ve doğal güzelliklere sahip.”
Yöresel ot ve yemeklerin tanıtıldığı stantları tek tek ziyaret ettikten sonra konuklara hitap eden Vali Ali Çelik: "Bizzat takibimde olan bu önemli hususta, gelinen aşamada; Çukurca Organik Tahini’miz başta olmak üzere 9 yöresel yemeğimiz, Hakkâri’nin 16 kilimi ve Yüksekova Çirek peynirimiz, ilimiz adına tescillenmiştir.
Çabalarımızın karşılık görmesi, hepimiz için büyük ödül, gurur ve mutluluk kaynağı olmuştur. Hakkari’miz, gerçekten muhteşem bir gastronomiye, tarihi hazineye ve doğal güzelliklere sahip. Bunları tüm dünyaya tanıtmak ve herkesle paylaşmak çok önemli.
Bu tür çalışmalar, ilimizin turizmine de çok ciddi bir katkı sağlayacak. Yöremize ait, coğrafi tescili yapılacak daha bir çok ürünümüz bulunmaktadır. Bundan sonraki çabamız, bu ürünlerin, yöremizde kalmasını ve tescilini sağlamak olacaktır," dedi.
Hakkâri, Türkiye’nin Gündeminde Olmaya Devam Edecek
Konuşmasına; artık üretimle, eğitimle, kültürle anılan bir Hakkâri inşa ediyoruz, diyerek devam eden Vali Çelik: “Hakkâri; yalnızca doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda, binlerce yıllık kültürü, zengin florası ve üretim potansiyeliyle de Türkiye’nin yükselen değeri haline gelmektedir. Bu dönüşümde emeği geçen tüm meslek liselerimize, öğretmenlerimize, öğrencilerimize, üreticilerimize ve kurumlarımıza şükranlarımı sunuyorum,” dedi.
Alanında uzman olan Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni Şükrü Gürses, il protokolü ve konuklara, coğrafi işaretli ürünler ve yöresel otların kültürel ve gastronomik önemi hakkında, etkili bir bilgilendirme semineri sundu.
Coğrafi İşaretli Ürünler Tanıtıldı
Ziyaretçiler, otlu peynir, keledoş, tırşka çeliya, kris, doğaba, gibi coğrafi işaret almış yerel ürünlerin yapım süreçleri hakkında bilgilenme fırsatı buldu. Yöresel yemek stantlarının yanı sıra kurulan kıl çadırında protokol konukları ağırlandı.
Festival alanında ayrıca halk oyunları gösterileri, müzik dinletileri, kültürel sunumlar ve ot temalı atölyeler, ilgiyle takip edildi.
Kültürel Miras ve Eğitim El Ele
Festival, sadece bir yemek şöleni değil; aynı zamanda, #Hakkâri’nin kültürel zenginliğini ve eğitim kurumlarının yerel değerleri yaşatma konusundaki katkısını da gözler önüne serdi. Katılımcılar, doğayla iç içe bir ortamda, yerel ürünlerin ekonomik ve kültürel değerini birebir deneyimledi. Etkinlik, #Hakkâri’nin gastronomi alanında önemli bir cazibe merkezi olabileceğini bir kez daha kanıtladı.
Hakkâri Yöresel Ot Festivali, lezzetin, emeğin ve kültürün buluştuğu unutulmaz bir gün olarak kent tarihine geçerken, Vali Ali Çelik, bu tür organizasyonların geleneksel hâle getirilmesi için çalışmaların süreceğini belirtti.