• BIST 10739.57
  • Altın 2500.459
  • Dolar 32.1992
  • Euro 34.9816
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Hakkari 'Emo)'dan Soma açıklaması

Hakkari 'Emo)'dan Soma açıklaması
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hakkari İl Temsilciliği, Manisa’nın Soma ilçesinde maden ocağında meydana gelen olayın teknik boyutları hakkında bilgi verdi.

EMO Hakkari Temsilcisi Adem Çatal, Yardımcıları Hamdullah Temel ve Evren Taş, maden ocağı felaketinde hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Burada hayatını kaybeden madencilerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyen EMO Hakkari Temsilcisi Adem Çatal, Soma Eynez Karanlık Dere`deki özel Soma Kömür İşletmelerinde facia yaşandığını belirtti. Facianın Hakkari’yi olduğu gibi ülkemizi ve hatta dünyayı yasa boğduğunu ifade eden Çatal, bu facianın dünyanın en büyük maden facialarından biridir dedi.

Trafo patlaması gerekçesiyle açıklanan faciada kaybettiğimiz madencilerin sayısı 284 ‘ü aşarken yüzlerce işçinin de halen madende olduğunu belirten Çatal, öncelikle yitirdiklerimiz arasında olan hemşerimiz Emrullah Armut’a  ve tüm madencilerimize Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediklerini söyledi.

Çatal,”100`e aşkın yaralımızın da en kısa sürede sağlıklarına kavuşmasını diliyoruz. Yeraltında bekleyen yüzlerce işçimizin de gün ışığına canlı olarak çıkarılabilmesini umut ediyoruz. Facianın nedenine ilişkin iddialar ise kaosa sebebiyet vermektedir. Trafo patlaması nedeniyle facianın yaşandığına ilişkin açıklamalar kafa karışıklığını artırmıştır.

Trafoların yüksek güvenlikli standartlara uygun olarak yapılması gerektiği, trafonun patlama ihtimalinin çok düşük olduğu, trafo patlasa dahi yangına karşı izole edilmiş beton korumaya sahip olması gerektiği elimizdeki teknik bilgilerdir. Ayrıca ocakta kullanılan elektrik tesisatının ve ekipmanlarının ATEX sertifikalı exproof (alev sızdırmaz) olması gerekmektedir.

Trafoların da exproof d tipi koruma tertibatlı olarak seçilmesi, kuru tip transformatör kullanılması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında trafonun patlaması ve yangın çıkması söz konusu ise bunun bir kaza olmadığını gözler önüne sermektedir. EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ve EMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş`ın da yer aldığı Odamızdan bir heyet, bilgi almak üzere maden ocağına gitmiştir.

Madende eski ocak olarak tabir edilen mekânda, kömürün yanması ve geçici göçük meydana gelmesinin ardından işçilerin bulunduğu alanda yoğun karbonmonoksit birikmesi olduğu yönünde bilgiler bize ulaşmıştır. Ayrıca hava tahliye sisteminde aksaklıklar olduğu, mekanik olarak yönlendirme yapıldığı, otomasyon sisteminin yeterli olmadığı da öğrenilmiştir”

HEYETİN İNCELEME SONUÇLARI

Heyetin İnceleme sonuçları hakkında da bilgi veren Hakkari (EMO) Temsilcisi Adem Çatal,”Heyetin yaptığı ilk incelemelerde tesiste çalışan elektrik, makina ve maden mühendisleri ile maden işçilerinden edinilen ilk bilgilere göre ocağın yaklaşık 700. metrelerinde kömür yangını ve yangından kaynaklı kısmi göçük oluştuğu, taze hava sağlayan fanların etkisiyle yangının duman etkisinin yayıldığı, uzun süre sonra fanların çalışma yönlerinin ancak değiştirilebildiği,

bu arada çok sayıda işçinin yayılan duman ve yangından etkilendiği (yanık ve zehirlenme) yangının kamuoyuna yansıyan ilk açıklamalarda olduğu gibi elektrik kaynaklı olmadığı bilgileri edinilmiştir. Edinilen bilgilere göre, maden içerisinde zehirleyici ve patlayıcı gazları algılayacak ve havalandırma sistemlerini yönetecek sistemlerin yetersiz ve eski olduğu, kömürün içten içe yanmasıyla başladığı tahmin edilen bu yangının ortaya çıkardığı karbonmonoksit,

karbondioksit ve metan gazlarının ölümcül etkisi nedeniyle şu ana kadar ifade edilen rakamlarla 284 ölüm olayının gerçekleştiği, bu sayının içerideki işçilerin kurtarılmasındaki zorluk göz önüne alındığında daha da artabileceği öngörülmektedir. Taşıma bantlarının çalışmamasının kurtarma faaliyetlerini güçleştirdiği bilinmektedir.

Taşıma bantlarının de yangın olsa bile yedek bir güç kaynağı ile çalışabilir durumda olması gerekmektedir.iş ve işçi güvenliği denetimi ve maden ocakları denetimlerinin periyotlarının kısaltılması ve denetleme birimlerinin şirket sorumluluğunda değil devlet sorumluluğunda olması gerekmektedir.Bu büyük facianın ardından tüm sorumluların yargı önüne çıkarılmalı ve  ölen madencilerimizin   hesabı sorulmalıdır. Hepimizin başı sağolsun” dedi. Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 3551 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Karadağ, köy ve mezraları ziyaret etti18 Mayıs 2024 Cumartesi 08:30
  • İlik donörü olup hayat kurtarabilirsiniz17 Mayıs 2024 Cuma 11:21
  • Başkale travertenleri17 Mayıs 2024 Cuma 10:37
  • Jandarma kan bağışı etkinliği düzenledi17 Mayıs 2024 Cuma 10:14
  • Hüküm giyen emekli generallere af17 Mayıs 2024 Cuma 09:53
  • İBAN üzerinde dolandırıcılık çoğalıyor17 Mayıs 2024 Cuma 09:17
  • İş İnsanı Ölmez'den kamuoyuna!16 Mayıs 2024 Perşembe 18:20
  • KGK’dan Ankara’da diplomasi turu16 Mayıs 2024 Perşembe 11:40
  • HEM'de Gazze konulu konferans düzenlenecek16 Mayıs 2024 Perşembe 11:26
  • Yüksekova-Irak arasındaki turizm ağı genişliyor16 Mayıs 2024 Perşembe 08:49
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim