• BIST 10173.13
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Hakkari HATSO'dan Zincir Marketler açıklaması

Hakkari HATSO'dan Zincir Marketler açıklaması
Hakkari Ticaret ve Sanayi (HATSO) Başkanı Servet Taş, ulusal zincir marketlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

HATSO açıklamasında," Bizler, ekonomiyi ve ticareti olumsuz yönde etkileyen, dünyayı ve ülkemizi saran koronavirüs salgını nedeniyle, son iki yıldır içinde bulunduğumuz durumdan dolayı yüreğimize taş basıp, ülkemiz sıkıntılı dönemlerden geçiyor düşüncesiyle hep sustuk. Ancak ulusal zincir marketler güçlerine güç katarak ilerlemeye ve yeni mağazalar açıp küçük esnafımızı yok etmeye devam ettiler.

Bundan şehrimiz de nasibini aldı. Son aylarda mantar gibi hızlı bir şekilde yayılmaya devam ettiler. Her gün yenisi açılan ulusal zincir marketler nedeniyle ilimizdeki esnaf ve tüccarlarımızın zararı her geçen gün artmaktadır. Hükümetimiz istediğimiz şekilde gerekli düzenlemeyi yapmadığı gibi yerel yönetimlerde ulusal zincir marketlerin açılmasını engelleyici önlem alamamıştır.

Şehrimizde her ay yenisi açılan ulusal zincir marketler esnaf ve tüccarlarımızı sıkıntıya sokmaktadır. Ülkemizdeki  2 milyona yakın esnafımız, 20 binden fazla ulusal marketler zincirinden daha önemlidir. Küçük esnaf ekonominin barometresidir.

Bu ulusal zincir marketler sadece bakkal esnafımızı değil manav, şarküteri, kasap, züccaciye, tuhafiye, kırtasiye, beyaz eşya, mobilya, elektrik-elektronik vb. birçok meslek dalını yakından ilgilendirmekte ve olumsuz etkilemektedir. Bir an önce gerekli önlemler alınmazsa küçük esnaflarımız; kalaycı, bakırcı, saraç gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girecektir.

Ticaret yaparak ayakta kalmaya çalışan üyelerimiz zincir marketlerin orantısız gücünün altında eziliyor. İktisadi hayat en küçük ticari işletmeden en büyük şirkete kadar bir bütündür. Ekonomik sistem içinde hepsinin ayrı rolü bulunmaktadır. 

Ekonomimiz tüm işletmelerimiz ayakta kaldığında ancak güçlü olabilir. Bu nedenle hükümetimizden ve yerel yönetimlerden zincir marketlerin yaygınlaşmasının önlenmesini, nüfus, mesafe, ürün çeşitliliği gibi birçok kritere göre zincir marketlerin açılmasının sınırlandırılmasını talep ediyoruz.

Esnaf ve Tüccarımızı genel giderlerini bile karşılayamayacak duruma getirmeyelim. Yerelden kalkınmaya önem verelim. Yerelden genele ekonominin güçlenmesi esnaf ve tüccarımızın ayakta durmasıyla mümkündür. Ayrıca halkımızın da yerel esnaftan alış verişlerini yapmaları önem arz etmektedir"

 

Bu haber toplam 1330 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim