• BIST 10158.38
  • Altın 2459.504
  • Dolar 32.277
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Hakkari heyeti Barzani ile görüştü

Hakkari heyeti Barzani ile görüştü
Hakkari Valisi Muammer Türker ve beraberindeki heyet Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüştü

Hakkari Valisi Muammer Türker ve beraberindeki heyet Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) nın Organizasyonunda gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde Çukurca’nın Üzümlü ve Şemdinli’nin Derecik sınır kapılarının açılması hususunda görüşmeler yapıldığı öğrenildi.

 Çalışma ziyaretinde Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Hakkari’den gelen heyeti Selahattin kentindeki başkanlık sarayında kabul etti. Kabulde Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen de hazır bulundu. Görüşmede Hakkari Valisi Muammer Türker, Irak’ın Erbil kentine Hakkari’den 12 saatte geldiklerini belirterek, “ Sınır kapılarının açılması durumunda bu yolun 3 saate kadar kısalabilecek. İki ülke siyasi sınırlarla bölünmüş olsa da aramızdaki kardeşlik bağları kesintiye uğramadan devam ediyor. Hem bu kardeşliğin güçlendirilmesi, hem aramızdaki yasal ticaret gelişerek insanlarımıza iş ve aş imkanının sağlanması ve hem de bölgede barış ve istikrarın sağlanması için sınır kapılarının faaliyete geçmesi gerekir. Bu çerçevede Irak merkezi yönetimi nezdinde gerekli onayın alınması için Sayın Barzani’den destek ve katkı vermesini istiyoruz. Ayrıca Hakkari’de yapımı devam eden Kayak tesisi ve Havaalanından Kuzey Irak halkı da yararlanabilir” şeklinde konuştu

Görüşmede Kuzey ırak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Vali Muammer Türker’in görüşlerine katıldığını belirterek şunları ifade etti. Barzani, “ Avrupa’nın  yıllarca süren savaşlardan sonra sınırlarını tamamen kaldırdı. Oysa kardeş iki toplumun arasındaki sınırın bu şekilde çizilmesinden iki toplumda zarar görüyor.  Bu konuda Türk tarafı gibi bizde hazırız. Hatta altyapının neredeyse tamamını bitirdik diyebiliriz. Bir an önce bu kapıların açılması gerekir ve Avrupa’ya kadar gidecek bir demiryolu hattının da bölgeleri bağlaması gerekir” dedi.

Mesut Barzani Ayrıca Irak merkezi hükümetinden Dişişleri Bakanı Hoşyar ZEBARİ’nin de içinde bulunduğu bir heyetin bölgeye geleceğini belirterek, Kendilerine bu konunun hızlandırılması hususunu ileteceğini, eğer Irak merkezi hükümeti nezdindeki çalışmaların gecikmesi durumunda Bölgesel Yönetim olarak daha pratik bir çözüm arayışında olacaklarını belirtti.

Heyet ziyaret programı çerçevesinde Sanayi Bakanı Sinan Çelebi,  İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Milli Eğitim Bakan Safin Dizai’nin yanı sıra Erbil ve Dohuk Valileri ile Erbil ve Dohuk Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ile de görüşerek Üzümlü ve Derecek sınır kapılarının açılması konusunda görüş alışverişinde bulundukları belirtildi görüşerek Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının açılması hususunda görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

normal.20120121120045.jpg

 

Bu haber toplam 3633 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim