• BIST 9995.51
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Hakkari İHD basın açıklması yaptı

Hakkari İHD basın açıklması yaptı
İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, anadil haktır engellenemez dedi.

FEYZULLAH TAŞ HAKKARİ (İHA) – İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, anadil haktır engellenemez dedi. Nedim Zeydan Caddesi üzerinde bulunan şube binasında basın açıklaması yapan İsmail Akbulut, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’ nin çok dilli yaşamla ilgili almış olduğu sivil itaatsizlik kararlarına karşı TBMM’nin, siyasal iktidarın ve milliyetçi parti ve çevrelerin tepkisinin antidemokratik olduğunu belirtti.

TBMM kürsüsünde Kürtçe konuşulduğu zaman tutanaklara ‘Bilinmeyen dil’ veya ‘xxx’ tabirlerinin yazılması parlamentonun kendi geçmişine olan yabancılaşmasını ve haklara olan inançsızlığını gösterdiğini ifade eden Akbulut, TBMM kuruluş yıllarına geri dönmeli ve o dönem parlamentoda Türkçe, Kürtçe, Arapça, Çerkezce konuşulabildiğini öğrenmeli ve bu inkarcı tutumundan vazgeçmelidir dedi.

TBMM BAŞKANI KÜRTLERDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR

Akbulut,”Barış ve Demokrasi Partisi’nin çok dilli yaşamla ilgili almış olduğu sivil itaatsizlik kararlarına karşı TBMM’nin, siyasal iktidarın ve milliyetçi parti ve çevrelerin tepkisi antidemokratiktir. TBMM Başkanı’nın BDP’li milletvekillerinin Kürtçe konuşması üzerine Savcıları göreve davet etmesi tuhaf bir ironi yaratmıştır. DGM Savcıları tarafından 3 Mart 1994 günü TBMM’den gözaltına alınan DEP milletvekilleri gerçeği çabuk unutulmuşa benziyor. Parlamenterin hak ve çıkarlarını korumak yerine Savcıları göreve davet eden bir Parlamentodan demokratik açılımlar beklenemez. TBMM Başkanı 12 Eylül Anayasası’na sığınmakta, darbe anayasasının yargı vesayetini içselleştirmiş olarak hareket etmektedir. Unutulmamalıdır’ki, vesayet rejimini içselleştirmiş parlamenterlerle temel hak ve özgürlükler korunamaz. TBMM Başkanı öncelikle Kürtlerden özür dilemeli, Savcılık rolünü terk etmelidir”

TÜRKLER SADECE ANADULU’DA YAŞAMIYOR

Akbulut,”Çok dilli yaşamla ilgili sivil itaatsizlik eylemlerinin başlaması üzerine gösterilen diğer tepkiler anlaşılır gibi değildir. Milliyetçi çevrelerin tepkisi 20. yüzyılın asimilasyoncu devlet politikalarının devam ettirilmesi biçiminde kamuoyuna tezahür etmiştir. Bu çevrelere şunu hatırlatmak gerekir; Türkler sadece Anadolu’da yaşamıyor. Balkanlarda, Kafkasya’da ve Orta Asya’da da yaşıyorlar ve çok sayıda devletleri var. Türkiye’deki siyasetçiler Bulgaristan’da, Makedonya’da, Kosova’da Türklerin dil hakkı için ne talep ediyorsa aynı talebi Türkiye’deki Kürtler ve diğer etnisiteler için de istemelidirler. Orada yaşayan Türkler dil haklarını kullandıkları için o ülkeler bölünmediğine göre Türkiye’de bölünmeyecektir. Ancak milliyetçi çevrelerin asimilasyoncu politikaları dayatmaları ve bunun için gerekirse şiddet kullanacaklarını söylemeleri Türkiye için bölünme tehlikesi yaratabilir. Bu çevrelerin hak ve özgürlüklere olan bakış açılarını artık değiştirmeleri gerekmektedir.

KÜRTLERE LOZAN ANTLAŞMASI İMKAN TANIMAKTADIR

Akbulut,”Türkiye Cumhuriyeti anadil hakkının kullanımını, eğitimini ve öğrenimini artık tanımalı ve gerekli anayasal ve yasal düzenlemeleri yapmalıdır. Bu düzenlemeler yapılıncaya kadar gerçekleştirilecek sivil itaatsizlik eylemlerini demokratik bir hakkın kullanımı olarak görmelidir. Kaldı ki dil hakları ile ilgili yapılan ve yapılacak olan sivil itaatsizlik eylemlerine Lozan antlaşmasının 39. maddesi de imkân tanımaktadır. Anadil haktır. Anadilin kullanılması, eğitilmesi ve öğretilmesi önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Siyasal iktidar yasası olmadığı halde TRT’de Kürtçe yayın yapabiliyorsa, Kürtler de herhangi bir yasal düzenleme beklemeden kendi dillerini istedikleri gibi kullanabilirler. (Üstelik Lozan var) AK Parti yapınca meşru, BDP yapınca gayrimeşru gösterilmesi tam bir ikiyüzlülük ve ayrımcılıktır. AK Parti’yi ayrımcı uygulamalar yapmaya son vermeye davet ediyoruz”.

KÜRTÇE AYRIMCILIĞI KALDIRILSIN

Akbulut,” BDP’nin çok dilli yaşamla ilgili kararını kamuoyuna açıkladıktan sonra BDP’ye, Kürt kökenli milletvekillerine, Kürtlere ve Kürtçeye yönelik ayrımcılığın yanı sıra nefret içeren söylemler de kullanılmaya başlanmıştır. Siyasal iktidarın nefret söylemini engelleyici tutum alması ve nefret suçlarını düzenlemesi gerekmektedir. Şiddete başvurulmadan sivil itaatsizlik eylemleri ile hak arama yolunun nefret söylemi ile engellenmesi uygulamalarına son verilmelidir”

SEDAT KARADAĞ’I JANDARMA VURMUŞTUR

Akbulut,”Ayrıca Yüksekova İlçemizde 10 Aralık akşamında Sedat Karadağ adlı vatandaş jandarma tarafından vurularak ağır bir şekilde yaralanmıştır. Son günlerde güvenlik güçlerinin sivil vatandaşlara yönelik bu gibi tutumları ve gösteri yürüyüşlerindeki orantısız güç kullanmaları bizleri kaygılandırmaktadır. Söz konusu uygulamalar hakkında yasal herhangi bir kovuşturma yapılmaması hukuk dışı uygulamaları arttırmaktadır” şeklinde konuştu..

Bu haber toplam 3745 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim