• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Hakkari il olarak kalsın komisyonu bildiri dağıttı

Hakkari il olarak kalsın komisyonu bildiri dağıttı
Hakkari il kalsın komisyonu bugün saat 17:00'da Hatsoı binası önünde düzenleyecekleri yürüyüş öncesi şehir merkezinde bildiri dağıttı.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanlığında bir araya gelen ilin kanaat önderleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve esnaflar burada yaptıkları toplantının ardından Hakkari il kalsın komisyon tarafından hazırlanan bildiriler şehrin değişik noktalarına dağıtılmak üzere mahalle ve köy muhtarlarına teslim edildi.

Bugün saat 17:00’da düzenleyecekleri Hakkari ili kalsın adlı yürüyüşe tüm halka katılım çağırısında bulunan komisyon 9 maddenin yer aldığı bildiriyi dağıttılar.

Dağıtılan bildirilerde,”02.08.2016 tarihinde TBMM’ne sunulan kanun tasarısında il merkezinin Yüksekova’ya taşınması buna karşılık Hakkari’nin Cölemerik ilçesi olarak düzenlenmesi düşünülmektedir.

Bu tasarının yasalaşması halinde doğacak sonuçlara ilişkin olarak kamuoyunu bilgilendirmek gerekmiştir.

 Sonuç olarak Hakkari il merkezinin taşınması halinde:  Yasa tasarısı gereğince il kadrolarının Yüksekova’ya taşınması gerekeceğinden ilk etapta 5 bin kamu çalışanı taşınmak zorunda kalacaktır.

Taşınacak olan bu kişilerin aileleri ile birlikte en az 2 bin kişilik nüfus Hakkari’den taşınacaktır.

20 bin kişinin taşınmasından sonra kamu hizmetine ihtiyacın azalması ile birlikte takip eden yıllarda özellikle sağlık, eğitim, güvenlik hizmetinde çalışan personel sayısında da kademeli olarak azalma meydana gelecektir.

Sonuç olarak 2 ile 3 yıl içinde Hakkari merkez nüfusu 15 bin ile 20 bin kişiye kadar inecektir. Merkezde yaşayan ve 65 bin kişiye hizmet etmekte olan lokanta, cafe, çay ocağı, berber, toplu taşıma araçları, otelcilik, taksicilik, giyim, muhasebe ve akaryakıt gibi birçok alanda hizmet veren esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacak.

Bu işletmelerde çalışan kişiler işsiz kalacağından göç etmek zorunda kalacaktır.

Nüfusun azalması ile birlikte kamu hizmetinin daha hızlı yürümesi için insanlar merkez mahallelerde toplanacak merkezin dışında kalan mahalle ve yerleşim yerleri boşalacak ve Hakkari ili hayalet şehrine dönüşecektir.

İl merkezi olması sebebi ile bugüne kadar burada yapılan birçok sınav başka yerde yapılacak ve sonucunda veliler çocuklar başka yerlerde sınava göndereceklerdir.

Bu sınavlara geliş gidiş sebebi ile aileler yeni masraflara katlanmak zorunda kalacaklardır. Hemşehrilerimizin bin bir emek olarak yaptıkları binaların büyük bir kısmının kira gelirleri düşecek ve kalorifer ile ısıtılan binaların çoğu boş kalacağından ya ısıtılmayacak yada ısıtılma giderleri katlanacaktır.

Buna paralel olarak Hakkari genelinde gayrı menkul ve menkul varlıkları en az yüzde 70 değer kaybına uğrayacaktır.

Hizmet sektöründeki birçok işyerinin kapanması ile birlikte rekabet ortamı sona erecek ve neticede mal ve hizmetlerin fiyatlarında anormal artışlar meydana gelecektir.

Bütçe kısıtlamaları sebebi ile zaten verilememekte olan yol, su, temizlik hizmetlerinin verilmesi daha da imkansız hale gelecektir. İl merkezinin taşınması ile birlikte valililiklerde alınabilen hizmetlere ulaşmak zorlaşacaktır” denildi. Hakkarihabertv.com

esnaf-bildiri-1.jpgesnaf-bildiri-m.jpg

 

 

Bu haber toplam 3899 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim