• BIST 10160.62
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Hakkâri Kalesi'ni şehir parkı yapalım

Hakkâri Kalesi'ni şehir parkı yapalım
HDP, Hakkâri Kalesi'nin sivilleşmesi talebini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletecek, "Bu provokasyon bitsin" diyecek. Kale 12 Eylül döneminde Genelkurmay'a devredilmişti.
12 EYLÜL askeri darbe döneminde Genelkurmay'a devredilen Hakkâri Kalesi için HDP ve sivil toplum örgütleri Köşk'e çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in, "Bu provokasyon zemini son bulsun neden olmasın?" diye yaklaştığı kale sorununa kesin bir çözüm arayan sivil örgütler ve HDP Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyecek. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan kaleyi halka iade ederek sürece büyük katkı sağlayacaktır. İş dünyası, sivil örgütlerle gideceğiz" dedi.
 
Türkiye, darbe yıllarında yaşanan acılar, işkencelerle yüzleşirken sıkıyönetim ürünü yasaklar ve uygulamalar da tarih oluyor. Hükümetin kararlılıkla yürüttüğü çözüm süreciyle beraber sürgündeki yasaklılar bir bir ülkesine dönerken, 12 Eylül'de askere verilen kaleler gibi kültürel varlıkların sivilleşmesi de artık masada. Hakkâri'deki kırka yakın sivil örgüt "güvenlik" gerekçesiyle sivil kullanıma kapatılan Hakkâri Kalesi için yürüttüğü kampanyayı Ankara'ya taşıyor.
 
Bu talep 28 Ağustos'ta Çankaya resepsiyonunda da gündeme geldi. HDP'li Zozani Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Özel'le kale sohbetinin ayrıntılarını ve Köşk'e ziyaret planını SABAH'a anlattı. Resepsiyonda "Hakkâri Kalesi'nde asker bulundurma kararı 12 Eylül darbesi sonrası alınan bir karar. Asker yerleşti bir daha da çıkmadı" diyen Zozani ile sohbet eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı'na, "Sayın vekilimiz her karşılaştığımızda bizden Hakkâri kalesini istiyor" dedi.
 
Özel, "Bu provokasyon zemini son bulsun neden olmasın?" karşılığını verdi. Bunun üzerine Zozani, "Sayın Genelkurmay Başkanım kale sizin işinize yaramıyor. Normalleşmeye dönük adımlar atarsanız tersi yönündeki gelişmelerin önüne geçersiniz. Kırk yıldır halka kapalı kaleyi bize verin halka açalım, gidip oturabileceği yere dönüştürelim. Sadece verin de demiyoruz, restore edin verin" diye konuştu. Bu sözler üzerine Özel de, Bakan Yılmaz'ı göstererek, "Restorasyon, para işlerine Sayın Bakanım bakıyor" dedi.
 
Bunun üzerine Bakan Yılmaz da, "İş o aşamaya gelsin restorasyonu Kültür Bakanlığı'na yaptırırız" karşılığını verdi. Kale'yi şehir parkı yapmak istediklerini anlatan Zozani, "Sivil toplum örgütleri de konuyu gündemde tutuyor. Yıllardır çatışmalarla anılan bir kentten söz ediyoruz. Böyle bir adım sürece de büyük katkı sunacaktır. Genelkurmay'ın denk düşecek bir karar almasını istiyoruz. Birinci derece muhatapları ile çözülmesi arzusundayız.
 
Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hakkâri (Mir) kalesini halka iade etmesi sürece büyük katkı sunacaktır. İş dünyası, sivil örgütlerle de giderek bu talebimizi ileteceğiz" diye konuştu. Kışla olan Yüksekova Et Kombinası tesislerinin yeniden halka devri için de talepte bulunacaklarını belirten Zozani, "Büyük bir istihdam kapısı olan kombine kapatıldı, kışla oldu. Hem buranın boşaltılması yeniden istihdama açılmasını, halka devredilmesini talep ediyoruz. Yeniden üretime açılabilmesi için askeri alan olarak kullanılmaması gerekiyor" yorumunu yaptı. Sabah gazetesi/Hazal Ateş
 
Bu haber toplam 4412 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim