• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Hakkari kış sporu için destek istiyoruz

Hakkari kış sporu için destek istiyoruz
Hakkari Haber 30 Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Metin KESKİN Yazdı.

Kayakta yeniden atağa geçen Yüksekova’da antrenman yapan milli kayakçılar giyecek eşofmanları, eldivenleri, bereleri, kayak ayakkabılarını bulamıyorlar. “Milli kayakçıların antrenmanda giyecek eşofmanlarının bile olmadığını söyleyen kayak antrenörü Fikret ÖREN: önceki yıllarda 150 Sporcum varken bu rakam 36- 40’lara düştü.

Kayakçılarımızın malzeme eksikliği bizi zor durumda bırakıyor. Daha önce Hakkari valiliği tarafından verilen proje kapsamında 2011 yılında 20 çift kayak alındığını belirten Ören, Gerek Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü gerek Hakkari Valiliği bize yeterince destekte bulunmadığını belirtti.

oren-2.20140106163002.jpgAntrenör Ören: Bırakınız her şeyi bir tarafa bizim içerisinde yemek molası vereceğimiz ya da bir çay içeceğimiz bir çadırımız bile yok. 2014 yılına girdiğimiz halde hala 4-5 yıl öncesinde kullandığımız eski model kayakları kullanıyoruz. Oysa yakın illerde son model kayaklar kullanılıyor. Buna rağmen her türlü özverimi ortaya koyarak sporcularımın büyük özverisini ve performansını ortaya atarak takımını Hem ilimizde hem bölgede iyi dereceler alıp Avrupa şampiyonasına hazırladığını dile getirdi.

 ”Sporcularımız ilimizde 1980’lerden başlayarak 2012 yılları arasında Türkiye Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen yarışmalarda Hem Türkiye'de hem de Avrupa'daki yarışlarda sayısız derece elde edecek azim ve kararlığını göstermiştir. Buna rağmen yetkililerden yeterince destek göremiyorlar. Buradan İlimizin yetkililerine ve başkente sesleniyoruz.

Hakkari’nin Yüksekova İlçesinde Fox Haber ekibi kayak sporcuların seslerini İlçeye 5 kilometre uzaklıkta bulunan Güçlü köyü yakınlarındaki pistte eksi 18 derece altında Türkiye’ye ve Dünyaya duyurdu. Kuzey disiplini yani kayak kros yarışmaları için Türkiye’de ve Yurt dışında yapılacak müsabakalarda iyi derece almak için nefes kesen bir mücadele vermektedirler sporcularımız.

Spor; İnsanların ferdi veya toplu olarak fiziki, ruhi ve düşünme kabiliyetini kendine ve bir rakibine karşı, önceden belirlenmiş bir düzen içinde başarı kazanmaya yönelik ve mücadele heyecanını yaşamak için yaptığı, beden hareketlerinin bütününe verilen genel isim. Futbol, hentbol, voleybol, binicilik, dağ, kayak, avcılık, denizcilik, güreş, atletizm, basketbol gibi branşlar sporun çeşitli kollarıdır Spor kardeşliktir, sevgidir, dostluktur, barıştır, hem beden sağlığıdır hem de ruh güzelliğidir.

ilimizin coğrafi yapısına baktığımız zaman Hem Kış Sporları için, hem de Dağ sporları için dünyada eşi ve benzeri az rastlanan bir kış sporu cennetidir Hakkâri valiliği başta olmak üzere Belediye,İş adamları,STK ve bütün kurum ve kuruluşlar seferber olup Başkente bu sporcuların seslerini duyurup çeşitli projeler sunarak Hakkari’de sporcularımızın daha iyi şartlarda antreman malzemelerine kavuşması için kollarını sıvamaları gerekir.

Kent merkezinden 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve kar kalınlığının istenilen seviyeye ulaştığı 2800 Rakımlı Merga Büte Kayak Merkezi'nde yeni sezon startı verildi. 800 metre uzunluğunda piste sahip olan kayak merkezinin açılışını Vali Yardımcısı Mustafa Temiz, ve Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal tarafından yapılmıştı.Hakkari’de kış sporu ve bu spora devlet desteğinin önemi Sosyal aktivitenin çok yetersiz olduğu ilimizde, kış sporunu teşvik etmek ve geliştirmek ilimizin Türkiye’de ve dünya çapında temsil edilmesine katkı sağlamak açısından çok önemlidir.

Bu sayede ilimizin gelişmesine katkıda bulunacak ve zaten yeterince kış turizmi potansiyeline sahip olan ilimize yerli ve yabancı turist çekmiş olacağız. ilimizin coğrafi özelliklerini göz önünde bulundurduğumuz zaman, kış mevsiminde bölgemizde kartpostallarda bile az rastlanan doyumsuz karlı dağ manzaraları vardır. İlimiz bırakın Türkiye’de kış turizminin yoğun olduğu Uludağ, Palandöken gibi yerleri dünyanın en görkemli kış sporların yapıldığı yerlerle rekabet edecek potansiyele sahiptir. Yeterki devlet desteği ve teşviği olsun.

Gerekli devlet desteği, teşviği olması durumunda hem bölge insanı için ek bir aktivite sahası açılmış olacak hem de ilimizin daha iyi tanıtılmasına katkıda bulunacak aynı zamanda ilimiz ekonomisine katkıda bulunacaktır. Yüzlerce insan burada spor yapmanın yanı sıra hem eğleniyor hem de piknik yapıyor. Hakkari'deki bunaltıcı havadan kurtulup burada eğleniyorlar. Hafta sonu tatilini kayak merkezinde değerlendiriyorlar.

Vatandaşların ise kaymaktan duydukları mutluluğu yüzlerinde görmemek mümkün değildir.Tesislerde Kayak Evi olmaması ve kısıtlı imkanlarla iki yıldan beri ilimizde hizmet veren Merga Büte Kayak merkezi açılmış olmasına rağmen, bu kayak merkezi ilimizi Türkiye ve dünya çapında temsil edecek sporcuları yetiştirmeden çok uzaktır bunun nedeni bu kayak merkezinin tam donanıma sahip olması için yeterince devlet desteğinin olmamasıdır.

Bu kayak merkezinde pansiyon, kafeterya, restorant, gibi tesislerin kurulması acil önem arz etmektedir. Böylelikle bu kayak merkezi il dışından da turist çekecek ve daha cazip olacaktır. Aynı zamanda ilimizi temsil edecek iyi sporcuların yetişmesine de cevap verecek nitelikte olacaktır. Yüksekova ve diğer ilçelerimizde de benzer sorunlar vardır. Temennimiz bir an önce bu kayak tesisi olmazsa olmazlarına kavuşacak ilimiz ve ilçelerimizde diğer kış spor dallarının gelişmesine de emsal alacaktır.

 

Bu haber toplam 9145 defa okunmuştur
  • Yorumlar 11
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim