• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Hakkari temiz hava için kar bekliyor

Hakkari temiz hava için kar bekliyor
Hakkari’de beklenen yağışların yağmaması ve her geçen gün artan hava kirliliği vatandaşları zor durumda bıraktı.

Kent merkezinde özellikle akşam saatlerinde oluşan duman bulutları yüzünden göz gözü görmezken, vatandaşlar ise nefes almakta zorlanıyor.

Birçok vatandaş beklenen kar yağışının yağmaması halinde Hakkâri’yi daha kötü günler beklediğini iddia ettiler.
  Karın yağması üzerine gerekirse kar duasına bile çıkılması gerektiğini dile getiren bazı vatandaşlar, karın yağması halinde ise kirli havadan kurtulacaklarını belirttiler.

Soğuk hava dalgası nedeniyle gribal enfeksiyonların arttığını ve acil servisinin her akşam hastalarla dolup taştığını söyleyen vatandaşlar bu hastalıklardan kurtulmanın tek yolunun ise karın yağması ve havanın temizliğinden geçtiğini ifade ettiler.

Hakkari Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise, İlimiz sınırları içerisinde sadece 2019 yılında yaklaşık 400 farklı ithal kömürün analizleri incelenmiş, yönetmelikteki sınır değerleri sağladığından Kömür satış izin belgesi verildiğini ifade ettiler.

Yetkililer,”17 adet kömürden ise numune alınarak laboratuvarlara gönderilmiştir. Analizleri uygun olmayan kömürler şehir dışına çıkarılmaktadır. Fakat kömürün kalitesi ne olursa olsun Kalorifer kazanlarının ilk yakılmasında duman çıkması kaçınılmazdır. Bunu önlemenin en köklü çözümü Doğalgaza geçmektir.

Özellikle Doğalgazın bağlandığı yerlerdeki kamu, özel tüm binaların Doğalgaz dönüşümlerini tamamlamaları gerekmektedir. Kömür kaynaklı hava kirliliğini önlemenin bir diğer yolu da az kullanmaktır.

Buda iki yolla olmaktadır. Verimli yakım teknikleri kullanmak ve binaların yalıtımını yapmak ile olur. Maalesef Hakkari’ deki binaların birçoğunun yalıtımı hatta dış sıvası bile bulunmamaktadır.

Binalarda duvarlardan kaynaklanan ısı kaybı %35’dir. Binaların yalıtımı yapıldığı takdirde hem daha az kömür kullandığımız için paramız cebimizde kalacak hem de Havamız daha az kirlenecektir. Ayrıca görsel olarak ta Hakkari’de bir değişim yaşanacaktır. Kalorifer Kazanlarının sabah 6:30 dan sonra yakılması yasaktır” denildi. Hakkarihabertv.com
 

Bu haber toplam 1914 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim