• BIST 10158.63
  • Altın 2471.061
  • Dolar 32.1553
  • Euro 34.9051
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Hakkari Üniversitesi anayasa konulu konferans düzenledi

Hakkari Üniversitesi anayasa konulu konferans düzenledi
Hakkari Üniversitesi tarafından 'Yeni Anayasa' konulu bir konferans düzenlendi.

Hakkari Üniversitesi tarafından İl Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Avukat Zeydin Kaya, Hakkari Barosu avukatlarından Mustafa Miraz Çallı, Hakkari Üniversitesi Öğr. Gör. Avukat Özden Kaya ve Samiye Açar  konuk olarak katıldı.

Salondaki çoğu yerin boş kaldığı konferansa üniversite öğrencilerinin yanı sıra halk ve esnafın da katılım sağladığı gözlendi. Yeni yapılacak anayasanın tartışıldığı ve fikir alışverişinde bulunulduğu konferansta, Türkçe ve Kürtçe asılan pankartlarda
dikkatlerden kaçmadı.

Açılış konuşmasını yapan Avukat Zeydin Kaya, 1982 anayasasını eleştirerek toplumun bir türlü içine sindiremediğini belirtti. Kaya, "82 Anayasası askeri bir anayasa olduğu için toplum bir türlü içine sindirememiştir ve sürekli eleştirmektedir. Mecliste yeni bir anayasanın yapılma çalışmaları vardır. Biz bugün burada yaptığımız konferansla Hakkari halkı ve Kürt halkı olarak yeni anayasadan beklentilerimiz nedir, ne istiyoruz bunu dile getireceğiz. Halkımızın yeni yapılacak anayasada neler görmek istediğini dinleyeceğiz" dedi.

Hakkari Üniversitesi Din Kültürü Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz ise dinleyici olarak katıldığı konferansta yeni yapılacak anayasada başta Kürt sorunu olmak üzere anadil, kılık kıyafet ve anayasanın değiştirilemez maddeleri ile ilgili konuşarak şunları belirtti: "Kürt meselesi konusunda neler düşünülüyor, bence önce bunlar konuşmalı. Kısa ve öz olarak söylemek gerekirse sadece Kürtler için değil, bütün insanları, ırkları içine alan ve hiçbir ayrım yapmadan anadilde eğitim dahil olmak üzere bütün hakları kapsayan bir anayasa olmalıdır.

Anadil meselesi kesinlikle tartışılmamalı ve tartışmaya mahal bırakmamalı, çünkü ilerde taşınmaz bir ihale halini alacaktır. Diğer bir konu da bizi yıllardır uğraştıran, gülünç duruma düşüren, insanların kılık kıyafetiyle uğraştırmaya fırsat vermeyecek bir anayasa olmalı. Bütün inançlar, giyimleri ve kuşamları ile bu anayasada kendisini rahat hissetmeli ve bu açıdan Türkiye böyle komik bir durumdan kurtarılmalıdır.

Anayasada değişmeyen madde diye bir şey olmamalı. Halk eğer kendi kendisini yönetiyorsa ve halkın dediği oluyorsa, halkın değiştiremeyeceği hiçbir madde anayasa da olmamalı. Halk bütün maddeleri eleştirebilmeli, değiştirebilmelidir. Halkın iradesi başkalarının eline verilmemeli" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 4718 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim