• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Hakkari Üniversitesi eğitime başladı

Hakkari Üniversitesi eğitime başladı
Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, Kürt meselesine yakından eğildiklerini söyledi.

Hakkari Üniversitesi 2011-2012 akademik yılı, Meslek Yüksek Okulu (MYO) bahçesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Açılışa Vali Yardımcısı Önder Bozkurt, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Kılıç, kurum amirleri ile üniversitenin akademik personeli katıldı. Açılışta bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Belenli, üniversitesinin 2008 yılında açıldığına dikkat çekerek, kuruluşlarında 3 fakülte, 3 yüksek okul 2 enstitülerinin olduğunu belirtti. Bunlara Yabancı Diller Yüksek
Okulu ile İlahiyat Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi'ni de eklediklerini ifade eden Belenli, "Bu fakültelerin bölgenin gelişmesine önemli katkıları olacağına inanıyorum" dedi.

"ÖĞRETİM ÜYESİ KONUSUNDA CİDDİ AÇIĞIMIZ VAR"
Hakkari Üniversitesi'nin diğer üniversitelere göre biraz daha yavaş geliştiğini söyleyen Belenli, "Bu da zaten beklenmeyen bir durum değil. Özellikle öğretim üyesi konusunda ciddi açığımız var. Öğretim üyesi bulamadığımız için Eğitim Fakültesi'nde birçok bölümümüz şu anda Çukurova Üniversitesi'nde 3. yıllarına başlamak üzereler. Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanları konusunda diğer üniversitelerden fazlaca bir farkımız yok. Bunun nedeni de doktora yapacak eleman yetiştirmenin gerçekten zor olması. Doktora insanların hayatında gerçekten çok önemli bir aşamadır. Üniversite eğitimi farklı bir aşama fakat doktora eğitimi bilimsel araştırmaya ve akademik dünyaya bir adım atmaktır. Her doktora tezinin mutlaka bir yenilik oluşturması gerekir ki, o doktora tezi kabul edilsin."

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ KÜRT MESELESİNE YAKINDAN EĞİLDİ
Belenli, üniversite olarak Kürt meselesi ile yakından ilgilendiklerini de belirterek şunları söyledi:
"Kürt meselesi konusunda tüm arkadaşlarım bana destek oldu. Gelip göreve başladığımızın hemen akabinde Kürt Kadın Kongresi yapıldı ki, Kürt kelimesi o güne kadar resmi toplantılarda birçok yerde çok açıkça konuşulamıyordu.

Kelimeye en azından alışma konusunda bir katkıları oldu. Ardından Türkiye'de bilim camiasında bile gözünü kapatan, 'Kürtçe diye bir dil yoktur, böyle bir edebiyat yoktur' şeklinde yorumlayanlar vardı. Fakat biz bunlara hiçbir şekilde değer vermedik. Eğer bir insan topluluğu bir halk, bir millet, 'Böyle bir dil var biz bu dili konuşmak istiyoruz' derse buna yok demek pek de akıllıca bir iş değil. Bunun için biz 2010 yılında Kürt Dili ve Edebiyatı Günlerini tahkim ettik. Dünyanın birçok ülkesinden bu konuda çalışan bilim insanları geldiler, burada bildiriler sundular. Bu yıl mayıs ayında 1. Kürdoloji Konferansı düzenledik. Oldukça başarılı geçti.

Bu çalışmalarımız, çabalarımız devam edecek. Bunlar normalleşmenin adımlarıdır. Türkiye'de Türk-Kürt ayrımının veya başka etnik grup ayrımının kesinlikle yapılamaması gerekir. Çünkü aynı ülkenin insanları, aynı tarihi paylaşıyoruz ve aynı geleceği paylaşma durumundayız. Yani biz kendi çocuklarımızı, kendi torunlarımızı birbirlerinden mahrum edemeyiz. Kökleri geçmişte olan bu millet, geleceğe de birlikte güçlü dayanarak, omuz omuza vererek çıkacak ve çok daha güçlü durumlara gelecek. Burada da üniversiteler çok önemli fonksiyon icra edecek

. Çünkü biz aklımızı kullandığımızda, ideolojilerin değil, duygularımızın değil, aklımızın ışığında hareket ettiğimizde bütün bunların bizim çocuklarımızın geleceğini kemirdiğinin fark edeceğiz. Benim ve burada yaşayan bir insanın çocukları aynı ülkenin geleceğini paylaşacak. Bunlar birlikte yaşayacak. Şu anda Türkiye'nin batısında nüfus artışı çok yavaş, doğusunda ise çok yüksek. Şu anda batıda Kürt kelimesini duyduğunda somurtan insanlar varsa belki ileride hasta olduklarında bunlara bir Kürt doktor bakacak, bunların çocuklarını bir Kürt öğretmen eğitecek. Yani şimdiden bizim bu bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor ki, ülkemizi birlikte daha güçlü bir geleceğe taşıyalım."
 

Bu haber toplam 4155 defa okunmuştur
  • Yorumlar 7
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim