• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Hakkari'de 380 arılı kovan incelendi

Hakkari'de 380 arılı kovan incelendi
Hakkari Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız ve beraberindeki teknik elamanlar gruplar halinde bakım ve beslenmesi yapılan 380 arılı kovanı yerinde inceledi.

Hakkari Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, dört mevsimin iç içe yaşandığı Hakkari’de farklı iklim özellikleri ve ekolojik havzaları ile arıcılık potansiyeli açısından Türkiye’nin en şanslı yörelerinden biri olduğunu ifade ederek, Hakkari balının Osmanlı tarihine dayandığı ve hatta hükümdarların kahvaltı sofralarını süsleyen vazgeçilmez bir gıda olduğu ifade ettiler.

Hakkari’deki arıcılığın yeni üretim sistemlerine entegrasyonuna yönelik olarak yeni projeler hayata geçirildiğini belirten yetkililer, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projelere istinaden Hakkari Valiliği İl Özel İdaresi kaynaklarınca il ve ilçelere kovanı sönmüş arıcılara 3 bin 300 arı ailesi dağıtıldığını belirttiler.

Yetkililer, “Dağıtımı yapılan arılara genelde gruplar halinde bakım ve beslenmesi yapılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Hacı Dursun Yıldız ve teknik elemanlar tarafından merkez Otluca köyünde 8 kişilik gruba ait 380 arılı kovan yerinde incelendi.

Grup lideri Nasrettin Aslan’ın dağıtımı yapılan arılardan memnun olduğu, doğal ve mevsimsel nedenlerden dolayı bal verimin bu yıl düşük olmasına rağmen hasat ettikleri balın şekersiz ve kaliteli olduğunu ifade etti. Ayrıca il müdürümüz bu sezonun bal hasadını ve bal süzümünü de uygulamalı olarak yerinde yapmış, bütün üreticilere bol ürün, iyi dilek ve temennilerini iletmiştir”

“ARICILAR DESTEKLENMEYE DEVAM EDİLECEK”
  Gelecek yıl için başta organik bal olmak üzere iyi tarım uygulamaları çerçevesinde doğal bal üretiminin gerçekleştirilmesine yönelik projelerin altyapı çalışmalarına ve Hakkari’deki bu zengin florayı değerlendirerek ülke ekonomisine katkı sağlamak için arıcılara, arılı kovan desteği, ana arı desteği ve modern arıcılık malzemelerinin desteklemelerine ilişkin çalışmalarına devam edileceğini belirten yetkililer, arıcılık eğitimi ile ilgili kurslar, çiftçi toplantıları yapılmakta olup, özellikle hastalık ve zararlılarla mücadelede uygun zamanda uygun ilaçların kullandırılması arıcılara iletildiğini söylediler.

Yetkililer, “Bununla beraber bal numunelerinin laboratuar analizleri sonucu kesinleşen üstün özellikleri, balın geniş kitlelere ulaştırılması ve ülkemizin bir kaynağının daha dış dünyaya tanıtılması için özellikle uluslar arası fuarlarda, etkinliklerde, basın ve yayın organlarında tanıtım çalışmaları yapılmış ve bundan sonra da tanıtımlara devam edilecektir” denildi. Haber: Çetin Alpsar (İHA)

normal-ari.jpg

 

arali-kovan-m.jpg


Bu haber toplam 4642 defa okunmuştur
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim