• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Hakkari'de baro başkanları toplantısı

Hakkari'de baro başkanları toplantısı
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin baro başkanları, Hakkari’de bir araya geldi.

Altay Caddesi üzerinde bulunan Sibar Otel’de Hakkari Barosu’nun ev sahipliğinde yapılan toplantıya Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki baro başkanları katıldı. Yapılan toplantının ardından hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Hakkari Baro Başkanı Kudbettin Bayazit, başta Kürt meselesi olmak üzere seçme ve seçilme ihlali, sivil anayasa, Roboski olayı ve Pozantı Cezaevi’nde çocuklara yönelik cinsel taciz olaylarına değindi.

Bayazit, “Kürt meselesindeki çözümsüzlük politikaları nedeni ile yeniden ağır çatışma ortamına girilmiş, her gün yeni ölümlerin ve acıların yaşanmasını da beraberinde getirmiştir. Bizler bölge baroları olarak her dönemde Kürt meselesinin şiddet dışı araçlarla çözülmesinin gerekliliğine vurgu yaptık, bundan sonra da bu çabalarımıza devam edeceğiz.

Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin yetkilileri ile sorunun çözümü için gerekli olan tüm kesimlerle görüşme konusunda çalışma yapma gayreti içerisinde olacağımız bir süreci başlatacağız. Bilindiği üzere 22 Kasım 2011 tarihinde Türkiye’nin çeşitli barolarına mensup 36 meslektaşımız, hukuki dayanaktan yoksun ve politik kararlarla haksız bir şekilde mesleki faaliyetleri nedeni ile tutuklanmıştır.

Bu tutuklamalara son verilmesi amacıyla İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16-17-18 Temmuz tarihlerindeki duruşmalara bölge baroları olarak etkin bir şekilde katılacağımızı bildirmek isteriz. Seçme ve seçilme özgürlüğü ihlallinin en acı örneği; cezaevinde tutuklu bulunan milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasetçilere yönelik olarak en kısa zamanda hukuki, demokratik yaklaşım esas alınmalı, Türkiye’nin gündeminde olan bir diğer konu ise sivil anayasa çalışmalarıdır.

Düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne yönelik ağır ihlallerin yaşandığı bir ortamda demokratik, sivil bir anayasa yapma en acil ihtiyaçtır. Sivil anayasa yapma çalışmaları toplumun tüm bileşenlerini kapsamalı, hazırlık süreci acil ihtiyaçları karşılayacak şekilde ele alınmalıdır. 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 34 sivil insanın ölümü ile sonuçlanan Roboski katliamına ilişkin olarak yürütülen adli sürece ilişkin olarak da kaygı taşımaktayız.

Katliamın üzerinden 5 ay geçmesine rağmen bugüne kadar etkin ve adil bir soruşturma yürütülmemiştir. Soruşturmanın gizli yürütülmesi nedeniyle mağdurların ve avukatların soruşturma sürecine katılmaları engellenmekte, bunun sonucunda adil yargılanma hakkı ciddi bir şekilde ihlal edilmektedir.

Pozantı Ceza ve Tutukevi’nde çocuklara yönelik cinsel taciz olaylarında tanık olduğumuz yargısal ve siyasal duyarsızlık kabul edilebilir gibi değildir. Adalet Bakanı başta olmak üzere tüm yetkilileri suç ve suçlu ayrımı yapmadan yaşanan ihlaller karşısında duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Bu haber toplam 3214 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim