• BIST 10276.88
  • Altın 2390.165
  • Dolar 32.3487
  • Euro 34.8713
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Hakkari'de buz pateni polemiği

Hakkari'de buz pateni polemiği
Hakkari Valisi Necmettin Kalkan’ın bir okulun önüne buz pateni yapacaktık ancak belediye buna izin vermedi sözlerine Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu tepki gösterdi.
Bir süre önce Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu Valilik Kupası Satranç Turnuvası ödül töreni öncesinde yaptığı konuşmada 2014 yılı içerisinde İl ve İlçe merkezlerin de yapacak yatırımlara değinerek Hakkari Belediyesi ile yaşadıkları yer probleme değindi.
 
Vali Kalkan konuşmasında ,” Bir buz pateni pisti yapım ihalesini yapmıştık. Fakat üzülerek ifade ediyorum ki yer İl Özel İdaresinin olmasına rağmen belediye bu çalışmayı durdurmuş. Biz o yüzden bu buz pateni pisti kısa bir süre bekleyip Hakkarili çocuklara, gençlerimize armağan edeceğiz. Merkezi hükümetin  il ve ilçelerimize sağladığı ödeneklerle ilimiz gençlerine yapılacak bu yatırımın toplam tutarı 20 milyon TL dir. Bu çok önemli bir rakamdır” sözlerini kullanmıştı.
 
Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu makamında bir basın açıklaması yaparak valinin buz pateni yapacağız belediye izin vermedi sözlerine tepki gösterdi.  Bedirhanoğlu,”Buz pateni yeri ile ilgili maalesef şimdiye kadar ne valilik ne özel idare tarafından o arsa üzerinde herhangi bir proje geliştirildiğini ve herhangi bir yapım ihalesi yapıldığına dair belediye ye herhangi bir bilgi verilmemiştir.
 
Belediyemizi imar ekipleri şehir merkezimizin her hangi bir yerinde bir çalışma faaliyeti gördüğünde oraya müdahale etmek ve yasal zemine çekmek zorundadır. Söz konusu yerin bir kısmı özel idareye bir kısmı kadastro yolu, bir kısmı kızılaya, bir kısmı ise söz konusu okula ait arazidir.
 
İlin Valisi ve valiliğe bağlı özel idare eğer yasalara saygılı değilse, belediyenin iradesini hiçe sayıyorsa bu gerçekten düşündürücüdür. Görünen o ki başkanlık ve bakanlıklar düzeyinde şehir merkezinde yapmak istenen faaliyetler konusunda belediyeyi yok sayma anlayışı taşradaki bürokraside de yer bulmuştur.
 
Belediyeler tıpkı valilik gibi kamu ve devlet kurumudur. Yetkilerini kanunlardan almış, şehri merkezi ve belediye sınırları içinde yapılan tüm faaliyetler belediyenin iznine tabi olmak zorundadır. Kanunların belediyelere verdiği bir yetkidir, bunu sayın valinin bilmemesi mümkün değil. Bildiği halde böyle bir açıklamayı yapması gerçekten düşündürücüdür, eset vericidir” dedi.
 
BELEDİYE EKİPLERİMİZ YASAL OLMAYAN FAALİYETLERİ DURDURMUŞTUR
Hakkari Belediyesinin yasal olmayan faaliyetleri durdurduğunu ifade eden Bedirhanoğlu,” Belediye ekiplerimiz bu yasal olmayan faaliyeti durdurmuştur ve 25.02.2014 tarihli özel idareye bu konuyla ilgili yasal çerçeve içerisinde yapılması için gerekli yazışmayı yapmıştır. Bize bu konuyla ilgili bir başvuru geldiği taktir de yasalar çerçevesinde gerekli cevap verilecektir.
 
Belediye sınırları içerisinde belediyenin izni olmadan çalışma başlatılamayacağını en iyi vali bey bilir. Bunu bildiği halde bu açılamayı yapması düşündürücüdür. Şehri merkezinde yapılmak istenen herhangi bir yapı içi önceden belediyeye başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer imar durumu yapmak istenen yapıya uygun ise belediye uygunluk onayını verir, uygun değilse gerekçesi ile birlikte uygun olmadığına dair bilgi verilir” şeklinde konuştu.
 
VALİNİN KONUŞMASINDAN KAYGI DUYDUK
İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Korkmaz ise, Hakkari İl Genel Meclisi olarak bu durumdan ve özellikle valiliğin bu tür açıklamaları yapmasından kaygı duyduklarını söyledi. Korkmaz,”Hakkari valiliği belediye yasalarını bilmiyor olabilir. Hakkari valisi belediyenin ne işle veya kararlarını verirken nasıl bir işleyiş içerisinde olduğunu bilmeyebilir.
 
Ama ben inanıyorum ki Hakkari valisi 5302 sayılı il özel idaresini çok iyi bilmesi gerekir ve bildiği halde acaba bugüne kadar orayla ilgili yani Cumhuriyet İlköğretim okulunun önüne yapılacak buz pateni pistiyle ilgili olarak, daha önce de çeşitli amaçlarla kullanmak üzere önceki valiler döneminde bize müracaatlar oldu ve il genel meclisimiz orada sadece 2 bin 500 üzerinde öğrencimizi düşünerekten, oradaki eğitim ve öğretimi düşünerekten biz kesinlikle orada farkı amaçlar için bir takım yapıların yapılmasına izin vermedik” dedi.
 
Ne yazı ki bugünde oraya bir buz pateni pisti yapılacağını basından öğrendiklerini söyleyen Ahmet Korkmaz,” Oysaki oraya buz pisti pateni yapılmadan önce en azından gelip Haükkari il genel meclisinden böyle bir kararın alınması gerekiyordu. Yani oraya yapılacak olan yapı mutlaka meclis kararı ile olur diye düşünüyoruz. Hakkari valisi ebetteki sportif bir takım alanları açabilir, devlet bu konuda da paralar gönderebilir ve başka sorunlardan paralarda alabilir.
 
Ama yapılacak olan sportif faaliyetler için yapılacak olan sahalar mutlaka ve mutlaka gerçekten bütün halkın yaralanabileceği, gençliğimizin yaralanabileceği alanlar olmalıdır. Bu olmazsa bizleri de başkalarını da üzer. Biz isterdik ki bugün cumhuriyet ilköğretim okulun özellikle trafik bölgesi içerisinde oradaki çocukların okul nasıl girip çıktıklarını hepimiz çok iyi bilmekteyiz. İldeki bir çok okul böyle. Yıllardan beridir velilerimiz, çocuklarımızın bütün ısrarlarına rağmen bugüne kadar acaba neden o yollar üzerinde üst geçitler yapılmadı. Yani bu paranın bir kısmı buralara da harcanabilir. Cumhuriyet, 23 Nisan ve Şehit Selahattin ilköğretim okçularının önüne üst geçitler yapılabilir” şeklinde konuştu.
HAKKARİ VALİSİ İSTİFA EDİP SİYASET YAPSIN
Hakkari valisinin devlet ve AKP adına burada siyaset yaptığını iddia eden Ahmet Korkmaz,” Siyaset yapmak istiyorsa bence Hakkari valisinin yapacağı tek bir şey vardır. Gider istifasını verir bakanlığa ve gelir siyaset yapar.
 
İl özel idaresinin şu anda binasına baktığımızda ben bilmiyorum ama kutu kutu oraya yardımlar konulmuş. Diyoruz ki bu yardımlar 3-5 ay öncesinden gelmiş olmasına rağmen o yardımlar neden illah 30 Mart yerel seçimleri öncesinde denk getirildi. Ve şimdi orada İstanbul Büyük Şehir Belediye (İBB) nin başka belediyelerin göndermiş olduğu yardımları tam seçim öncesinde muhtarları, öğrencileri ve okul müdürlerini çağırarak böylesine bir yardım dağıtıyormuş gibi bir çalışma içerisindedir” dedi.
 
HALK SEFALET İÇİNDE NE BUZ PİSTİ NEYE
Basın’da izledikleri kaderi ile bütün dünyanın gerçekten nefretle izlediği bir olayın yaşandığını belirten Korkmaz, Türkiye de ve dünyada bu hükümetin hırsızlığı ve yollusuzlukları çarşaf çarşaf dünya medyasında yer aldığını belirtti. Korkmaz,” Başbakanın oğluyla bugün medya da çıkan konuşmalarını hepimiz gerçekten hayretle izliyoruz. Milyarla, trilyonlardan dolarlardan bahsedline böylesine bir süreçte belediye başkanlarından 3-5 satranç takımını almak öğrencilere dağıtmak önemli bir şey değildir.
 
Hakkari zaten mevsim itibariyle 7 ay öğrencilerimizin, gençlerimizin buz pateni zaten söz konusudur. Ebetteki buz pateni pisti yapılabilir bu Cumhuriyet İlköğretim okulunun önüne yapılmasın, aradaki öğrencilerimiz engellenmesin. Siyasetten yapmak istiyorlarsa bunu yapmasınlar, gitsinler vatandaşa söylesinler acaba Hakkarili vatandaşlarımız bugün ne durumdadır? İşsizlik almış başını gidiyor. Yoksulluk ve sefalet diz boyudur. Dolayısıyla bir buz pateni pisti bu halkın karnını doyuramayacaktır. Ama 30 Mart yerel seçimlerinde de Kürt halkı bugün ki mevcut iktidara da ve onların buradaki valilerine de gereken dersi verecektir” şeklinde konuştu. Hakkarihabertv.com
 
 
Bu haber toplam 6187 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 10
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı02 Mayıs 2024 Perşembe 14:01
  • Hakkari Berçelan'da su borusu patladı02 Mayıs 2024 Perşembe 13:48
  • Hakkari zabıtasında hijyen denetimi02 Mayıs 2024 Perşembe 09:35
  • Marunis köyü sakinleri Rûdaw'a konuştu02 Mayıs 2024 Perşembe 09:04
  • Hakkari İl Genel Meclisi üyeleri köy ziyaretlerinde02 Mayıs 2024 Perşembe 08:53
  • Van 1 Mayıs “Emek bizim söz bizim” *01 Mayıs 2024 Çarşamba 15:38
  • Hakkari ilçelerinde elektrik kesintisi olacak01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:46
  • Herkes "tavuk ve horoz almaya koştu"01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:22
  • 29 yıldır boş olan köylere geri dönüş hazırlığı01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:15
  • Zabıta ekibinden okul önünde plastik kasis01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:12
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim