• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Hakkari'de "Koah" günü konferans

Hakkari'de "Koah" günü konferans
20 Kasım Dünya KOAH günü sebebiyle Hakkari Devlet Hastanesi Konferans salonunda Hakkari Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından bir konferans düzenlendi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün öncülüğünde 20 Kasım Dünya (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) günü KAOH Hakkari’de konferans düzenlenerek hastalıkla ilgili bilgilendirme yapıldı. Hakkari Devlet Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen bilgilendirme konferansına Halk İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Erkam Tüzgen, Hastane Genel Sekreteri Hakan Türk ve sağlık çalışanları katıldı.
 
Katılımcılara konuyla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İsmail Erkam Tüzgen, KOAH’ın nefes yollarının uzun süreli tıkanmasına bağlı olarak solunumun zorlaşması olarak tarif edebileceklerini, bu hastalığa dünya’da ve Türkiye’de en büyük sebebinin sigara kullanımı olduğunu belirtti. Tüzgen, “ Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na toz, duman, kapalı ortam hava kirliliği de sebep olmakla birlikte dünyada ve ülkemizde en sık sebebi sigara kullanımıdır.
 
Dünyada tahmini 50 milyon KOAH hastası var ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık sebebiyle hayatını kaybediyor. KOAH aynı zamanda yurdumuzda en çok ölüme sebebiyet veren 3. Hastalık. Yurdumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden 1’inin KOAH’lı olduğu düşünülüyor, tahmini 3 milyon hasta bulunmakta. Ancak tespit edilen,  yani hekime başvuran hasta sayısı çok azdır. Yani KOAH hastalarının çok büyük bir bölümü tespit edilememiş durumda.
 
Bu hastalık basit ağrısız bir test olan nefes ölçüm testi ile hastalık teşhis edilebilir. Tespiti arttırabilmek ve tedaviye erken başlayabilmek amacıyla özellikle 40 yaş üstündeki vatandaşlarımızdan uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetlerinden herhangi biri bulunanların göğüs hastalıkları uzmanına başvurup “nefes ölçüm testi” yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyoruz. Erken teşhis ve tedavi hastalığa bağlı sakatlık ve ölümleri azaltacaktır” dedi. Bilgilendirme konuşmasının ardından konferans slayt gösterisi ile son buldu. Hakkarihabertv.com
 

 

 
Bu haber toplam 7064 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim