• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Hakkari'de Vali krizi...

Hakkari'de Vali krizi...
1926 yılında ilk Valimiz Hamit Bey idi. Sonra hükümetler değiştikçe valilerde değişti. Her vali ayrı bir iz bıraktı Hakkari’de. Şehabettin Harput, Nihat Canpolat, Lütfullah Bilgin, Kemal Çelik, Erdoğan Gürbüz renkli simalardı.

 1926 yılında ilk Valimiz Hamit Bey idi. Sonra hükümetler değiştikçe valilerde değişti. Her vali ayrı bir iz bıraktı Hakkari’de. Şehabettin Harput, Nihat Canpolat, Lütfullah Bilgin, Kemal Çelik, Erdoğan Gürbüz renkli simalardı. Muammer Türker en çok sevilen vali ünvanını kazandı. Kısa bir dönem valimiz olan Orhan Alimoğlu herkesi çok şaşırttı.

Muammer Türker’den görevi devr alan isim kesin ondan da başarılı ve iyidir diye konuşuldu. Kendisi  kişi olarak iyi niyetli, yardımsever, namazında, vicdanlı ve mevzuatı çok iyi bilen biriydi. Lakin sosyal değildi. Halka inmeyi başaramadı, kapısını çalan halkı da kabul etmedi.

Oysa Başbakan Sayın Erdoğan Vali’leri çok önemsiyordu. Onları sık sık toplantıya çağırır nasihat ederdi. Başbakan Erdoğan’ın istediği vali modeline hiç uymadı Alimoğlu. Başbakan valilere; “Makamınızda oturmayın, sürekli halk ile içiçe olun. Kim aç, kim tok iyi öğrenin. Benim valim günlük bürokratik işlemlerin, teferruatın içinde kaybolup gitmeyecek. Bunları asgariye indirecek ve şehre vizyon katmak, bir yerden alıp daha yüksek yere ulaştırmak için her alanda öncü ve rehber olacaktır. Siz valilerden en büyük isteğim sıradancılığı bırakacağız. Protokol valiliği yapmayacağız.

Biz, tam manasıyla halktan biri gibi olacağız ve halk bizi gördüğü zaman kendisini görecektir. Özellikle bu çözüm sürecinde siz valilere büyük sorumluluk düşmektedir. Milletimizle daha yaklaşmalı ve iklimin değiştiğini hisettirmelisiniz. Devletin yumruğunu temsil eden vali profili bitmiştir”… Başbakan defalarca uyardı ama valimiz Orhan Alimoğlu bu modele hiç uymadı. Sivil Toplum Örgütü temsilcilerini kabul etmediğinde ilk kriz yaşanmış oldu. Şikayetler Ankara’ya ulaştı. Eski Valimiz Erdoğan Gürbüz içinde aynı sıkıntılar yaşanmıştı hatta imza kampanyası bile düzenlenmişti. Ak Parti Hakkari’yi sevmeyebilir fakat Hakkari’den giden şikayetlere de ciddi kulak veriyor.

Tarih boyunca Hakkari 35 vali değiştirdi. Ben yaklaşık 13 vali ile mesleğim gereği yakın çalıştım. Çoğu ile dostluklarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Orhan Alimoğlu ile hiç karşılaşmadık bile. Çünkü onun çizgileri vardı. Selam verdiği, kabul ettiği kişiler bir elin parmakları kadardı. Bir vali düşünün; kentin sivil toplum örgütü temsilcilerini kabul etmiyor, gazetecisini, yazarını tanımıyor, halka inmiyor ve kapısını çalan halkı yardımcılarına havale ediyor…

Ticaret Odası Yöneticileri ile görüştüm. Alimoğlu’nun gitmesindeki rolünüz nedir diye? “Bir vali görev yaptığı kentte halkı hiçe sayıyor STK’larını önemsemiyorsa, sevilmiyorsa gitmelidir. Biz bu meseleyi Ankara’ya taşıdık” diye yanıt verdiler.

Öte yandan yine vali aleyhine binlerce şikayet başkente ulaştırıldı. Sanırım en kısa süre görev yapan vali ünvanı da yine Alimoğlu’na nasip oldu. Gidenin arkasından eleştiri hoş değil diyenler çıkacaktır. Oysa ben 1 yıldır her makalemde sürekli vali ve belediye başkanını eleştiren yazılar kaleme almışımdır.

Yeni Hakkari Valisi,Necmettin Kalkan kimdir?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzaladığı kararname ile Hakkari Valiliği'ne atanan eski Artvin Valisi Necmettin Kalkan kimdir? 1967 yılında Malatya'da doğdu. Ortaöğreniminiİstanbul Vefa Lisesi ve Malatya Kubilay Lisesi'nde tamamladı. 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl stajını tamamlayarak, İstanbul Barosu'ndan Avukatlık Ruhsatını aldı. 1989 yılında Elazığ Kaymakam Adayı olarak İçişleri Bakanlığı'nda göreve başladı.

1990 yılında 1 yıl süre ile yabancı dil öğrenimi ve yerel yönetim incelemeleri için İngiltere'de bulundu. ŞuhutKaymakam Vekilliği, Sütçüler Kaymakamlığı, SasonKaymakamlığı, Van Vali Yardımcılığı, Rize-PazarKaymakamlığı, Kocaali Kaymakamlığı ve Kocaeli Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2008 yılında KurucuKaymakam olarak atandığı, İstanbul’un yeni ilçelerinden Sancaktepe Kaymakamlık görevini yürüttü. İngilizce bilen Kalkan, Diş Hekimi Hatice Hanımla evli ve iki çocuk babasıdır. 

 Görev yaptığı ilçelerde devlet-vatandaş işbirliği ile yürüttüğü eğitim ve sağlık projelerinin yanı sıra, mesleki vakıf ve dernek ile TURING üyesidir. AB projeleri kapsamında, ‘‘Mülki İdare Amirlerinin Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunmasındaki Rolü’’ projesi kapsamında, Eğiticilerin Eğitimi Seminerine katılmış, İnsan Hakları Bağlamında Mülki İdare Amirlerinin Kolluk Denetim ve Gözetim Kapasitelerinin Arttırılması Seminerinde moderatörlük görevini yürüttü. 

 Avrupa Konseyi Proje Ofisinin ’’Türkiye’de İnsan Hakları Reformlarının Uygulanmasına Destek Projesi’’ kapsamında İtalya’ya çalışma ziyareti, Carrabinieri’de inceleme ve toplantılara katıldı.  ‘‘Afet Yönetimi Projesi’’ kapsamında Japonya’ya 1 ay süreli çalışma ziyaretinde bulundu. Sayın Kalkan’ın işi çok zor çünkü Hakkari farklı bir yerleşim birimidir. Malatya’lı oluşu, daha önce komşu ilimiz Van’da görev yapması işini kolaylaştıracak gibi. Yani bölgeyi ve halkı çok iyi bilen ve benimseyen biri. Barış süreci, seçimler ve diğer yoğun gündem ile görev yapacak olan yeni valimize şimdiden başarılar diliyorum. Bu halk valisini kucaklamak istiyor yeterki o vali o halka kollarını açabilsin…

 

Bu haber toplam 9648 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • HGC’den Başkan Akış’a hayırlı olsun ziyareti26 Nisan 2024 Cuma 15:48
  • Çok kıymetli Hakkari halkımız!24 Nisan 2024 Çarşamba 13:52
  • Hakkari Barosundan Eş Başkanlara ziyaret22 Nisan 2024 Pazartesi 15:28
  • CHP'den AK Parti'ye ziyaret17 Nisan 2024 Çarşamba 10:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı17 Nisan 2024 Çarşamba 08:43
  • Başkan Kaya, ”Hakkari halkının hizmetkarıyız”12 Nisan 2024 Cuma 15:37
  • YSK: 4 yerde seçim yenilenecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:45
  • Hakkari belediyesinde bayramlaşma11 Nisan 2024 Perşembe 15:31
  • 3 bin 389 ölü seçmen tespit ettik07 Nisan 2024 Pazar 17:13
  • Belediye eş başkanlara ziyaretler sürüyor06 Nisan 2024 Cumartesi 22:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim