• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Hakkari'deki kiralar esnafın belini büktü

Hakkari'deki kiralar esnafın belini büktü
Hakkari’deki kira artışı esnafı olduğu gibi birçok mülk sahibini de zor durumda bıraktı.
Türkiye ortalamasına göre kiraların en yüksek olduğu illerin arasında olan Hakkari’de, esnaflar zor zamanlar geçiriyor. En düşük kiranın 750 TL’den başladığı Hakkari’de en yüksek kiraların ise 6 bin 300 ile 15 bin TL’yi bulduğu belirtildi.
 
Hakkarihabertv muhabirine açıklamalarda bulunan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı, Hakkari ve ilçelerinde özellikle kira artışlarından doğan mağduriyetlerin yasalara uyulmadan yapıldığından esnaf ve sanatkarlarla tüccar ve sanayicilerin zor günler geçirdiğini belirtti.
 
Sarı, “Kira sözleşmeleri düzenli olarak yapılmamaktadır. Mülk sahibi ve kiracı olan bizler arasındaki sözlü anlaşmalar zaman zaman hakkaniyet sınırlarını zorlayan artışlara sebep oluyor. Borçlar kanuna açıktır. Yurt İçi Üretici fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artışları da nettir. Ancak yasalara uyulmamaktadır.
 
Bu bağlamda işsizlik ve alım gücünün azlığı kesimizi oldukça dar boğaza sokmaktadır. Hizmet sektörlerimiz sirkülasyon oranından payına düşeni alamamaktadır. Çek, senet, kredi, kredi kartları, kira, vergi, işçi sigortası, elektrik, su ve benzeri giderler hesaplandığında çoğu işyerimiz ay sonunu borçla kapatıp bir sonraki aya borçlu başlamaktadır. Doğal olarak büyüme göstermemektedir.
 
Aynı zamanda işporta ve kayıt dışı işletmelerle dahi rekabet yeteneğini yitirmektedir. Bu bağlamda esnaf ve sanatkara yüksek kazançlar elde ettiği yönündeki spekülatif yaygaralarda eklenince bizler ezildikçe eziliyoruz. Yine toplumsal olaylardaki kepenk kapamalar ekstra bir yük olarak sırtımıza binmektedir” dedi.
 
Günah keçisi olarak seçilen esnaf ve sanatkarları bekleyen zorlu süreçlerin devam ettiğini söyleyen Sarı, “Tüm olumsuzluklarla mücadele etmek için ilimizin meslek örgütlerinin bir araya gelmemeleri ise ayrı bir handikaptır. Bu tamlamada biz meslek örgütleri de esnaf ve sanatkarın sırtında ayrıca kambur niteliği taşımaktayız.
 
Olayın farkındalığı ile bundan sonra yasal mücadelemizi sürdürmeye çalışacağız. Sürdürmekte olduğumuz görüşmeler sonuçsuz kalsa da yılmadan devam edeceğimizi ve sorumlu kamu mercilerini harekete geçireceğimizi ifade etmek isterim. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak özellikle kira konusunda daha tutarlı hale getireceğimizi söyleyebilirim. Son olarak mülk sahiplerini de vicdanlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
 
kira-m.jpg
 
sari-1.jpg
 
 
 
Bu haber toplam 5321 defa okunmuştur
  • Yorumlar 16
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim