• BIST 10152.69
  • Altın 2390.665
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.6997
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Hakkari’li kadınlar İran hükümetini protesto etti

Hakkari’li kadınlar İran hükümetini protesto etti
Hakkari Kongreya Jinen Azad (KJA), İran’ın Mahabad kentinde bir otelde çalışan Kürt genç kadına İran İstihbarat Teşkilatı İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmak için intihar etmesini düzenledikleri yürüyüş ve basın açıklaması ile protesto etti.

Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önününde düzenlenen yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Ön saflarda yer alan kadınlar “Şiddeti biz doğrmadık taciz tecavüz fuhuş, şiddete sessiz kalma Bınevş kadın kurumu” pankartı ve seçim aracında çalınan Kürtçe ağıt eşliğinde yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüşe Belediye Eş Başkanları, DBP, HDP eş başkanları, barış anneleri, Kurdi-Der, İHD, STK temsilcileri ile yüzlerce kişi de eşlik etti. Bulvar Caddesi üzerinde başlayan yürüyüş Cumuhiriyet Caddesi üzerinde de davam ederek tekrar Bulvar Caddesi belediye binası önünde son buldu.


Haberin Görüntülerini Görmek İçin Tıklayın


Burada basın açıklamasını okuyan DBP Merkez ilçe eş başkanı Cevahir Çiftçi, Faşist İran devletinin Doğu Kürdüstandaki varlığı geçmişten günümüze kadar süre gelen toplumu ağır bir baskı altında tutmakla beraber demokratik ve özgür yaşam girişiminde idamları meşrulaştırarak gün be gün yeni katliamların öncülüğünü yapmaya devam etmektedir dedi.

Çiftçi,” AKP yandaşı IŞİD sömürgeci devletlerin ve bölgesel güçlerin Kürt halkına ve kazanımlarına dönük saldırıları henüz kesilmemişken Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinde AKP yandaşı IŞİD vahşetini aratmayacak türden yeni bir saldırı geliştirilmiştir. Faşist İran devletinin Doğu Kürdüstan’daki varlığı geçmişten günümüze kadar süre gelen toplumu ağır bir baskı altında tutmakla beraber demokratik ve özgür yaşam girişiminde idamları meşrulaştırarak gün be gün yeni katliamların öncülüğünü yapmaya devam etmektedir.

Toplumu ölümle zindanla baskı altına almaya çalışan bu karanlık ve kirli rejim dün Mahabad kentinde kadına ve Kürt halkının onuruna saldırı düzenlemiştir. İran devletinin istihbarat elemanları bir otelde çalışan Kürt kadını Ferinaz Xosrowani’ye tecavüz etmeye çalışmış bu saldırıda kendini korumaya çalışan Feinaz Xosrowani kendisini otelin 4. Katından atarak yaşamına son vermiştir. Kürt kadını Ferinaz Xosrowani şahsında kadın onuruna ve halkımıza yapılan bu saldırı mahabad’ta da bir isyana dönüşmüş durumdadır. Bu haklı isyan İran devletinin onlarca yıldır yaptığı zulme ve katliamlara karşı bir isyandır.

tecavuze-ugdayan-kadin.jpgSadece Mahabad ile sınırlı olmayan bu tepki doğu Kürdistan’ın diğer kentlerine de yayılmaktadır. Bu alçakça saldırının hesabını vermesi gerekirken İran devleti, bunun yerine kentte olağan üstü hal ilan ederek halkın tepkisini bastırmak için binlerce asker yığmıştır. Mahabad’tan yansıyan bilgiler doğrultusunda İran devletinin halka karşı saldırı dalgası başlattığını ve devletin yapmış olduğu bu saldırılar karşısında iki sivilin yaşamını yitirdiği ve 27 kişinin de yaralandığı ifade edilmektedir.

Yaşanan bu durumun Kürt halkının ve kadın onurunun hedef alınması anlamına geldiğini belirtmek istiyoruz. Kobani ve Şengalde halkımızın yüz yüze kaldığı vahşet neyse Mahabad’ta, Meriwan’da ve diğer doğu Kürdistan da halkımızın maruz kaldığı vahşet aynı derece ve şiddettedir. AKP yandaşı IŞİD çeteleri halkları barbarca katlediyordu. İran da aynı yönteme katlediyor. AKP yandaşı IŞİD kadınları köle görüp pazarlarda satmaya ve tecavüzün haline getiriyor.

İran devletide tecavüz yöntemiyle hem kadın onurunu hem de halkımızın onurunu alçatmaya çalışmaktadır. Bu anlamda İran rejimi öncelikle Kürt kadını Ferinaz Xosrowaninin direnişi ve tavrı ile sonrada doğu Kürdistan halkının isyanı ile deşifre olmuş. Kanlı bir saldırıyla bu isyanı bastırma hazırlığı yaparak bu sürece girmiştir.

Bu vahşet karşısında direnen ve teslim olmayan dik duruşuyla tecavüzcülere ve kirli rejime karşı yaşamını sonlandırarak cevap veren Ferinaz Xosrowani’nin direnişini sahiplenerek İran devletinin yapmış olduğu katliamları ve tecavüzcü politikalarını biz kadın şahsında şiddetle kınadığımızı buradan birkez daha yineliyoruz. İran da yaşanan bu olaylar karşısında tüm halkları ve dünya kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Yürüyüş ve basın açıklaması sonrasında kalabalık daha sonra sesiz bir şekilde dağıldı. Hakkarihabertv.com

kja-1.jpgkja-2.jpgkja-3.jpgkja-5.jpg

 

 

Bu haber toplam 4828 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • CHP'den AK Parti'ye ziyaret17 Nisan 2024 Çarşamba 10:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı17 Nisan 2024 Çarşamba 08:43
  • Başkan Kaya, ”Hakkari halkının hizmetkarıyız”12 Nisan 2024 Cuma 15:37
  • YSK: 4 yerde seçim yenilenecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:45
  • Hakkari belediyesinde bayramlaşma11 Nisan 2024 Perşembe 15:31
  • 3 bin 389 ölü seçmen tespit ettik07 Nisan 2024 Pazar 17:13
  • Belediye eş başkanlara ziyaretler sürüyor06 Nisan 2024 Cumartesi 22:16
  • Mazbatasını bugün alan muhtara muhtarlık binası şoku06 Nisan 2024 Cumartesi 11:00
  • Hakkari AK Parti'den açıklama!04 Nisan 2024 Perşembe 20:24
  • AK Parti adayı Arvas konuştu04 Nisan 2024 Perşembe 19:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim