• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Hakkarili koordinatör Onay'ın büyük başarısı

Hakkarili koordinatör Onay'ın büyük başarısı
Hakkari Teknokent Koleji, Akademik başarıların yanı sıra bu kez Avrupa yolunda dev bir projeye imza atarak adından söz ettirdi. Projenin mimarı Hakkari'nin sevilen ailelerden Hamdi Onay'ın kızı Rojbin Onay Hakan Taş’a konuştu.

 İnsan gücünden çok robot gücüne ihtiyaç duyulan dijitalleşmiş dünyamızda, Hakkari Tekonokent Koleji bu ihtiyaçlara cevap verecek ‘’ Bir Robot da Senden ‘’projesiyle Avrupa  K210-VET  projeleri kapsamında Türkiye’de  seçilen  6 proje içinde üçüncü olarak büyük bir başarıya imza attı.

İtalya’nın Genova şehrinde bulunan ‘’ Scuola Dı Robotıca’’ okulu ile Portekiz’in Espınho şehrinde bulunan ‘’ Ceprof – Centros Escolares De Ensino Profıssıonal Lda ‘’ üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 60.000 Avroluk ( 60 BİN EURO)  proje için yakın bir zamanda Avrupa’ya gidilip gerekli çalışmalara başlanılacaktır.

Okul Müdürü Reşat Demirer, bu projeyle çok iyi bir başarı elde ettiklerini ve bu proje sayesinde dijitalleşen çağımızda  4.0 İnovasyon eğitiminin  ne kadar önemli olduğunu belirtti.

Hakkari Teknokent Koleji olarak ‘’ Üniversite Tam Hazırlık Programı’’ ile akademik birçok başarıya; ‘’ 4.0 İnovasyon Eğitimi’’ ile proje alanında büyük bir başarı ve ilke imza attıklarını, söyledi.

Bu proje sayesinde hem Hakkari’yi hem de kültürümüzü Avrupa’da tanıtma fırsatı yakaladıklarını ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceklerini, ifade eden Demirer, projenin başarıya ulaşmasında büyük payı ve emekleri olan Koordinatör Rojbin Onay’ı’ tebrik edip Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Birimi yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkürlerini dile getirdi.  

42979.jpg

Hakkari Teknokent Koleji proje koordinatörü Rojbin Onay projesi ile ilgili Genel Yayın Yönetmenimiz Gazeteci Hakan Taş’a açıklamalarda bulundu.

 

Nerde çalışıyorsunuz?

Özel Hakkari Teknokent Koleji

Proje fikri nerden çıktı, proje ne kadar sürede hazırlandı?

Bilindiği üzere modern dünyada dijitalleşmeye adım adım yaklaşmaktayız. Dijitalleşmeye başlayan dünyada insan gücünden çok robot gücünden verim almaya başlandı. Gelişmiş otomasyon ve kodlama programları ile birden fazla iş gücü getiren konularda tek bir robot sistemi ile problem çözülebilmekte.

Çözüme ulaşırken uzun vadede ekonomik açıdan ve zaman açısından tasarruf sağlanmaktadır. Yakın gelecekte robotların gelişiminin nesiller boyu devam edeceğini düşünerek öğrencilerimize gelecek dönemlerde de yardımcı olması açısından böyle bir proje geliştirdik. Projenin hazırlanması, düzenlenmesi yaklaşık 3 ay kadar bir zaman dilimi aldı.

Eğitimde teknolojinin yeri?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber her alanda olduğu gibi eğitimde de yeni reformlara ve güncellemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bilindik eğitim yöntemleri artık teknoloji ile birleştirilerek teknolojinin ışığında farklı gelişmeler takip edilerek eğitim sistemi sürekli geliştirilmektedir.

Eğitimin teknolojikleşmesiyle birlikte zaman tasarrufu sağlamamızın yanı sıra, her bilgiye anlık olarak ulaşma imkânı da sağlamaktadır. Eğitimde teknolojinin önemini en iyi pandemi döneminde gözlemledik.

Hakkari Teknokent Kolejinde eğitimin kalitesi?

18 kişilik sınıflarda “AHİ Eğitim Modeli” ile öğrencilerimizi “Üniversiteye Tam Hazırlık Programı” adı altında tüm akademik derslerinin yanında AHİLİK kültürüyle yoğurup teknoloji ve endüstri eğitimi ile hayata değer katacak, ürün ortaya koyabilen, şahsiyetli bireyler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

➢ Hayata hazırlayan “AHİ”” üreten okul modeli, ➢ Üniversiteye Tam Hazırlık Programı ➢ Mentor Öğretmenlik ve Profesyonel Eğitim Koçluğu Sistemi ➢ Özgün ve Kişiye Özgü Etkili Akademik Eğitim ➢ Teknoloji ve İnovasyon Eğitimi ➢ Okul İş Dünyası ve Üniversite İş Birliği, ➢ Kariyer ve Meslek Eğitimi ➢ Sportif ve Kültürel Etkinlikler

Portekiz ve italya ile ortaklık nasıl başladı?

Projemin konusuna karar verdiğim andan itibaren robotik kodlama alanında güncel ve en çağdaş eğitimin verildiği okulları araştırmaya başladım. Yaptığım araştırmalar sonucunda Avrupa da birçok proje ile ses getirmiş Eğitim 4.0 prensibini benimsemiş bana ve projemin içeriğinde yer alan öğrencilerime en faydalı olacak İtalya’nın Genova şehrinde bulunan ‘‘SCUOLA DI ROBOTICA’’ okulu ile ilgilenmeye başladım.

Daha sonrasında bu okulun yöneticilerine ulaşmayı başardım ve ortaklık için ilk temeli attık. Elde ettiğim kazanımlar sonrasında önüme çizdiğim yol haritası ile Portekiz’in Espınho şehrindeki ‘‘CEPROF-CENTROS ESCOLARES DE ENSINO PROFISSIONAL LDA’’ yetkilileriyle iletişim haline geçip olumlu geri dönütler aldım.

Bu projenin olumlu etkileri nelerdir?

Başta doğduğum ve yaşamımı sürdürdüğüm memleketim olan Hakkari için gerek tanıtım anlamında gerek kültürel etkileşim anlamında birçok güzel sonuçlar doğuracağını garanti edebilirim.

Beni en çok heyecanlandıran kısım projenin akademik anlamda bana ve öğrencilerime kazandıracağı teorik bilgiler, pratik düşünme yöntemleri, eğitimde teknolojileşme gibi birçok kazanımın yanı sıra bölgemin kültürünü geleneklerini misafirperverliğini, başka toplumun bireylerine tanıtma fırsatının elime geçmiş olmasıdır.

Sırada yeni projeler var mı?

Teknokent Koleji olarak 2020-2021 eğitim-öğretim yılını çok verimli geçirdiğimizi düşünüyorum. Bu süre içinde TÜBİTAK 2204-A Liseler Arası yapılan proje yarışmalarında 15 proje ile yer almakla beraber Hakkari’de bölge finaline kalan 5 okuldan biriydik.

Daha sonra bölge finaline kalan PV Beslemeli Telefon Kabı üretimine okulumuzda başladık. Bunun dışında okulumuzda şuan Led Lamba, siperlik, yaka kartı gibi alanlarda da üretim yapılmaktadır.2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında proje planlarımızın arasında Avrupa K220 , Teknofest , Tübitak, ve Robot Yarışması bulunmaktadır.

Elektrik-elektronik mühendisliği kadınların fazla tercih etmedikleri zor bir meslek mi?

Bu bölümü okumaya karar verip mesleki anlamda çalışmaya başladığım süre boyunca bir an bile pişmanlık duymadım. Bölümümü, mesleğimi çok seviyorum ve işkoliğim diyebilirim. Toplumsal cinsiyet rollerinin aksine kadınların önünde hiçbir engelin olmadığını düşünüyorum.

Bir kadının ekonomik özgürlüğünün olması ve kendi ayakları üzerinde durması özellikle bulunduğumuz dönem içinde çok önemli. Azmimin ve dik duruşumun en büyük mimarı bu noktada ailemdir diyebilirim. Ailem her alanda olduğu gibi meslek hayatımda da desteğini esirgemedi. Kadınların başarılarını gösterebilmesi ve her meslek dalında yer bulabilmesi için benden sonraki nesillere öncülük etmek en büyük hayallerim arasında.

ROJBİN ONAY KİMDİR?

1997 yılında Hakkari’de doğdum. İlkokul eğitimimi 23 Nisan İlköğretim-Ortaöğretim Okulunda tamamladım. 2011-2015 yılları arasında Hakkari Anadolu Lisesinde lise eğitimimi tamamladım. Daha sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Elektrik-Elektronik Mühendislik programını bitirdim. 2020 senesinde Başkent Üniversitesinden Robotik Kodlama ve Yapay Zeka eğitimi aldım.

Şuan Hakkari Üniversitesi’nde Elektrik Elektronik Mühendisliği dalında yüksek lisans eğitimi görmekteyim. 2020 yılından beri Özel Hakkari Teknokent Kolejinde mesleki derslerde eğitim vermekle birlikte okulun proje koordinatörü olarak görev yapmaktayım.

Bu haber toplam 3014 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim