• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

Hatso'dan ortak basın açıklaması

Hatso'dan ortak basın açıklaması
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) 12 ayrı dershanenin kendilerine müracaat etmesi üzerine dershanelerle birlikte ortak bir basın açıklama yaptı.

Son günlerde Türkiye’nin gündemini  meşgul eden dershanelerin kapatılması ile ilgili bir açıklamada (HATSO) dan geldi. Hakkari’de bulunan 12 ayrı dershanenin HATSO’ya başvurması üzerine HATSO Başkanı Servet Taş, dershane yöneticileri ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı.

Başkan Servet Taş, Hakkari’nin ülkenin genelinde yapılan çeşitli sınavlarda eğitim sisteminin yetersizliği ve deneyimli öğretmenlerin değil, ilk atama ile öğretmenlik mesleğini geliştirme staj görme adına Hakkari’ye atamaları sonucu maalesef  Hakkari’nin en başarısız il olduğunu söyledi.

 SAHİP ÇIKAMADIĞINIZ NESİL SİZİN DEĞİLDİR…

Durum böyle olunca bir nebzede olsa çocuklarımıza üniversite kapılarını açma adına mevcut dershaneler ile gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Başkan Servet Taş, İlimizde Dershanelerin kapatılması halinde mevcut ve yetersiz eğitim sistemiyle öğrencilerimizin Üniversite ve diğer okullara giriş sınavlarında başarılı olmaları mümkün olmayacaktır. Yapılan bu yanlış adım çocuklarımızı boşluğa eşitsizlikle karşı karşıya bırakacaktır dedi.

DOĞU VE GÜNEY DOĞUNUN EN BÜYÜK PROBLEMİ

Taş,” Hakkari ilimizde istihdam olma adına vasıfsız kişilerin iş bulamaması, işe girişlerin vasıflı okur yazar dahilinde olması gerçeği gençlerimizin okumaktan başka çıkar yolu olmayacağı öngörülerinden çıkarak daha önce bölgemizden üniversite sınavlarını kazanıp okuyan gençlerimizin tamamı Dershaneler desteğiyle başarıya ulaşmışlardır.  İlimizde Ailelerin çok çocuklu bireylerden oluşması ve bu çocukları kendi imkanlarıyla özel okullarda okutabilmelerinin mümkün olamayacağı, vasıfsız olması nedeniyle ömür boyu  işsiz olacağı veya en iyi ihtimalle hamallık yapacaklardır”

HAKKARİ’NİN EN BÜYÜK BOŞLUĞUNU DERSHANELER KAPATIYOR

Hakkari’de eğitimin en büyük boşluğunu kapatan dershaneler ve okuma salonları  o bölgede okutamadığı gençlerin tek kurtuluşudur. Devletin bırakın bu dershane ve okuma salonlarını kapatmasını daha fazla destek vermesi gerekmektedir. Bölgemizin batı bölgesi arasındaki eşitsizliği dershaneler vasıtasıyla kapatamazsanız bunun vebalinin altında kalırsınız. İlimizde dershaneler yokken üniversite denen bir olgu yoktu. 90 lı yılardan sonra ilk kurulan dershaneler sayesinde, devletin kamu görevlisi göndermekte zorlandığı İlimize okumuş elit kesimin avukat, doktor, öğretmen, memur, yazar, ve benzeri tamamının dershaneler vasıtasıyla bu konuma yükseldikleri yapılan istatistikler den mevcut olduğu görülmektedir”

 ÖZEL TEŞEBBÜSLER KURMAK SERBESTTİR

Anayasa’mızın 48. maddesinde “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir” ifadesi yer alır. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik hukuk devleti ilkesinin altını dolduran hürriyetlerden biri olan teşebbüs hürriyetinin Meclis marifeti ile de olsa gasp edilmesi, kısıtlanması kabul edilemez.

Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershaneleri kapatmak üzere hazırladığı kanun taslağı, Anayasa’nın 48. maddesi ile devletin temel amaç ve görevlerini tanımlayan 5. maddesine aykırıdır. Kanunlar Anayasa’ya aykırılık teşkil edemeyeceğine göre MEB’in gece yarısı girişimini TBMM onaylarsa, hukuk devleti ilkesi ağır yara alacaktır.   Özel dershaneler 50 binden fazlası öğretmen olmak üzere 100 bini aşkın çalışanıyla önemli bir istihdam alanıyaratıyor.

 Varlığının tartışma konusu yapılmasının buradaki yönetici, öğretmen ve diğer çalışanlar ile öğrenciler üzerinde geleceğe yönelik ciddi kaygılar oluşturmaktadır. 4 bine yakın özel dershane, özel ders alamayan 1,5 milyon dar gelirli, orta halli ailenin çocuğuna hizmet veriyor”

 EĞİTİM KADROSUNUN YETERSİZLİĞİ

Hakkari’de halen 1000 civarında kadrolu öğretmen açığı bulunmaktadır. Bu kadrolu öğretmen açığını bir nebzede olsa kapatan Dershane öğretmenleridir.Bu gün dershane öğrencileri ve velilere Hakkâri de veya tüm illerimizde görüşleri alınmadan hiç danışılmadan böyle önemli bir karar alınmaya çalışılmasının yanlış olduğunu tüm sivil toplum kuruluşları olarak aynı kanaatteyiz. Biz bu yanlışa veli ve öğrencilerimizle görüştüğümüzde ortaya çıkan tablo şudur”

HAKKARİ’DE OKUL DERSHANELERİ YETERSİZ

Okul derslerinin yetersiz olduğu, Öğretmen yetersizliği, Okul yetersizliği, Ders çalışma ortamlarının olmaması, evlerin soğuk kış şartlarında sobalı olup ısıtılamaması, Sınav kaynaklarının yetersizliği ve kaynakların pahalı olması, Okulların eğitime geç başlaması gibi sebeplerinden dolayı halen bir çözümün bulunmaması ve ülkemizin tüm diğer illeri ile aramızdaki uçurumu kapatmadan eğitim güvencemiz olan dershanelerin ve etüt merkezi işlevi yerlerin hükümetimiz tarafından kapatılabileceğinin mümkün olmayacağı kanaatindeyiz.

Sonuçları düşünülmeden çocuklarımızın geleceği üzerinden yapılacak yanlış bir uygulamanın faturasının ağır olacağı, bu faturayı velilere kesmenin büyük bir vebal olacağı, Elimizdeki bir avuç Okuyabilecek gençlerimizin Geleceğini karartmamamız adına,  yetkililerimizin bu konuda hassas davranmalarını bekliyoruz” dedi. Basın açıklamasına HATSO Başkan Yardımcısı Abdurrahman Er ve dershane yöneticileri katıldı.

Bu haber toplam 4596 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim