• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

HDP: Sandıkları Saray’a da kursanız Cizre halkı oyunu kullanır

HDP: Sandıkları Saray’a da kursanız Cizre halkı oyunu kullanır
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, Cizre İlçe Seçim Kurulu’nun aldığı Nur, Cudi ve Sur mahallelerinde seçim sandığı kurmama kararına tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş, Cizre İlçe Seçim Kurulu’nun aldığı Nur, Cudi ve Sur mahallelerinde seçim sandığı kurmama kararına tepki göstererek, söz konusu girişimin HDP’nin baraj altında bırakılması ve yeni hilelerin yapılacağının göstergesi olduğunu ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, ,Cizre İlçe Seçim Kurulu’nun aldığı Nur, Cudi ve Sur mahallelerinde seçim sandığı kurmama kararına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Beştaş, açıklamasında kurulun suç işlediğini belirterek “Bu karar 1 Kasım’da yeni hilelerin devreye gireceğinin açık göstergesidir. Cizre söz konusu karar bakımından özellikle seçilmiş bir yerdir. Bu kararla Kürt halkının sinir uçlarıyla oynayıp, yeni provokasyonlar yaratılarak halk sandıktan uzak tutulmaya çalışılıyor” dedi.

Beştaş’ın açıklamasında şunlar ifade ediliyor:

‘Yeni hilelerin göstergesi’

“AKP, demokratik olmayan, baskıcı ve halkların iradesini engellemeye yönelik politik ve idari uygulamalarına ek olarak, şimdi de sandık taşıma oyunuyla amacına ulaşmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz hafta içinde Cizre İlçe Seçim Kurulu, Cizre’nin neredeyse tamamında seçmenlerin taşınacağına karar vererek, bir skandala ve suça imza atmıştır.

“Öncelikle, kurulun suç işlediği açıktır. Bu karar 1 Kasım’da yeni hilelerin devreye gireceğinin açık göstergesidir. Cizre söz konusu karar bakımından özellikle seçilmiş bir yerdir. Bu kararla Kürt halkının sinir uçlarıyla oynayıp, yeni provokasyonlar yaratılarak halk sandıktan uzak tutulmaya çalışılıyor.

‘Asıl tehlike hendekler değil…’

“Bu kararı aldırtan sistem için asıl tehlike hendekler değil, Cizre halkının iradesini 7 Haziran’da olduğu gibi 1 Kasım’da da yüzde 90’larla sandığa taşıyacak olmasıdır. Bu kararı aldırtanlar için asıl tehlike Cizre sokakları değil, Cizre halkına karşı işlenen insanlık suçlarının 1 Kasım’da alacağı siyasi cevaptır.

“AKP iktidarı ve Erdoğan, 7 Haziran’da olduğu gibi, 1 Kasım’da da halklarımızın temsilcisi ve gerçek toplumsal muhalefetin yürütücüsü olan partimizin seçimde başarılı olmasını istemiyor. Genel Merkezimizde milletvekili başvuru evraklarının olduğu kata saldırılması ve onların yakılmaya çalışılması ile bu mesaj açıkça verilmişti.

“Durduğu mevziden geri adım atmayan partimizi, şimdi açıkça beyan ettikleri gibi, seçim barajının altında bırakmak için, yoksul ve direnişçi Türkiye halklarının gururu olan Cizre üzerinden seçim oyunlarını ve hilelerini devreye sokmaya çalışıyorlar.

“Yine Bitlis Valiliğinin girişimleri ve kararı bu uygulamanın tüm Kürt il ve ilçelerine yayılacağının ve partimizi baraj altında bırakacak bir sonuca ulaşmak için çaba gösterildiğinin açık göstergesidir.

‘Kararın yasal bir dayanağı yoktur’

“Cizre’de Seçim Kurulu’na aldırılmış olan kararın yasal bir dayanağı yoktur. Mevcut seçim mevzuatına göre, seçmen kütükleri askıdan indirildikten, yani seçmen listeleri kesinleştikten sonra, seçmenin oy kullanacağı sandığın yerini değiştirmek hiçbir şekilde mümkün değildir.

“Yüksek Seçim Kurulu’nca ilan edilen yerlerde sandık kurulunun oluşturulmaması veya  sandığın kurulmaması halinde, seçimin iptal edileceği açıktır. Bunu en iyi, bu kararı aldırtan Cumhurbaşkanı ve AKP bilir.

Erdoğan’ın vekillik süreci

“Cumhurbaşkanı’nı vekil yaptıran 2002 seçimlerini hatırlayalım. Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Doğanköy’de sandık kurulları oluşturulmamış, bir sandık kırılmış, üç sandıkta kayıtlı 706 seçmen, seçimleri boykot etmiş ve oy kullanmamıştı. İşte AKP, bu durumu gerekçe göstererek seçimlerin iptalini istemiş ve iptal edilen seçimler sonucunda Siirt’te seçilmiş vekiller düşürülerek, Recep Tayyip Erdoğan milletvekili seçilmişti.

“2015 yılında aldırılan kararın hukuka aykırı olduğu AKP’nin kendi pratiği ile sabittir. Kendini demokratik olarak adlandıran ve seçimlerle bunu ortaya koyan bir sistemde, seçmenlerin ve sandıkların güvenliği sağlanamıyorsa, bunun maliyeti seçmene ve halka çıkarılamaz. Konu ile ilgili yasal mevzuat geçersizlik ve seçimin iptalini öngörmesine rağmen, hukuku tartışmanın bugün için olanaksız olduğunu belirtmekte fayda vardır.

‘AKP kendine gelmeli’

“Cizre halkı demokratik hakkını kullanmaktan asla geri adım atmayacaktır. Seçim sandıklarını Cizre’den alıp Saray’ın bahçesine bile kursanız, Cizre halkı 1 Kasım’da Saray’ınıza gelir ve oyunu kullanır.

“AKP kendine gelmeli, düşmanlığın ve hukuksuzluğun da bir sınırı olduğunu bilmelidir. AKP iktidarının bu saldırılarına karşı başta demokratik toplumsal muhalefet olmak üzere, Türkiye halkları, uluslararası demokratik kurumlar ve seçim izleme örgütleri duyarlı olmak zorundadır. AKP’nin batırmaya çalıştığı gemide sadece HDP ve Cizre halkı değil, bütün Türkiye vardır.”imc

Bu haber toplam 2416 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Berçelan’daki su çalışması 3’ncü gününde03 Mayıs 2024 Cuma 09:39
  • Hakkari'de kura çekimi yapılacak02 Mayıs 2024 Perşembe 19:12
  • Yaralı yaban keçisi tedavi altına alındı02 Mayıs 2024 Perşembe 14:01
  • Hakkari Berçelan'da su borusu patladı02 Mayıs 2024 Perşembe 13:48
  • Hakkari zabıtasında hijyen denetimi02 Mayıs 2024 Perşembe 09:35
  • Marunis köyü sakinleri Rûdaw'a konuştu02 Mayıs 2024 Perşembe 09:04
  • Hakkari İl Genel Meclisi üyeleri köy ziyaretlerinde02 Mayıs 2024 Perşembe 08:53
  • Van 1 Mayıs “Emek bizim söz bizim” *01 Mayıs 2024 Çarşamba 15:38
  • Hakkari ilçelerinde elektrik kesintisi olacak01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:46
  • Herkes "tavuk ve horoz almaya koştu"01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim