• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

HDP'li Akdoğan: Bakan Çelik'e hayvancılığı sordu

HDP'li Akdoğan: Bakan Çelik'e hayvancılığı sordu
HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan Hakkari ve ilçelerindeki yasaklanmış bölgeler nedeniyle hayvancılık faaliyetlerin yapılmamasına ilişkin Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e soru önergesi verdi.

Milletvekili Akdoğan, Türkiye’nin en dağlık bölgesi olma özelliğini taşıyan Hakkâri’nin coğrafik yapısı, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam üzerinde önemli etki oluşturduğunu söyledi.

Arazi yapısının engebeli olması ekonomik yaşamın hayvancılık temelli olmasına neden olduğunu ifade eden Akdoğan, Hakkâri İli’nde çayır ve mera alanlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olması hayvancılığın temel geçim kaynağı olmasına neden olduğunu belirtti.

Özellikle son yıllarda yaygınlık kazanan arıcılık faaliyetleri ilin ekonomisine önemli katkı sunduğunu anlatan Akdoğan, ancak, Hakkâri Valiliği, bölgemizde yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Hakkâri merkez, Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçeleri sınırları içerisindeki bazı sivil yerleşim bölgelerini askeri yasak bölge ilan ederek, sivillerin girişlerine izin verilmemektedir dedi.

 Askeri yasak bölge ilan edilen yerleşim yerleri, sivillerin kısmi de olsa tarım faaliyetlerini yaptığı alanlar olmakla birlikte, Hakkâri deki hayvancılık faaliyetlerin yapıldığı alanlar olduğunu hatırlatan Akdoğan, ilkbahar aylarıyla birlikte hayvancılık faaliyetleri yapan vatandaşlarımız, hayvanlarını otlatacak alanlara çıkaramadığı gibi, hayvanları için ot toplama durumları da olamayacaktır.

Hayvancılık yapan vatandaşlarımız bu yasaklar nedeniyle maddi zararla beraber büyük mağduriyetler yaşayacakları hatırlatmasında bulundu.

AKDOĞAN BAKAN ÇELİK'E SORULAR YÖNELTTİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Ççelik’e soru önergesi veren Akdoğan Anayasa’nın 98. ve İç tüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.

Akdoğan Bakan Çelik’e verdiği soru önergesinde,”Hakkâri il merkezi ve ilçelerinde bulunan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sayısı ne kadardır?

İl merkezi ve ilçelere göre dağılım oranı nasıldır?

Hakkari’de arıcılık faaliyetleri yürüten arıcıların sayısı ne kadardır?

Hakkari il genelinde tarım il müdürlüğüne kayıtlı arı kovan sayısı ne kadardır?

Hakkari il genelinde bulunan ve hayvancılık faaliyetlerin yürütüldüğü mera alanları yüzölçümü ne kadardır?

Bu alanın ne kadarı güvenlik gerekçesiyle yasaklanmıştır?

Hayvan sayısı ile meraların oranları nasıldır?

İlkbahar ayların başlamasıyla hayvancılık yapan vatandaşlar, neredeyse yasaklanmayan alan olmadığı için hayvanlarını nasıl otlatacak?

Hakkari valiliğin yasakladığı alanlar nedeniyle, vatandaşların hayvancılık faaliyetlerini durma noktasına gelmesini engelleyecek bir çalışmanız var mıdır?

Hayvancılık yapan vatandaşların mağduriyetlerine ilişkin nasıl bir planlama söz konusudur?

Yasaklar nedeniyle maddi zarar görecek vatandaşların zararları nasıl karşılanacak?

Tarım ve hayvancılık yapılan alanlardaki yasağın kaldırılması için ilgili bakanlıkla herhangi bir iletişiminiz söz konusu olmuş mudur?” dedi.

Bu haber toplam 2732 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim