• BIST 10182.44
  • Altın 2412.296
  • Dolar 32.3677
  • Euro 34.7308
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

HDP'li Irmak'tan Aşut'ten Nasturilere çağırı

HDP'li Irmak'tan Aşut'ten Nasturilere çağırı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak, bir zamanlar Nasturi’nin yaşadığı Çığlı köyünde Nasturi halkına seslenerek ‘geri dönün’ çağrısında bulundu.

Çığlı köyünün asıl adının Aşut olduğunu ve burada binlerce Nasturi’nin yaşadığını belirten Irmak, bir takım kışkırtma ve ayak oyunları ile kıyımdan geçirilen Nasturilerin bu bölgeden göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Aşut isminin bir Nasturi kraldan aldığını ifade eden Irmak, tarihte yaşanan kıyamdan dolayı tüm Nasturi halkına başsağlığı dileyerek geri dönün çağrısı yaptı.

Irmak,”Burası kadim topraklardır. Tek bir halkın yaşadığı topraklar değil, burası çok dilli, dinli ve etnik bir bölgedir. Nasturiler’de bu bölgenin zenginliklerinden beri idi. Ne yazık ki 1980’li yıllarda bu bölgede geliştirilen hem Osmanlı İngiliz politikaları sonucu Kürt halkı ve Nasturi halkı bir birine kıldırıldı. O zamanlar bu bölgenin illeri geleni olan ve beyliğini yürüten Mir Bedirğan Osmanlı arasında bir nevi özerklik sözleşmesi vardı bu bölgede Nasturiler’de bu özerkliğin içersindedirler.


HABERİN FOTOĞRAFLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN


Nasıl oluyorsa bin yıllarca sonra halklar bir birleri ile çelişkili durumla düşüyorlar. Çelişki ve ayak oyunları ile mir Bedirğan ve onun ordusu İngiliz ve Osmanlıların kışkırtması soncu burada bir Nasturi kıyımı gerçekleştiriliyor. Bör bölümü ise buradan topraklarını bırakarak göç etmek zorunda kalıyorlar. Nasturiler kıyımdan geçiriliyor. Mir Bedirğan ise Osmanlı tarafından etrafı sarılarak Mirlikte ortadan kaldırılıyor. Daha sonra Kürtler de katlediliyor. Yani tehlikeli olan her iki halkta ortadan kaldırılıyor.


HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN


Bu da hem Osmanlı hem de İngilizlerin işine geldi. Kimin tarafından yapılmışsa olsun bu bir yara biz bunun hakikat komisyonu aracılığı ile mutlaka açığı çıkartılmasını düşünüyoruz. Hiçbir tarihin gerçeklik uzun süre saklı kalamaz. Hakikat komisyonu bunu açığı çıkarttığı zaman da mutlaka bunun gereğini yapmak zorundadır. Bizim açımızdan da bu bir acı ve kanayan bir yaradır.

O tarihe utançla bakıyoruz. Bu köyde daha önceleri binlerce Nasturili varken şuanda bir elin avucunu geçmeyecek kadar insan yaşıyor. Biz bu nedenle halkların birbirine kırdıltıldığı süreçlerin gelmemesi ve bunların asla yaşanmaması için hakikat komisyonunun kurulması gerektiğini düşünüyoruz.

NASTURİLERE ÇAĞRI YAPIYORUZ

Nasturilere çağrıda bulunan Selma Irmak,” Nasturi halkına sesleniyorum. Bu toprakları sizin ve bizim bu topraklar hepimizin. Siz gittiniz biz yalnız kaldık. Siz gittiniz biz yarım kaldık, siz gittiniz bizler eksildik. Sizin renginiz bizi fakirleştirdi.  Gelin yine bu topraklara dönün yeniden zenginliğimize kavuşalım.

Yine bu topraklar çok renkli, çok dinli, çok dilli ve çok etnik yapılı olsun ve bu toprakları yeniden canlandıralım. Yine komşuluk ilişkilerimiz ile bu toprakları yeniden canlandıralım. Gerçekten özgür yaşam ahlaki toplum, vicdani ve politik toplumu böyle hep birlikte inşa edelim” dedi

GAZ HÜKÜMETİN TİLKİLERİ SİZİN KÖYE GELECEK

HDP milletvekili adayları Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan ise, kendilerini büyük bir coşku ile karşılayan Çığlı halkına teşekkür ederek, baraj sorunlarının olmadığını ifade ederek gaz hükümeti tilkileri sizin köye gelecek bu tilkilere kapı açmayın dediler.

Çığlı köyü ağazı Fuat Ediş ise, biz Kürtler hepimiz kardeşiz. Birbirimize ihanet etmememiz gerekiyor. Hakkari bölgesinde 40 kişi Ak Parti'de aday oldu. Bunu ne vijdan ne de iman kabul eder. Miletin yüzüne nasıl bakacak bu adaylar. Hepimiz el ele vermeliyiz. Herkes Aşut'e köyü halkı gibi birlik olsun. Davasına sahip çıksın" dedi.

HDP heyeti daha sonra da Gündeş Köyü Çimenli mezrasını hareket etti. Heyet burada büyük bir coşku ile karşılandı. HDP Milletvekili adayları burada köylülerle bir araya gelerek, projelerini ve köylülerin sorun ve sıkıntılarını yerinde dinlediler. Haber: Feyzullah Taş (İHA)

 

Bu haber toplam 5468 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • CHP'den AK Parti'ye ziyaret17 Nisan 2024 Çarşamba 10:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı17 Nisan 2024 Çarşamba 08:43
  • Başkan Kaya, ”Hakkari halkının hizmetkarıyız”12 Nisan 2024 Cuma 15:37
  • YSK: 4 yerde seçim yenilenecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:45
  • Hakkari belediyesinde bayramlaşma11 Nisan 2024 Perşembe 15:31
  • 3 bin 389 ölü seçmen tespit ettik07 Nisan 2024 Pazar 17:13
  • Belediye eş başkanlara ziyaretler sürüyor06 Nisan 2024 Cumartesi 22:16
  • Mazbatasını bugün alan muhtara muhtarlık binası şoku06 Nisan 2024 Cumartesi 11:00
  • Hakkari AK Parti'den açıklama!04 Nisan 2024 Perşembe 20:24
  • AK Parti adayı Arvas konuştu04 Nisan 2024 Perşembe 19:10
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim