• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

HDP’li vekil Botan: Meclise seslendi

HDP’li vekil Botan: Meclise seslendi
HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, meclise verdiği soru önergesinde sokağa çıkma yasakları ve günlerce süren çatışmalar neticesinde yaşanan can kayıplarının yanı sıra bölgenin ekonomisi de ağır darbeler almaktadır dedi.

Bölge esnafının zararlarının tespiti, zarar gören esnafın devlete ve piyasaya olan borç/alacaklarında kolaylıklar sağlanıp sağlanmadığı ve yaşanılan sıkıntıların giderilmesine dönük ne tür tedbirler alındığı alınacağı dolayısıyla esnafın yaşadığı mağduriyetlerinin nasıl giderileceğine dair Van Milletvekili Lezgin Botan Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

 Milletvekili Botan meclise verdiği soru önergesinde, bugüne kadar 1 şehir merkezi ve 7 şehrin 21 ilçesinde onlarca mahalleyi kapsayacak şekilde 61 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş olup toplamda 742 günü bulmuş durumdadır dedi.

Botan,”Valilik ve kaymakamlıklar tarafından ilan edilen tüm yasaklarda; yasağın gerekçesi“Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan kamu düzeni, huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilmesi” olarak gösterilmektedir.

15 Ağustos 2015 tarihinden günümüze kadar gerek yasakların devam ettiği esnada gerekse de yasakların kaldırılmasından sonra çok sayıda yurttaşın mağdur olduğuna dair haber ve görüntüler basın- yayın organlarına yansımaktadır.

Mağduriyet yaşayan toplumsal kesimlerden birisi de yasakların ilan edildiği yerleşim yerlerinde işyeri bulunan esnaflar ve bu işyerlerinde çalışan yurttaşlarımızdır.

Bu bağlamda: 15 Ağustos 2015 tarihinden günümüze kadar sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği yerleşim yerlerinde esnaf ve sanatkârlar odalarına kayıtlı bulunan iş yeri sayısı ile bu işyerlerinde çalışan kişi sayıları her yerleşim yeri için ayrı ayrı kaçtır?

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesinden sonra her yerleşim yerinde günümüze kadar iflas eden,taşınan ve kapanan iş yeri sayısı ile işten çıkarılan çalışan sayıları ayrı ayrı kaçtır?

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği yerleşim yerlerinde işyeri bulunan esnaf ve sanatkârlarınödenmemiş banka kredisi, vergi ve SGK borçları miktarı ile ödenmemiş çek ve senet tutarları 2015 Ağustos ayından itibaren her yerleşim yeri için aylar bazında ayrı ayrı ne kadardır?

Ağustos 2015 tarihinden günümüze kadar sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği yerleşim yerlerinde iş yerleri bulunup zarar gören esnafların zararlarının ve işini kaybeden çalışan sayısının tespitine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa işini kaybeden çalışan sayısı ile zarar gördüğü tespit edilen esnaf sayısı ve maddi zarar miktarı ne kadardır?

2016 yılı Şubat ayında Mardin’de “bütün vatandaşlarımızın kayıplarını telafi edeceğiz” şeklinde yapmış olduğunuz açıklamadan sonra bu güne kadar kaç vatandaşın zararları karşılanmıştır? Bu vatandaşlarımızın yasakların ilan edildiği yerleşim yerlerine göre dağılımı ne şekildedir?

Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren işletme ve esnafların SGK, vergi ve oda aidatları ile mevcut banka borçlarının yapılandırılarak ertelenmesi hususunda yürüttüğünüz herhangi bir çalışma var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerleşim yerlerinde faaliyet gösteren işletme ve esnafların ödenemeyen borçları ve protesto edilen çek ve senetleri nedeniyle bozulan ticari sicillerinin affedilerek yeni krediler konusunda kolaylıkların sağlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yasaklardan etkilenen yerleşim yerlerindeki ticari hayatı canlandırmak için yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

Manisa-Soma’da, Hatay-Reyhanlı’da ve olağanüstü durumlar nedeniyle Türkiye’nin çeşitli yerlerinde zarar gören yurttaşlar ve esnafların zararlarının giderilmesi konusunda geçmişte çıkarılan bakanlar kurulu kararları benzeri bir karar alma yönünde bir çalışmanız var mıdır? Yoksa böyle bir kararın alınması için bir çalışmanız olacak mı?

Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği yerleşim yerlerindeki işletme ve işyerlerinde çalışırken işini kaybeden çalışanların yeni iş buluncaya kadar ekonomik olarak desteklenmeleri ve yeniden iş bulmaları için aldığınız özel önlemler var mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?” şeklinde sorular yöneltti. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 2162 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim