• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Hewler-Bağdat krizi

Hewler-Bağdat krizi
Irak merkezi hükümeti ile Federal Kürdistan Bölgesi arsındaki kriz derinleşiyor. Petrol ve bütçe anlaşmazlığı sürerken, memurlar ve peşmergeler maaşlarını alamıyor.

Bağdat hükümeti, Hewler ile Avrupa arasındaki uçak seferlerini durdurma kararı aldı.  Barzani'nin KDP'si "konfederal sistem" öneriyor. Kürdistan Bölgesi ile Şii Başbakan Nuri El Maliki hükümeti arasında petrol gelirleri ve bütçe paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlılar yeni bir boyut kazandı.

Hewler, Bağdat hükümetine memur maaşlarını yatırmadığı tepkisinde bulunuyor. Bu sorunların özellikle Hewler ile Ankara arasındaki yakınlaşma ve petrol anlaşması ardından alevlenmesi dikkat çekiyor.

 
BAĞDAT HEWLER'E ULUSLARARASI UÇUŞLARI DURDURDU

Memur maaşlarındaki gecikme ardından, Rudaw gazetesine göre Bağdat hükümeti, Hewler ile Avrupa ülkeleri arasındaki uluslararası uçuşları durdurma kararı aldı. Bu bilgi, Hewler Uluslararası Havayolu yöneticisi Telar Fayik'e dayandırılıyor. Fayik'e göre, Irak hükümeti 22 Şubat günü Germania ve Hurmuz şirketlerinin İsveç ve Almanya'ya gidip gelen seferlerine izin vermedi.

Bu hattaki uçuşların durdurulduğu bildirildi.  Fayik, "Bu kararı kimin aldığını bilmiyoruz, Bağdat hiç bir zaman bu kararların kimin tarafından alındığını söylemiyor, ancak Bağdat bu uçakların Hewler'e dönüşüne izin vermemiş" dedi.  Fayik, daha önce de Lufthansa'nın haftada dört sefer olan uçuş sayısının Bağdat tarafından ikiye düşürüldüğünü hatırlattı.

Bu arada Bağdat ile Hewler arasındaki "maaş" krizine de henüz çözüm bulunmadı. Kerkük'te, Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bütçenin gönderilmemesini protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi. Eylemcilerin "Ben Kerküküm, Kürdistanlıyım" sloganı attığı bildiriliyor.  Eylemcilerin ayrıca Kerkük'ten Ceyhan'a petrol akışının durdurulmasını da istediği belirtiliyor.

PEŞMERGELER İKİ AYDIR MAAŞ ALAMIYOR!

Bu arada KNN televizyonuna konuşan KDP peşmergeleri, 2 aydır maaşlarını alamadıklarını ve bu durumunun devam etmesi halinde yaşamlarının altüst olacağını söyledi. YNK'li peşmergelerin de 23 Şubat günü Peşmerge Bakanlığı'na bu yönlü tepkilerini ifade ettiği belirtiliyor.

Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, 25 Şubat Salı günü yaptığı bir açıklamada, maaşların ödenmemesine tepki göstererek "Biz bu durumu Kürdistan Halkına karşı bir savaş ilanı olarak biliyoruz" dedi. Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani de, yeni Türk Büyükelçisi Faruk Kaymakçı ve beraberindeki heyeti Selahattin kasabasındaki konutunda kabulü sırasında bu açıklamayı yaptı.

Aynı gün, Kaymakçı'yı kabul eden Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani de Kürt memurların maaşlarının kesilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Barzani, "Irak hükümeti, memurların maaşlarını Kürdistan Bölgesi'ne karşı siyasi bir kart olarak kullanamaz. Kürdistan Bölgesi artık geriye dönmez ve Irak hükümeti de Kürdistan Bölgesi'ne bir vilayeti gibi muamele yapamaz" dedi.

Mesut ve Neçirvan Barzani'nin Irak'a yönelik bu sert açıklamaları Türk bir yetkili ile yaptığı görüşme sırasında ifade etmesi dikkat çekti.

Bağdat ile Hewler arasında özellikle petrol anlaşmaları nedeniyle ciddi bir kriz yaşanıyor. Merkezi hükümet Kürdistan Bölgesi'nin uluslararası şirketlerle, kendi onayı olmadan anlaşmalar yapmasını "illegal" olarak değerlendiriyor. Kürdistan Bölgesi ise petrol kullanımını bir anayasal hak olarak görüyor. Ancak Hewler ile Ankara arasında yapılan petrol anlaşması krizin daha da derinleşmesine yol açtı.

ANKARA İLE HEWLER ARASINDA 'GİZLİ PETROL ANLAŞMASI' MI?

Kürt yönetimi, bölgede üretilen petrolü Türkiye sınırına kadar inşa ettiği bir boru hattından Ceyhan'daki terminale gönderiyor. Kurdsat televizyonuna konuşan YNK parlamenteri Rêwas Fayik, Hewler ile Ankara arasında petrol satışı konusunda anlaşma yapıldığı iddiasında bulundu.

Fayik, Neçirvan Barzani ile Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmede, Erdoğan'ın Maliki onay vermezde Türkiye'nin Kürdistan petrolünü satmaya ve parasını Kürdistan Bölgesi'ne vermeye hazır olduğunu söylediğini belirtti. Aynı kaynak, Barzani ve Erdoğan'ın bu konuda anlaşma sağladığını, iki ay sonra Kürdistan Bölgesi'nin merkezi hükümetin onayı olmadan petrol satışına başlayacağını söyledi.

KDP'DEN KONFEDERASYON ÖNERİSİ

Federal Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasında tartışmalı bölgeler sorunu da çözümsüz kalmaya devam ediyor. Bu bölgelerin başında Kerkük geliyor. Ancak Hewler bu konudaki suskunluğunu sürdürüyor. Öte yandan KDP'nin Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki sorunların çözümü için konfederal sistem önerisi yapacağı belirtiliyor. 

BasNews'e bilgi veren bir KDP sorumlusu, yakın bir zamanda konfederal sistemi Hewler ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için gündeme getireceklerini söyledi. Yetkili Kürt, Şii ve Sünniler arasındaki sorunlara karşı en iyi çözümün konfederalizm olduğunu düşünüyor. KDP ve lideri Barzani bugüne kadar sık sık "bağımsızlık devlet" fikrini öne çıkarıyordu. 

Bu haber toplam 2612 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Emlak patronu idam edilecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:55
  • Japonya’daki Müslümanlar Ramazan Bayramı namazı10 Nisan 2024 Çarşamba 23:18
  • israil'de halk sokaklara döküldü07 Nisan 2024 Pazar 01:47
  • Gazze’de can kaybı 33 bin 137’ye yükseldi06 Nisan 2024 Cumartesi 16:59
  • 120 bin Müslüman Mescid-i Aksa'da saf tuttu06 Nisan 2024 Cumartesi 16:56
  • İsrail, İran savaşın eşliğinde04 Nisan 2024 Perşembe 23:26
  • 6 büyüklüğünde deprem04 Nisan 2024 Perşembe 14:44
  • Tayvan'da 7.2 büyüklüğünde deprem!03 Nisan 2024 Çarşamba 12:24
  • İsrail, İran Büyükelçiliğini hedef aldı!02 Nisan 2024 Salı 11:07
  • Çocuk yapana 75 bin dolar!01 Nisan 2024 Pazartesi 21:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim