• BIST 10267.32
  • Altın 2392.858
  • Dolar 32.3644
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Hükümet kurma zemini oluşmadı erken seçim var

Hükümet kurma zemini oluşmadı erken seçim var
AK Parti ile CHP’nin koalisyon için yaptıkları toplantı sona erdi. Davutoğlu’nun görüşme sonrası açıklama yapıyor. Açıklamada hükümet kurma zemininin oluşmadığını belirterek “Erken seçim güçlü bir ihtimaldir” dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında genel başkanlar düzeyinde yapılan koalisyon görüşmesi tamamlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti genel merkezinde açıklama yapıyor.

Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

“7 Haziran seçimleri ülkemizin önüne yeni bir tablo koymuştur. Siyaset felsefemizde millet amirdir, devlet ve devlet adamları memurdur. Milletin kararı her şeyin üzerindedir. Hükümet kurma görevini almamın üzerinden bir ay geçti. CHP ile görüşmelerin hangi siyasi zeminde cereyan ettiğini milletimizin görmesi büyük önem taşıyor. Millet bir ödev verdi dedik. Millete ‘Sen hata yaptın, yeniden düşün’ demeden önce 7 Haziran’dan itibaren çok yoğun bir sürece girdik.”

“Milletimiz AK Parti’ye şunu demiştir: ‘Ülke sizden gayret ve fedakarlık bekliyor. Parti çıkarını düşünmeden hükümet kurma sorumluluğunu yerine getirin’. Bu iki ay içerisinde çok zor süreçlerden geçtik. Ülkemiz geniş kapsamlı ve eş zamanlı 3 terör örgütünün saldırısına maruz kaldı. Devletimiz ve devletimizin mekanizmaları milletimizin isteği doğrultusunda harekete geçirildi. Birazdan koalisyon görüşmeleri çerçevesinde ulaştığımız sonuçlar ele alınınca kimse karamsarlığa ya da fırsatçılığa mahal vermesin.”

“7 Haziran’da oylarımızda düşüş yaşanmıştır. Milli irade bize bir anlamda “Kendinizi muhasebe edin, kendinizi değerlendirin” demiştir. Açık yürekli bir iç muhasebeyi başlattık ve devam ettiriyoruz. Parti içi bütün mekanizmaları hayata geçireceğimizi ifade etmek istiyorum.”

“Milletimiz hiçbir partiye tek başına iktidar olma imkanı vermemiştir. Koalisyon görüşmelerinden daha doğal bir şey de yoktur. Bizim için en önemi etik kural meşruiyettir. Tüm çalışmalarımız da meşruiyet ilkesi içerisinde gerçekleşmiştir. Hükümeti kurma görevini almamdan bu yana eleştirilere mahal bırakmaksızın bu görevi yürütmeye çalıştım.”

“8 Haziran’da bazı partiler bize kapıyı kapatırken, tüm partilerle görüşeceğimizi, herkese kapımızın açık kalacağını söyledim. Sivil toplumun farklı kesimleriyle de görüşmeler yaptım. Hangi partiyle koalisyon imkanı varsa derinleştirerek bu görüşmeleri sürdüreceğimizi, diğer partilerle de bu anlamda görüşmelerimizi sürdüreceğimizi ifade etmiştim.”

“CHP heyetiyle mutabık kaldığımız çerçeve kapsamında istikşafi görüşmelere başladık. CHP ile takdire şayan bir anlayış içerisinde önemli bir müktesebat oluştu. Türk demokrasi tarihinde iki partinin en derinlikli görüşmelerdendir. Bu başlı başına bir kazanımdır.”

“İlk görüşmemizden bu yana tam bir ay geçti. Sayın Kılıçdaroğlu’na ve heyetine belirlenen ilkelere riayetinden dolayı teşekkür ediyorum. Görüşmeler açık, ilkeli ve şeffaf yürümüştür. Çok farklı iki siyasi akımlardan gelen partiler olarak derin görüş farklılıklarımızın olduğu bir vakadır. Ancak başta dış politika ve eğitim olmak üzere bazı alanlarda derin görüş ayrılıkları olduğu, bunun da doğal olduğu aşikar.”

“Bazı derin görüş ayrılıkları dolayısıyla uzun dönemli bir koalisyonda doğabilecek sıkıntılar göz önüne alınarak, CHP’ye süreli bir reform hükümeti kurularak seçimleri de göz önünde bulunduran bir yaklaşımla çalışma yapmayı, ülkeyi seçim öncesinde hükümetsiz bırakmama yönünde teklifte bulunduk. Bütün bu uzun seanslar sonrasında karşılıklı güven arttı.”

“Kılıçdaroğlu uzun dönemli koalisyon konusunda daha olumlu, kısa dönemli koalisyon konusundaki kaygılarını ifade etti.”

“Şu anda hükümet ortaklığı gerçekleştirilecek zeminin olmadığı kanaati hasıl olmuştur. Karşılıklı görüşmeler devam edecektir.”

“Geldiğimiz noktada kitlelerimizin farklı talepleri göz önüne alındığında, şu aşamada bir koalisyon ortaklığı zemininin oluşmadığı kanaatine vardık.”

“Yeni bir hükümet yapısı çıkana kadar halkımızın verdiği görevi yerine getirme çabalarımız devam edecek. Sayın Bahçeli’yle de Sayın Kılıçdaroğlu’yla da temasları sürdüreceğimi ifade ettim.”

“Tüm yollar denendikten sonra milli iradeye tekrarbaşvurma tek ihtimal haline gelmiştir. Erken seçim önümüzde görünen güçlü bir ihtimaldir. Gerektiğinde Türkiye’yi güvenlik ortamı içerisinde erken seçime götürmek sorumluluğumuzdur.”

“Elimizden geleni yaptığımız inancındayım. Erken seçim atmosferini yine meşruiyet zemini içerisinde ve hiçbir partiyi dışlamadan yürütme zorunluluğumuz var.”

Bahçeli ile görüşme

“Verdiğim hiçbir sözden dönmedim. İlan ettiğim eylem planından sapmadım. Bütün liderlerle görüşmeleri onlarla mutabık kaldığım çerçevede kamuoyu ile paylaştım. Tüm partilerle ve liderlerle temasımın süreceğini söylemiştim. Sayın Bahçeli ile görüşmemiz gerekirse bunu yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Ya doğrudan ya arkadaşlarımız üzerinden. Ama herkesin herkesle görüşmesi gereken günlerdeyiz.”

“Herkes üzerine düşeni yaparsa ülkede olağanüstülük gerektiren bir durum olmadığını göstermiş oluruz. Sayın Cumhurbaşkanı’nın devreye girmesine gerek kalmadan bu meseleyi kendi aramızda halletmeliyiz. Meclis’in meşruiyet sorununu kendisinin çözmesi daha doğru olur kanaatindeyim.”

“Erken seçimden en fazla fayda sağlayacak parti AK Parti’dir.Buna rağmen erken seçimden çok hükümet ortaklığını düşündüm. Meclis’in alacağı kararla erken seçime gitmeyi tercih ederim. Siyasilerin kendi aralarında çözemediği ve Cumhurbaşkanı’nın devreye girdiği bir senaryoyu tercih etmem.”

“Gelecek 1 hafta 10 gün içinde çaba sarf edeceğim husus, erken seçime giderken Meclis’in aldığı bir kararla erken seçime gitmektir.”

“O da olmuyorsa tabii ki Türkiye hükümetsiz kalmaz. Sayın Cumhurbaşkanı anayasanın verdiği görev ve yetki çerçevesinde hareket eder.”

Bu haber toplam 2987 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hakkari Barosundan Eş Başkanlara ziyaret22 Nisan 2024 Pazartesi 15:28
  • CHP'den AK Parti'ye ziyaret17 Nisan 2024 Çarşamba 10:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı17 Nisan 2024 Çarşamba 08:43
  • Başkan Kaya, ”Hakkari halkının hizmetkarıyız”12 Nisan 2024 Cuma 15:37
  • YSK: 4 yerde seçim yenilenecek11 Nisan 2024 Perşembe 16:45
  • Hakkari belediyesinde bayramlaşma11 Nisan 2024 Perşembe 15:31
  • 3 bin 389 ölü seçmen tespit ettik07 Nisan 2024 Pazar 17:13
  • Belediye eş başkanlara ziyaretler sürüyor06 Nisan 2024 Cumartesi 22:16
  • Mazbatasını bugün alan muhtara muhtarlık binası şoku06 Nisan 2024 Cumartesi 11:00
  • Hakkari AK Parti'den açıklama!04 Nisan 2024 Perşembe 20:24
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim