• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

İhalelerde ilan usulsüzlüğü iddiası

İhalelerde ilan usulsüzlüğü iddiası
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bazı ihalelerin ilansız yapıldığını tespit eden yerel gazete sahipleri savcılığa suç duyurusunda bulundu.

SENAR YILDIZ
HAKKARİ (İHA) - Yüksekova'da yayın yapan yerel gazete sahipleri, resmi kurumlar tarafından ihalelerde usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Gazeteciler, 9 kuruma ait daha önce ihalesi yapılan 28 ihale evrakı sonuç bildirgesi ile Yüksekova Cumhuriyet Savcılığına başvurarak suç duyurusunda bulundu.

Daha sonra konuyla ilgili açıklama yapan gazeteciler, geçen yıl da Hakkari Valiliğine bu iddiaların intikal ettiğini, Basın Müdürlüğü yoluyla ihalelerin nasıl yapılacağına dair bir yazının tüm kurumlara bildirildiğini anlattı. Gazeteciler, 2011 yılında da aynı iddialarını İhale Yasası'na tabi tüm kurumlara bildirildiğini ancak kurumların yine bildiğini okuduğunu iddia ederek,

"Kamu İhale Bülteni'nde yazılan ve söz konusu kurumların 4734 sayılı kanunun 13 maddesine göre açık ihale usulü ile yerel gazetelere ilan verilmesi gerekirken söz konusu kurumlar pazarlık usulüyle 21. maddenin B bendine göre yapılmıştır. Bu bend, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen, idare tarafından ön görülmeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasını zorunlu olması haliyle ilgilidir. Bu yanlış yorumlanmıştır. Hakkari ve genelinde görülen doğal afet ve salgın hastalıkların olduğunu kim söyleyebilir?" ifadelerini kaydetti.
 

Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Engin Önal, Hakkari il ve ilçelerinde yayın yapan 14 yerel gazetenin yayın yaptığını, bu gazetelerde çalışan kişi sayısının 193 olduğunu, elemanların aile bireylerinin ise 486 kişiden oluştuğunu anlattı. Yerel gazetelerin kendilerin sorumluluk düşen görevlerini kusursuz olarak yaptığını belirten Önal, "Gazeteci arkadaşların gelir vergisi, KDV beyannamesi, stopaj vergileri, bina kiraları, maaşlar ve SSK primlerini ödemektedirler.

Hakkari ile ve ilçelerinde özel sektör olarak hiçbir işletmenin yerel gazeteciler gibi ödemelerini yapmadığı, yapılacak kapsamlı bir araştırmada bu gerçeklerin ortaya çıkacağı bir gerçektir. Yasal olarak sağlıklı ihale yapmayan kurumların devleti zarara ve en önemlisi rekabeti önleyici uygulamalar firmalar arasında basın camiasında çok büyük olumsuzluklar oluşturuyor. Yerel gazeteler için çok önemli olan ihale ilanlarının yayımı için Hakkari Valisi Muammer Türker'e 3 ilçe kaymakamımıza yerel gazetelere yapılan yasa tanımaz tutumlarından dolayı
bu kurumların yetkilileri hakkında ivedilikle işlem yapmalarını bekliyoruz. Cemiyet olarak bu işin takipçisi olacağız" dedi.

Konu ile ilgili Yüksekova Ticaret Odası Başkanı Sabih Kayhan ise herkesin Kamu İhale Kanunu'na uyma mecburiyeti olduğunu, fırsat eşitliği ve şeffaflık adına ilanların hatta ihalenin kimde kaldığına dair ihale sonuç bildirgesinin dahi yerel basında ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Mükellefleri olan gazetecilerin de hakkının gasp edilmemesi gerektiğini anlatan Kayhan, "Kamu ihalelerinin odalarımıza dahi bildirilmesi gerekiyor. Maalesef bildirilmiyor. Çok az sayıda göz boyama adına gönderiliyor.
Firmalarımızın da haberdar edilmesi gerekiyor. Bu konuda eğer bir usulsüzlük varsa bu son derece üzücü bir olaydır" diye konuştu.
 

Konu ile ilgili olarak Halkın Sesi Gazetesi sahibi Ali Yiğit, yerel gazeteciler olarak mağdur edildiklerini burada hem gazeteciler hem de ihalelere girme yetkisi olan onlarca müteahhit mağdur edilmekte olduğunu söyledi.

 

Yiğit, "Söz konusu kurumları bizzat görüşerek ricada bulunduk, vali bey de bir yazı ile durumun hassasiyetini 2010 yılında resmi bir yazı ile uyarda bulundu. Buna rağmen kurumlar hiçbir şekilde bu uyarıları dikkate almayarak 2010-2011 yıllarında 28 adet ihale ilanını sumen altı ederek sadece iki üç kişi arasında pazarlık usulü ile yapıldığı resmi evraklarda görülmektedir. Bundan sonra yapılacak ihalelerin şeffaflığı açısından 4734 sayılı kanun 13. maddesinin uygulanmasını istiyoruz.

Dolayısıyla kamuoyu bilgilendirilmemiş, serbeste rekabet ortamı ihlal edilmiş, bu ihaleler saklı ve gizli bir şekilde yapılmıştır. Dikkat edilirse tüm ihalelere katılım az olduğundan çok az kırımlarla ilgili şahıs veya firmalara peşkeş çekilmiştir" iddialarında bulundu.

Ova'nın Sesi Gazetesi Halil Yiğit de, Yüksekova'da 28 ihalenin bu şekilde gizli kapaklı yapılmasını kurum amirlerine yakıştıramadığını, kendilerinin de kanunlara göre ihale ilanları almak için ilgili yasal mevzuat çerçevesinde yayım yapan gazetelerin sahibi olduklarını belirterek, herkesin bu konuda üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi. Yiğit, "Bu konunun takipçisi olacağız, çünkü herkesi ve her kuruma bu konuda uyarılarımızı yaptık" şeklinde konuştu.

Yüksekova Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Necip Çapraz de, "Edirne'de kanunlar nasıl uygulanıyorsa Hakkari'de de aynı olması lazım. Hiçbir kurumun kendi başına birkaç kişiyi çağırarak hem müteahhitleri hem de gazetecileri mağdur etmeye hakkı yoktur. Yüksekova"da 4 yerel gazete var, bunların çalıştırdığı SSK"lı sayısı 26 kişidir. Bunun yanına onlarca müteahhidi sayarsak yüzlerce kişinin bu konuda mağdur olduğunu sayabiliriz. Kimsenin elindeki devlet erkini kendi kişisel menfaati ve duyguları için kullanmaya
hakkı yoktur.

Aslında daha fazla kurum ve kuruluş bu konuda aynı yanlışı yaptığını söyleyebiliriz. Bunlarla ilgili belge temin ediyoruz. Önümüzdeki süreçte bunlarla ilgili olarak ta yasal hakkımız arayacağız. Eğer bu konuda gereken yapılmazsa gittiği yere kadar bu işin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.
 

 

Bu haber toplam 3180 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim