• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

İHD’den hasta mahpus açıklaması,,,

İHD’den hasta mahpus açıklaması,,,
İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut,“En Mükemmel Adalet Vicdandır dedi.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 1. Maddesinde belirtildiği gibi, tüm insanların, hem haklarda hem de insan onuruna sahip olmak bakımından onurda, eşitliği savunduklarını söyleyen Başkan Akbulut, İHD Genel Merkezi Cezaevi Komisyonunun 10 Eylül 2013 tarihi itibari ile hazırlamış olduğu hasta mahpus listesinde 154’ü ağır olmak üzere 526 mahpus bulunmaktadır dedi. 

TUTUKLULAR ADETA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMİŞTİR

Tutukluların adeta çürümeye terk edildiğini belirten Akbulut,”Türkiye’de cezalara uygulanan infaz rejimi insani olmayıp, F Tipi hapishanelere geçişle birlikte tecrit sisteminin etkisi ile tutuklu ve hükümlüleri adeta çürütmeye terk eden bir yapıya sahiptir. Bugüne kadar gerek Adalet Bakanlığı’nın gerekse de derneğimizin verilerine göre cezaevlerinde yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlü sayısının çokluğu durumun vahametini göstermektedir.

5275 sayılı İnfaz Kanunun 16. maddesinin 3. fıkrasında Adalet Bakanlığı’nca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen raporlarının Adli Tıp Kurumu’nun onayına sunulması ile ilgili düzenlemenin kaldırılması gerekmektedir. Uygulamada Adli Tıp Kurumu tam teşekküllü hastanelerin vermiş olduğu raporları onaylamak için hasta mahpusu da İstanbul’a çağırmakta, bu durum başlı başına bir eziyet halini almaktadır”

 YAŞAMINI TEK BAŞINA İDAME ETTİREMEME KRİTERİ GETİRİLMİŞTİR

 “5275 sayılı İnfaz Kanununun 16. maddesinde Ocak ayında yapılan değişikliğe bile Adli Tıp Kurumu direnmektedir. Kanun değişikliği ile hayati tehlike kriteri yerine yaşamını tek başına idame ettirememe kriteri getirilmiştir. Ancak bunun yanı sıra Cumhuriyet Savcılarına geniş bir taktir yetkisi tanınarak toplum güvenliği bakımından tehlikeli kabul edilecek mahpusların hastalığına rağmen tahliye edilmemesi düzenlenmiştir.

Nitekim bu hüküm gerekçe gösterilerek Metris Cezaevinde hükümlü olarak tutulan Ramazan Özalp ve Ergin Aktaş Adli Tıp Kurumunun cezaevinde kalamaz raporu vermesine rağmen tahliye edilmemiştir. Bu uygulamalarla, mahpusun alması gereken raporlara bir yenisi daha eklenmiş savcı raporu kriteri getirilerek tahliye edilmeleri imkânsız hale getirilmiştir. Kanundaki bu kriterin mutlaka kaldırılması gerekmektedir”

HASTA BEDENLER ÜZERİNDE OYUN OYNANMAKTADIR

“Hükümetin yeni yargı ve demokrasi paketleriyle demokratikleşme iddiasında bulunulmasına rağmen, hapishanelere nasıl baktığını ve hasta mahpusların bedenleri ve hastalıkları üzerinden nasıl bir oyun oynadığının Ergin Aktaş ve Ramazan Özalp’in Adli Tıp Kurumu raporları olmasına rağmen, “toplum güvenliği için tehlike arz ettikleri” gerekçesiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcısı tarafından tahliye edilmemesinde ortaya çıkmıştır”

 AĞIR HASTA LİSTESİNİ AÇIKLIYORUZ

 “Sizlere tüm bu uygulamaları ağır hasta listemizde bulunan Hakan Gölünçün durumuyla özetleyeceğiz. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edilen Gölünç’e, orada yapılan tetkikler sonrası, 24 Nisan 2013 tarihinde, “cezaevinde yaşamını sürdürmesinin ciddi riskler oluşturacağı, bu nedenle kişinin tedavilerinin tamamlanmasına kadar cezasının ertelenmesi” yönünde verilen rapor da işe yaramadı.

Eylül 2013’te tekrar Kandıra F Tipi Cezaevine gönderilen Hakan Gölünç ise bu yaşananları gönderdiği mektupta tepkisini şöyle ifade etti: “Bu Adli Tıp Kurumu raporuyla ne yapmaya çalıştıkları belli. Çok ağır bir hasar bırakmadan bizleri bırakmayacaklar. Bırakılan üç, beş arkadaşımızın da durumu ortadadır. Bu kararların tıp etiğiyle alakası yoktur. Bu kararlar tamamen siyasidir. Yaşadığımız sağlık sorunlarının cezaevinde tedavileri mümkün değildir. Bu açıkça bir işkencedir”

Bu kararları verenlerin akşam nasıl uyuduklarını merak ediyorum. Sabahları ise güne nasıl uyandıklarını, yaşamlarının huzurlu olup olmadığını merak ediyorum. En ağır işkence bile bir gün biter. Bizlere yaşatılan bu işkencenin ne zaman biteceği ise belli değil. Ama ben ve diğer hasta tutsak arkadaşlarım son ana kadar ağız dolusu gülmeye devam edeceğiz. Her günün sabahına inadına inançla, umutla kalkacağız”

 HASTA MAHPUSLAR İÇİN ACİL TEDBİRLER ALINMALI

 “Adalet Bakanlığı’nın İHD listesinde bulunan hasta mahpuslarla ilgili acilen gerekli tedbirleri alması, listemizde bulunan ağır hasta mahpusların bir an önce tahliyesini sağlaması, diğer mahpusların tedavilerinin sağlanması için gerekli tıbbi tedbirleri alması ve sağlıklarına kavuşabilmeleri için tahliye edilmeleri dahil her türlü önlemi alması gerekmektedir. Buradan AKP hükümetine ve Adalet Bakanlığına sesleniyoruz. Hasta mahpuslara yapılan bu işkenceye son verin. İyi bir vicdan en iyi yastıktır.Yastığa kafanızı koyduğunuzda rahat uyuyabiliyor musunuz” şeklinde konuştu. Haber: Serkan Kaya/Hakkarihabertv.com

 

 

 

 

Bu haber toplam 3440 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
  • Keskin ailesini acı günü26 Nisan 2024 Cuma 09:34
  • Eski bakan Yılmaz evinde ölü bulundu24 Nisan 2024 Çarşamba 16:01
  • Korkmaz ailesinden taziye teşekkür mesajı24 Nisan 2024 Çarşamba 15:18
  • Gür ailesinden taziye teşekkür mesajı24 Nisan 2024 Çarşamba 13:24
  • Korkmaz ailesinin acı günü!22 Nisan 2024 Pazartesi 00:14
  • Özdemir ailesinden taziye teşekkür mesajı19 Nisan 2024 Cuma 13:38
  • AHMET ONAY-MUSA ÇİFTÇİ!18 Nisan 2024 Perşembe 14:19
  • Ahmet Onay'ı binler uğurladı13 Nisan 2024 Cumartesi 22:56
  • Başkan Kaya," Acılı aileleri yalnız bırakmıyor"12 Nisan 2024 Cuma 10:59
  • Başkan Kaya "Üzüm ailesini taziyesine katıldı"11 Nisan 2024 Perşembe 16:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim