• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

İHD'den Soma olayı açıklaması

İHD'den Soma olayı açıklaması
İnsan Hakları (İHD) Hakkari Şubesi Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan olayla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

İHD Derneği Hakkari Şubesi Başkanlığı, 13 Mayıs 2014 günü Manisa İli Soma İlçesi’nde bir özel şirkete ait maden sahasında yer altında 1000’e yakın işçinin bulunduğu sırada yer altı yangını meydana geldiğini madende bulunan işçilerden bugün 14 Mayıs saat 11.00 itibari ile 205 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilmiş, 80 işçinin yaralı olduğu, 363 işçinin tahliye edildiği, 150 civarında işçinin ise hala yer altında olduğu belirtilmiştir denildi.

Açıklamada,” Öncelikle yaşamını yitiren işçilerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. İnsan Haklara Derneği olarak bu olayı toplu bir işçi katliamı olarak nitelendiriyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından karnesi kötü olan ülkemizde bir felaket daha göz göre göre geldi. İş kazalarının yoğunluğuyla dikkat çeken Soma bölgesi kömür işletmelerinin bir meclis komisyonuyla denetlenmesi talebinin iktidar partisi tarafından reddedilmesinin ardından yaşanan bu işçi katliamı Türkiye’deki vurdumduymazlığı bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

İş kazalarının hemen hepsi kaza değil, önlenebilir insan eliyle yaratılmış cinayetlerdir. İşyerini güvenli bir çalışma ortamı haline getirmek için yapılması gerekenler üretim maliyetini düşürmek için yapılmamakta ve devlet tarafından yeterli biçimde denetlenmemektedir. Siyasal iktidarın ülkemizi ucuz işgücü ve düşük maliyetli üretim diyarı haline getirme politikalarının insanlarımızı nasıl bir felakete sürüklediği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

 BURADAN İKTİDARA SESLENİYORUZ

Soma işçi katliamı ile ilgili siyasal sorumluluğu bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma Bakanının derhal istifa etmesi ya da görevden alınması sağlanmalıdır. Etkin bir soruşturma yapılmalı, başta Soma’daki olayın meydana geldiği maden sahasını işleten şirketin sahibi ve yetkilileri olmak üzere sorumluluğu veya ihmali bulunan kamu görevlileri yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır. Tüm Türkiye’yi ve kaybettiğimiz işçilerin yakınlarını olayın takipçisi olmaya çağırıyoruz. Takip edelim ki bir işçi katliamı daha yaşanması” Hakkarihabertv.com

 

Bu haber toplam 2482 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim