• BIST 9645.02
  • Altın 2411.726
  • Dolar 32.5804
  • Euro 34.7944
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

İş dünyası toplantısı Hakkari'de yapıldı

İş dünyası toplantısı Hakkari'de yapıldı
TÜRKONFED ve CIPE iş birliği ile hayata geçirilen ‘İş Dünyası için Yerel Kalkınma’ projesinin beşinci dönemi, DOĞUSİFED ev sahipliğinde Hakkari’de gerçekleştirildi.

TÜRKONFED ve CIPE iş birliğinde Anadolu’daki iş insanlarının ve iş dünyası derneklerinin organizasyon yapısını güçlendirerek, kurumsal yönetim alanında farkındalık oluşturmak üzere hayata geçirilen “İş Dünyası için Yerel Kalkınma” projesinin beşinci dönem açılış etkinliği Hakkari’de düzenlendi.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen programa, Hakkari eski Milletvekili Fehmi Öztunç, Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Can Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Hakkari Esnaf Odası Başkanı İsmail Akboğa,

Hakkari Şoförler Odası Başkanı Abdi Arslan, Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sevda Keskin, Hakkari Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Veli Kaya, Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hakan Taş, Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, SMMNMO Hakkari Temsilcisi Cabbar Yakupoğlu, Yeniden Refah Partisi Kadın Kadın kolları Başkanı Yıldız Tatlı, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

9.jpg

‘Tedarik Zinciri Güvenliği’ ve ‘Çevre Dostu Büyüme’ konularının ele alındığı etkinlikte ilk sözü alan DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Erbay, bölgenin yaşanılan tüm zorluklara rağmen avantajları, fırsatları ve güçlü yanları olduğuna dikkat çekti.

İş dünyası STK ve kamu işbirliğinin önemini vurgulayan Erbay, “Bu bağlamda kadın istihdamını önceleyerek, işsiz gençlerimize iş imkanları yaratmak için başta kamu yatırımları olmak üzere iş dünyası-STK-üniversite iş birliğinde, ‘köyden kente, yerelden ulusala’ bir kalkınma hamlesi başlatılmalıdır.

1-001.jpg

Devlet imkanlarının herkese eşit mesafede olduğu bir anlayışla bölgede girişimcilik özendirilmeli, yatırımların önündeki bürokratik engeller kaldırılmalı, gündelik geçimlik ekonomiden inovasyona, endüstriyel üretime geçilmeli. Kısacası Ar-Ge’den inovasyona, projeden üretime bir seferberlik başlatılmalı” diye konuştu.

Erbay ayrıca bölgede yerel kaynakların ekonomiye kazandırılmasının, madencilikte yatırım ve teşviklerin artırılmasının, mevcut sınır kapılarındaki ticaretin canlandırılmasının ve yeni sınır kapılarının açılmasının yerel kalkınma için büyük önem arz ettiğini vurguladı.

8.jpg

Etkinlikte konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, Hakkari’nin ve bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak gelişmesinin Türkiye’nin verimliliğini artıracağını söyledi. Hakkari’nin bölgelerarası gelişmişlik farkı sorunundan en çok etkilenen iller arasında yer aldığını belirten Sönmez, “Bu fark, yaygın kanıların aksine yalnızca ekonomik bir olgu değildir. Aynı zamanda siyasi, kültürel ve sosyolojik boyutları da içerir.

Edirne’den Hakkari’ye, güzel ülkemizin her bölgesi benzer olanaklara, imkânlara ve erişilebilirliğe sahip olana dek çalışmaya devam etmeliyiz. Her bir yurttaşımızın milli gelirimizden, ortak zenginliklerimizden eşit pay aldığı yeni bir yüzyıl hikâyesini hep birlikte yazmalıyız.

11.jpg

Eğer bölgesel gelir dağılımında eşitliği sağlarsak işte o zaman ülkemizin orta gelir tuzağını aştığına tanıklık edeceğiz. Ülkemizin verimlilik, katma değer ve yüksek teknoloji sıçraması, Hakkari’nin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak gelişmesi ile mümkün” dedi.“Yerel kalkınma için ortak aklı harekete geçirmeliyiz”Türkiye ekonomisinin en önemli sorununun ekonomik faaliyetlerin ve refahın bölgeler ile kentler arasında adaletli dağılmaması olduğunu dile getiren Sönmez, bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesinde en kritik unsurlardan birinin ise yerel kalkınma olduğuna işaret etti.

10.jpg

Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasının yolunun Anadolu’dan geçtiğini vurgulayan Sönmez, “21. yüzyıl dünyası pek çok açıdan kentlerin dünyası olacaktır ve kentlerimiz kalkınırsa ülkemiz kalkınacaktır” diyerek şunları söyledi; “Yerel kalkınma, kentlerimizin bileşenleri ve bölgesel paydaşlarının ortak iş birliğine dayalı bir modeldir.

14.jpg

TÜRKONFED olarak Anadolu’nun dört bir yanında anlattığımız Hayalimizdeki Türkiye’nin gerçekleşmesi için de yerel kalkınma ve yerel demokrasinin gelişmesine, bunun için de kent aktörleri arasında istişare kültürünün yani ortak aklın harekete geçirilmesine ihtiyaç vardır.

Bölgeler arası kalkınma farklarını geleneksel endüstriyel üretimle kapatmanın zamanı artık geride kaldı. Dijital ve yeşil dönüşüm kaldıracı sayesinde akıllı şehirlere geçişin önünü açacağımız yeni ekonomik model aradığımız fırsat olabilir.”Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ve DAKA Hakkari Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Oğuz Tuncay Görür tarafından ‘Tedarik Zinciri Güvenliği’ eğitimi düzenlendi ve katılımcılarla fikir alışverişi yapıldı.

16.jpg

EYODER Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Somuncu tarafından verilen ‘Çevre Dostu Büyüme’ eğitiminin ardından da görüş alışverişinde bulunuldu.

KOBİ’lerin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak eğitimlerHer dönem farklı konuların ele alındığı İş Dünyası için Yerel Kalkınma programının beşinci yılındaki temalarından biri olan Tedarik Zinciri Güvenliği ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerde tedarik zinciri yönetimi ve iş acil durum planlarının oluşturulmasına odaklanılıyor.

Çevre Dostu Büyüme teması ile de dijitalleşmenin çevre üzerindeki etkileri hakkında farkındalığın artırılması hedefleniyor. Programın sonunda davetliler Hakkari'nin gözde mekanı Meftun -U Hayal Kafe'de yemekte bir araya geldi.

17-001.jpg

TÜRKONFED Hakkında: Çatısı altında 30 federasyon ve ulusal-uluslararası 300’den fazla dernek üzerinden 60 bini aşkın şirket yer alan TÜRKONFED, üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83'ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55’ini sağlamaktadır.

İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve İç Anadolu, Trakya, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Doğu Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Güney Marmara, Çukurova, Kuzey Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu,

19-001.jpg

Güneydoğu, Zafer, İpekyolu, Kapadokya, Mevlana, Doğu, Serhat, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu da TÜRKONFED üyeleridir. TÜRKONFED, Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan ve 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa KOBİ Birliği (SMEunited) üyesidir.

Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim