• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

İş-Kur usulsüzlükleri TBMM’ne taşındı

İş-Kur usulsüzlükleri TBMM’ne taşındı
Van Milletvekili Lezgin Botan özellikle Van'da İşbaşı Eğitim Programına başvuruların 2017'ye kadar durdurulduğu yönündeki haberler ve İş-Kur alımlarında yapılan usulsüzlükler meclise taşıdı.

Van Milletvekili  Lezgin Botan özellikle Van'da İşbaşı Eğitim Programına başvuruların 2017'ye kadar durdurulduğu yönündeki haberler ve İş-Kur alımlarında yapılan usulsüzlüklere dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Botan TBMM’ne verdiği soru önergesinde,”İşsizlikle mücadelede en önemli sorunlardan birisi olarak görülen iş tecrübesi eksikliğini gidermek için geçtiğimiz yıl İŞ-KUR tarafından İşbaşı Eğitim Programı başlatılmıştır.

Program kapsamındaki kişilere 6 ay boyunca günlük 25 TL ücret ödenmesini öngören program ile ilgili 2016 yılı şubat ayında yapılan yeni düzenleme ile programın süresi bir yıla ve günlük ücret tutarı da 50 TL olarak belirlenmiştir.

En az iki veya daha fazla sigortalı çalışanı bulunan kuruma kayıtlı işyerlerinin faydalandığı uygulama ile Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmeleri ve teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmesi, çalışma ortamına uyumunun sağlanması amaçlanmaktaydı.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Van ilimizin de içinde bulunduğu pek çok ilde programa başvuruların durdurulduğu iddia edilmektedir. İşsizlik oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde seyrettiği Van ilimizde bu programın durdurulması İki büyük deprem ile ciddi ekonomik zarar gören işsiz vatandaşlarımız ve Van esnafımızın bir kez daha mağdur olmasına yol açmıştır.

BU BAĞLAMDA:

İş-Kur tarafından geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan İşbaşı Eğitim Programının Van ilimizde 2017 yılına kadar durdurulduğu yönündeki iddialar doğru mudur? Doğru ise programın Van ilimizde durdurulmasının nedeni nedir?

İşsizlerin mesleki tecrübelerini artırarak iş bulmalarını kolaylaştırmak amacıyla başlatıldığı iddia edilen İşbaşı Eğitim Programı başka hangi illerde durdurulmuştur?

İşbaşı Eğitim Programı kapsamında bu güne kadar Van ilimizde ve Türkiye genelinde kaç kişi ve kaç işyeri yararlanmıştır? Bu program kapsamında bu güne kadar yapılan ödemelerin tutarı ne kadardır?

Van ilimizde 2016 yılında İşbaşı Eğitim Programında yararlanmak üzere başvuran kişi sayısı ve yararlanan kişi sayısı kaçtır?

Van ilimizde İş-Kur bünyesinde istihdam edilen kişi sayısı kaçtır? Yasa gereği İş-Kur kapsamında bir dönemden sonra aynı kişilerin tekrar çalıştırılamayacağı ifade edilmesine rağmen üç dönem boyunca çalıştırılan kişilerin olduğu iddiası doğru mudur?

Van ilimizde İş-Kur kapsamında bazı bürokrat yakınları ve iktidar partisi teşkilat başkanı yakınlarının sürekli işe alındığı ve bu kişilerin çoğunlukla görev mahalline gitmediklerine dair iddialar doğru mudur? Bu iddialar ile ilgili yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?

Van ilimizde kayıtlı işsiz sayısının son beş yıllık seyri nedir? Van ilimizdeki işsizlik oranının Türkiye’deki işsizlik ortalamalarının üzerinde seyretmesinin nedenleri nelerdir?

Önümüzdeki yıllarda Van ilimizdeki işsizlik sorununun çözümüne dair almayı planladığınız tedbirler nelerdir? denildi. Hakkarihabertv.com

Bu haber toplam 2968 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim