• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

IŞİD'e Karşı Askeri Koalisyon Toplanıyor

IŞİD'e Karşı Askeri Koalisyon Toplanıyor
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 20 ülkeden askeri yetkililer, bugün bir araya gelerek IŞİD'e karşı eylem planını görüşecekler.

 

ABD Başkanı Barrack Obama bugün saat 22.00'da, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 20 ülkenin askeri yetkilileri ile IŞİD meselesini görüşecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Alistair Baskey, "Bu toplantı, koalisyonun inşa edilmesi ve her ülkenin kapasitesinin bir strateji doğrultusunda bir araya getirilmesi için yürütülen çabaların bir parçasıdır." dedi.

TOPLANTIYA KATILACAK ÜLKELER

Toplantıya Türkiye'nin dışında Avustralya, Bahreyn, Belçika, Kanada, Danimarka, Mısır,Almanya, Irak, İtalya, Ürdün, KuveytLübnanHollanda, Yeni Zelanda, Katar, Suudi Arabistan, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden temsilcilerin katılması bekleniyor.

KOALİSYONUN VİZYONU TARTIŞILACAK

ABD'li yetkililer toplantıda büyük politik kararların verilmesinin beklendiğini ve gelecekte karşılaşılacak zorluklar ile koalisyonun vizyonunun tartışılacağını belirtiyor.

TÜRKİYE MUHALİFLERE ASKERİ EĞİTİM VERECEK

ABD'li bir yetkili Türkiye'nin de masada olması kilit rol oynadığını ve toplantı sonrası Türkiye'nin Suriye'deki ılımlı muhaliflerin eğitilmesi yönünde açıklama yapılabileceğini, söyledi.

itekim geçtiğimiz günlerde ABD Obama'nın Özel Temsilcisi John Allen beraberinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk ile önceki gün Ankara'da temaslarda bulunmuş ve görüşme sonunda Suriye'deki muhaliflerin eğitilmesi yönünde açıklamalarda bulunmuşlardı.

IŞİD tehdidine karşı izlenecek stratejinin ele alındığı toplantıda istihbarat, güvenlik ve askeri alanda olmak üzere üç alanda tedbirler alınması ve IŞİD tehdidine karşı her alanda işbirliği yapılması kararı alınmıştı.

EĞİT - DONAT PROGRAMI

Ankara ve Washington'ın IŞİD'e karşı işbirliği doğrultusunda Suriye'deki muhaliflerin eğitilip teçhizatlandırılacağı "eğit - donat" programı hayata geçirecek. Muhaliflere eğitimleri Türk subayların yanı sıra ABD'li askeri uzmanlar da verecek.

İlk etapta 2 bin kişiye eğitim verilecek ancak program bununla sınırlı kalmayacak. Eğitim programı 400'er kişilik gruplar halinde devam edecek ki bu da eğitimin devamlılığını sağlanacak. Kimlerin eğitileceği MİT raporlarıyla belirlenecek. Eğitilecek muhaliflerin teçhizatlarının büyük bölümünün ABD tarafından karşılanması bekleniyor.

İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANILACAK MI?

Her ne kadar bu yönde haberler çıkmış olsa da Türkiye henüz İncirlik Üssü'nün kullanımıyla ilgili ABD'yle bir anlaşmaya varmış değil. Başkan Obama'nın Özel Temsilcisi John Allen, Ankara ile yaptığı temaslar sonrası ABD'nin İncirlik Üssü'nün kullanımıyla ilgili talebini iletmişti. Hükümet ise operasyonlarda İncirlik üssünün kullanılmayacağını ve şu an bu durumda bir değişikliğin olmadığını açıkladı ancak bugünkü kritik toplantıda İncirlik konusunun masaya gelmesi sürpriz olmaz.

Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim