• BIST 10093.43
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 23 °C

işverenler teşvik yasasını değerlendirdi

işverenler teşvik yasasını değerlendirdi
Hakkari’deki işverenler teşvik yasasını değerlendirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Teşvik Yasası 52 ilde faaliyet gösteren, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel sektöre ait iş yerlerini kapsaması ve bu kapsamda Hakkari’nin de yer alması işverenleri umutlandırdı.

Hakkari Gazeteciler Cemiyeti (HGC) Başkanı Engin Önal, bakanlığın her yıl teşvik yasası çıkarttığını belirterek, "Çıkan bu teşvik yasasında Hakkari’deki şirketler, işverenler bayağı rahat ediyor" dedi.

Önal, “Ödenen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin daha düşük oluşu şirketlerin, işverenlerin cazip hale getirilmesi için primlerinin diğer illere nazaran düşürülmesi buradaki işverenleri rahatlatıyor. Aslında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Doğu Anadolu Bölgesi'ne yaptığı bir jesttir.

Bu özellikle işverenler açısından. Kürt meselesinde mevcut hükümetin yaptığı birtakım çalışmaları kapsayan bir olgudur. Örneğin Hakkari’de cıvıl cıvıl bir ortam var, olaylar olmuyor. Devletin bu Kürt meselesinde daha da bir açılım yapması gerekiyor. Çalışmaların bir an önce sonuçlanmasından hem devlet hem de bölge insanı açısından çok daha rahat olur diye düşünüyorum.

Bu konuda hükümetin aldığı kararları çok acil yürürlüğe koyması gerekiyor. Kürt halkı ve insanına daha da sıcak bakması gerekiyor. Sorunların giderilmesi gerekmektedir. Bunlar yapıldığı takdir de bölgemiz daha da aktif bir hale gelecektir.

Şu anki hükümetin teşvik yasasını yürürlüğe koyması bizim Hakkarili iş verenlerimizi rahatlatmıştır, umut ediyoruz ki bu yasanın 2018 yılından sonraki yıllar içinde geçerli olması. İşveren ve esnaf açısından daha da güzel sonuçlar doğurmasıdır. Ama tekrarlamak gerekirse şu anki iktidarın Kürt meselesinde reform yapması gerekiyor” dedi.

“BU BÖLGEDE 30 YIL KİRLİ BİR SAVAŞ OLMUŞTUR”
Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan, özellikle Türkiye genelinde verilen teşviklerin bölgeye yansımadığını belirtti. Koparan, ”Bölgemizde organize sanayi yok. Yaşanan 30 yıllık bir kirli savaş sürecinde ekonomik seviyesi yüksek insanlarımız ilimizi terk etmiştir.

Şu an ilimizde 10 işçi üzerinde çalışma yapabilecek bir kapasiteye sahip imkanlar olmadığından dolayı ilimiz hiç yararlanmadığı gibi bizim gibi bölgesel anlamda geri kalmış şehirlere daha özel teşvikler verilmelidir. Çünkü ilimiz çok büyük bir kapasiteye sahip değildir.

Savaş sürecinde kimsenin buraya yatırım yapmadığı apaçık ortadadır. Bu savaş ortamından dolayı ekonomik durumu iyi olan insanlarımız ili terk ederek yatırımlarını batıya yapmışlardır. Bu anlamda ilimizin bu yasadan yararlanacağını sanmıyorum. Hakkari ve Şırnak gibi illere daha özel teşvik yasalarının olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

"HAKKARİ’YE POZİTİF AYRIMCILIĞIN YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ"
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Yüce ise, “Teşvik yasası her ne kadar eskiye nazaran yüksek bir oranda olmazsa bile Hakkari için yetersiz görünüp hükümetin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinin dikkate alınarak bu konuda uygulamış olduğu yeni teşvik uygulamasının 2018 yılına kadar uygulanacak olması sevindirici fakat yetersizdir.

Yeni teşvik yasasının Hakkari için yetersiz bir uygulama olacağını, bunun da en önemli sebebi olarak ilimizde 10 ve işçi çalıştıran işletme sayısının il ve ilçelerde az olmasının çok fazla olmamasının getirdiği bir dezavantajdır. Teşvikler konusunda SGK primlerinin haricinde Hakkari’ye pozitif ayrımcılığın yapılmasını talep ediyoruz.

Çünkü Hakkari Türkiye ortalamasında en çok işsiz barındıran ikinci il ve nüfusumuzun yarısına denk gelen 36 bin işsizimizin olduğunu, hükümetimizin ilimize özel istihdam ve kalkınma alanlarının yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Kamu kaynaklarının kullanılarak yatırımlar yapılmasını ve özel sektör içinde cazibe oluşturacak teşviklerin uygulanmasını Hakkari ve Hakkari gibi geri kalmış illere avantaj sağlayacağını düşünüyoruz.

İlimizde istihdam alanlarının olmadığı ve binlerce gencimizin işsiz olduğu, Hakkarili işverenler olarak hükümetimizin istihdam açma adına ilimiz için SGK prim ve uygulamalarda özel bir indirim yapmasını, talep ediyoruz. Hakkari için işsizlik alanını azaltacak, işsizlerimize iş kaynağı sağlayacak yatırımlar yapılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Haber: Feyzullah Taş (İHA)

 

 

Bu haber toplam 6242 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim