• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 6 °C

JİRKİ AŞİRETİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

JİRKİ AŞİRETİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
Hakkari`de yaylaları yasaklanan ve başlık parası yüzünden gençleri evlenemeyen Jirki aşireti mensupları acil olarak toplandı.

 Toplantı sonunda aşiret büyüğü Mehmet Adıyaman, devlete sitemde bulundu. Bölgede korucu aşireti olarak bilinen Jirki aşireti mensupları, Cilo Dağı`ndaki yaylalarının yasak edilmesi üzerine bir araya gelerek konuyu değerlendirdi.

 

 Aşiret mensupları, 25 yıl boyunca devlet ile birlikte PKK`ya karşı mücadele edilen dönemlerde bölgedeki yaylalarının yasak edilemediğini, şimdi hiçbir PKK üyesinin uğramadığı yerlerin neden yasak edildiğine anlam veremediklerini dile getirerek karara tepki gösterdi.


 Hakkari - Van karayolu üzerinde bulunan Kırıkdağ köyünde düzenlenen toplantıda konuşan ve "Bize verilecek ödül bu mu olacaktı?" diye isyan eden Mehmet Adıyaman, "Biz Jirki aşireti olarak 25 yıldır devletle birlikte PKK`ya karşı mücadele ettik. Aşiretimizin tamamı korucudur. Belki bugüne kadar 300-400 mensubumuzu kaybettik. Bu 4 senedir biz geri adım attık. PKK da bizim bölgeden çekildiği için mücadele etmedik ve korucular 4 yıldır biraz rahatladı.

 

 Şimdi, nereden geldiğini bilmediğimiz bir emir ile biz Jirki`lerin yaylasını yasak ettiler. Çarçela Balay ve Sipihane Yaylaları bugüne kadar yasak değildi, şimdi neden yasak edildi?Devlet ile yıllardır omuz omuza çarpışan Jirki aşireti olarak bu mu bize verilecek ödül? Şu an Jirkil`erde 50 bin koyun var. Bütün koyunumuzu 4 dağ arasında karayoluna sıkıştırdı. Bu koyunu ne yapacağız. Devlet gelsin bize bir an önce bu sorunu ortadan kaldırsın. Çaresiziz, devlet gelsin çare bulsun" diyerek sitem etti.

 BAŞLIK PARASI, ALTIN VE TAKI USULÜ YASAKLANDI
Aşiret toplantısında başlık parası da masaya yatırıldı. Başlık parası ve takı yüzünden çok sayıda kişinin evlenmediğini dile getiren aşiret üyeleri, düğün sezonu başlamadan bu soruna çözüm aradı. Bundan böyle başlık parasının alınmayacağını duyuran aşiret, gizli ya da başka şekilde kurala uymayarak başlık parası alan aşiret mensubuna gerekli cezanın verileceği belirtildi.


 Aşiret büyüğü Mehmet Adıyaman, "Herkes çok iyi biliyor ki bugüne kadar evlenen kızlar için başlık parası alınırdı. Bu nedenle çok sayıda fakir vatandaşın zor durumda olduğunu gördük. Gençler sırf çevresindekilere rezil olmamak için utanıyor, evlenemiyordu. Bu nedenle bundan sonra Jirki aşireti olarak başlık ve aileleri zor durumda bırakacak altın ve takı usulünü kaldırdık. Artık fakir utanmayacak, elinden gelen imkanlar dahilinde masraf yapacak, gelinine altın takacak. Kız babaları da kesinlikle bundan sonra başlık ve altın istemeyecek. Herkese duyurulur" dedi. Senar Yıldız(İHA)



Bu haber toplam 13408 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim