Karadeniz gazında yeni hedefler
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti. Petrol ve doğalgaz aramalarının hem karada hem denizde yoğun şekilde devam ettiğini ifade eden Bayraktar, bu faaliyetlerin artık yurt dışına da taşındığını söyledi.
Trabzon’da katıldığı toplantıda konuşan Bayraktar, Türkiye’nin enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalatla karşıladığını vurgulayarak, bu durumun ekonomiye ciddi yük getirdiğini dile getirdi. Enerji faturalarının azaltılması için yerli kaynakların devreye alınmasının kritik olduğunu belirtti.
Enerji yatırımlarına değinen Bayraktar, Türkiye’nin nükleer enerji projeleriyle birlikte yenilenebilir enerji alanında da önemli adımlar attığını ifade etti. Rüzgar ve güneş enerjisinin payının artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, enerjinin verimli kullanımının da en az üretim kadar önemli olduğunu söyledi.
Karadeniz’de yürütülen doğalgaz çalışmalarına ilişkin bilgi veren Bayraktar, Türkiye’nin derin deniz arama kapasitesinin dünya çapında güçlü bir seviyeye ulaştığını kaydetti. Yerli doğalgaz üretiminin milyonlarca haneye ulaştığını belirten Bayraktar, önümüzdeki yıllarda bu kapasitenin daha da genişletileceğini ifade etti.
Enerji fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Bayraktar, küresel piyasalardaki dalgalanmalara rağmen vatandaşların korunması için çeşitli destek mekanizmalarının sürdüğünü söyledi. Elektrik ve doğalgaz faturalarında devlet desteğinin devam ettiğini belirten Bayraktar, akaryakıt fiyatlarında da dengeleyici adımların atıldığını vurguladı.