• BIST 10039.64
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Karayolları kime düşman

Karayolları kime düşman
Karayollarının Hakkari'deki uygulamalarına bakınca insanlarımız çileden çıkıyor. Hakkarililer Karayolları Van Bölge Müdürlüğü için cinnet geçirmiyorsa olağan üstü sabırlı olmalarındandır.

Tabii ki sabırlı olmak imanın gereğidir. imanlı olmanın iki önemli gereği vardır. Biri şükür etmek. İkincisi sabırlı olmak. Şükürlü olmak ve sabırlı olmak her halükarda insanı erdemli davranışlara ulaştırır. ne demişler sabreden Derviş Muradına ermiş. Ancak Hakkarililer ömrü boyu sabretmiş Karayolları açısından muradına erememişlerdir.

 Karayolları somut gelişmelerle Hakkari'ye zarar vermiştir. AKP hükümeti iki bakanlığın alanı ile ülkeyi çağın ilerisine götürmüştür. Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetleri açısından ülke genelinde olağanüstü bir başarı ile çağı yakalamıştır.

Ama Hakkari'de ileride yazacağımız Yüksekova devlet hastanesini bataklığın içine kurdular. Hakkari merkezde ise 200 metre ilerideki SSK'nın sağlık tesisleri için aldığı arsa boş dururken devlet hastanesinin dev tesislerini harfiyat nakliyesi için yıktılar.     Bakanın ve AKP genel merkezinin suçu değildi. İldeki AKP'nin seçilmişleri ile atanmışlarının arsa sahibine vede müteahhitlere şirin görünme sevdası için mi bilemiyoruz,bildiğimiz  büyük yanlış yapıldı.

Her ne ise...Şimdi konumuz Karayolları, somut aksaklık yanlış ve hatalara başlamadan Karayolları ile ilgili bir anımı anlatayım.1978 yılı ben Hakkari Belediye Başkanı idim. Sayın Şerafettin Elçi, Bayındırlık Bakanı idi. Sayın Bakan Elçi, Hakkari'yi ziyarete geldi.

 O zaman Van-Hakkari arasında Asfalt yoktu. Şemdinli yolu kullanılmaz halde idi.  Çukurca yolu o yıllarda salavat köprüsü diye nitelendiriliyordu. Sayın bakan halk kütüphanesinde toplantı yapıp halkın dert ve dileklerini dinledi.             

Sıra bana gelince Depin Hakkari arasındaki yol çok bozuktu ve üç tünel vardı. Çok iyi düşünsel planlama sonunda şöyle başladım: Sayın bakanım siz Depin köprüsünden Hakkari'ye kadar olan yolu gördünüz. Şehir geçişini de gördünüz. Bizim bir şeyler söylememize gerek kalmadı. Yalnız bizim Hakkari'den çıkmayan çocuk ve gençlerimiz Asfaltın ne olduğunu bilmezler. Burada Asfaltı görmeden Başkente gelirlerse Asfalt döşemeli yolu halı veya kilim serilidir deyip Hakkari geleneğine göre ayakkabılarını çıkartıp çorapla Asfaltta yürümeye başlarlar.

Bu bizler için büyük ayıp oalcaktır. Sayın bakan Cumhuriyet hükümeti bu ayıbımızı kapatmadı. Çocuklarımızın bu utanç tablusuna düşmemeleri için sizden asfalt istiyoruz. Depin noktasından Hakkarinin içine kadar 7 km'lik bir Asfalt yaptırın ki çocuklarımız Asfaltın ne olduğunu bilsinler dedim. Salonda yer yerinde oynadı. Yaşa bravo sesleri salonu çınlattı. Bakan bu manzara karşısında 7 km'lik Asvalt talimatını verdi. Bölge müdürü salonda alt yapısı müsait değil deyip yapamayacağımızı söyledi. Bayındırlık bakanı onurlu bir davranış ile siz yapamıyor iseniz ben yapabilecekleri bulurum dedi.

O zamanın Bayındırlık Bakanı bugüne kadar bu hizmeti yapamayanlar utansın. Sizin çocuklarınız utanmasın. Ben hükümet adına sizden ve çocuklarınızdan özür diliyorum dedi. Çocuklarınız için bir aya kadar istediğiniz Asfalt yapılacaktır dedi ve talimatları verdi  İlk defa 1978 yılında Depinden şehir içine kadar sathi kaplama Asfalt yapıldı.   Birde 1997'de zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman DEMİREL’İN talimatı üzerine Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu tarafından Hakkari şehir merkezine 20 km Asfalt yapıldı.

1998'de yine benim belediye başkanlığım döneminde İran'ın Rızaiye kentinde beton Asfalt üreten bir firma ile anlaşma yapıldı çarşı merkezine beton  Asfalt döşendi.       2011 çağdaş dünyanın Hakkari'sinde şehir merkezinde bir karış Asfalt yok.  Karayolları her zaman Hakkari'ye üvey evlat muamelesi yaptı.

İNSAF dedik yinede insaf diyoruz: Bakınız şehir geçişi 3 km'lik bir mesafe 3 yıldır bir çalışma ile halen tamamlanamadı. Asfalt değil parke döşeniyor. Duble yollarla, hızlı tren yoluyla, Avrupa'yla yarışan, Anadolu'daki viadükleri ile bölgesinde örnek olan Karayolları ve Ulaştırma Bakanlığı adeta Hakkari'ye AMBARGO uygulamaktadır.

Çarşı merkezine uyguladığı parke ve kaldırım projesi ile Hastane kavşağından heykele kadar yaklaşık 200 iş yerinin girişini askıda bırakmıştır. Hakkari 20-30 yıl öncesine göre hizmet ve yatırım açısından geriye gitmiştir. Bunu inkar etmenin olanağı yoktur.   Oturup,düşünüp, yazıp, programlayıp 2012'de gerçekleştirilecek MEGA projeler için yazıyorum. Herkesin düşünüp 2012'de nelerin yapılabileceğini programlaması için ve işe koyulması için yazıyorum.

 İnsaf dedim ya:  Hakkari-Üzümcü-Durankaya-Geçitli yolu 50 yıl önce YSE'nin ilk kuruluş yıllarında kazma kürekle açılmış, yaz-kış motorlu taşıtlara ulaşım sağlayan yol şimdi kapalı gibi. Durankaya-Geçitli mıntıkasındaki 40 Köy 2 Askeri birlik 2 yatılı okul ve bir Köy Hizmetleri şantiyesinin ulaşımı kışın Üzümcü-Durankaya-Geçitli yolundan sağlanıyordu. Karayolları ağında olan Üzümcü-Geçitli yolu 100 metrelik bir mesafedeki yer kaymasından 50 yıl sonra bugün tek şeritten zar zor geçit vermekte ve sağlıklı bir ulaşıma müsait değildir.

Yine ulaşıma 1947 yılında il yolu olarak Bayındırlık Bakanlığı tarafından kazma kürek ile açılan Van-Hakkari arası Berçelan yolu 2 yıl öncesine kadar arazili araçların Van'a gittiği açık bir yoldu. 74 yıl sonra 74 dört yıl önce açılan yol bu yıl kapanmış. Halk arasında Allahtan korkun, Peygamberden utanın diye bir tabir vardır. Türkiye 74 yıl öncesinden daha mı fakir daha mı geri yöneticiler siz düşünün.

 Berçelan üzerinden Alternatif Van-Hakkari yolu inşaatına plansız, projesiz, başlanmış, trilyonlar harcanmıştır.  Berçelana kadar Devlet standartlarına uygun genişlikte yol çalışması yapılmış 2 yıldır terk edilmiş. Yol Karayolları programına alındığı için durdurulmuştur. Çünkü Hakkari Karayolları nezlinde üvey evlat muamelesi görüyor. Yapılan yol teknik şartnameye uygun olmadığı için bu 2 kış sezonunda büyük bölümü kaymıştır. 60 yıl önce kullanılan Berçelan Alternatif yolu bugün yok.

Çukurca için yapılmakta olan yeni yol müteahhit fazla harfiyat yapsın diye mi bilemiyoruz eskisine göre yaklaşık 10 km uzayarak yapılmaktadır. İNSAF dedik ya AKP hükümeti Anakara-Konya arası, Ankara İstanbul arası, Ankara İzmir arası, sonuç  olarak her yerde yolları kısaltılırken  Hakkari-Çukurca yolunun uzatılarak yapılıyor olması ne kadar büyük ayıp değil mi.

İlerde detaylı olarak yazacağız. Ancak bu kadar vurdum duymaz, bu kadar iktidar düşmanlığı, bu kadar halk düşmanlığı yapılamaz. Hakkari 2 yabacı devlete komşu her yönü ile önemli bir kent merkezidir. Türkiye'de şehir girişi olup şehir çıkışı olmayan tek il Hakkari'dir. Karayolları genel müdürlüğünden Hakkari'deki uygulamaları araştıran bir heyet bekliyoruz. Karayolları genel müdürlüğü hizmet anlayışına ve başarılarına mütenasip bir uygulama yok ilimizde. Onun için İNSAF diyoruz. Uygulayıcılar siz kime düşmansınız.     AKP hükümetine mi, Devlete mi, Hakkarililere mi. Bayındırlık Bakanına mı?.

 

 

 

Bu haber toplam 6051 defa okunmuştur
  • Yorumlar 35
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim