• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Kemalbay: Savaş bütçesi ile kaç bakımevi, kreş açılır!

Kemalbay: Savaş bütçesi ile kaç bakımevi, kreş açılır!
HDP İstanbul milletvekili adayı Serpil Kemalbay, iktidarın 1 milyar Euro'luk bütçeyi 7 Haziran'dan sonra başlattığı savaşa ayırdığına dikkat çekti.

HDP İstanbul milletvekili adayı Serpil Kemalbay, iktidarın 1 milyar Euro'luk bütçeyi 7 Haziran'dan sonra başlattığı savaşa ayırdığına dikkat çekti, "Bu kadar büyük bir bütçe ile toplum için ne kadar çok şey yapılabilir. Ne kadar çok bakım hizmeti veren tesis, kreş açılabilir. Ne kadar çok iş sahası açılabilir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi İstanbul 1. bölge milletvekili adayı Serpil Kemalbay, uzun yıllar ev işçisi kadınların emeklerinin görünür olması için mücadele yürütüyor. Bir dönem İmece Ev İşçileri Sendikası'nın başkanlığını da yapan Kemalbay, HDP'nin kadın emeğinin görünür kılınması için neler yapacağını ANF'ye anlattı.

Yaşamın büyük bir yükünü omuzlarında olmasına rağmen kadınların ev içinde ve ev dışında harcadığı emeğin görünmediğine dikkat çeken Kemalbay, "Kadınların görünmeyen emeklerini görünür kıldığımız zaman toplumda pek çok eşitsizliği, yoksulluğu, yoksunluğu, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmış olacağız" dedi.

DEĞİŞİMİ KENDİMİZDEN BAŞLATTIK

Kadınlar ve erkekler arasında eşit haklar temelinde bir dünyanın kurulabilmesi için kadın emeğinin görünür olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kemalbay, şöyle konuştu: "Öncelikle kadınların kendi örgütlerini yaratabilmelerini, siyasete ve hayatın her alanına eşit bir biçimde katılabilmelerini önemsiyoruz. Politikaya erkek egemen kapitalist sistem yön veriyor ve bu politikaların içinde kadınlar yer almıyor. Öncelikle buraya bir müdahale yapmak gerekiyordu. Biz bunu önce kendimizde başlattık. HDP'de kadınlar, siyasetin karar süreçlerine eşit bir şekilde katılıyor, eşit bir şekilde temsil hakkı kazanıyor. Değişimi kendimizden başlatıyoruz ve bu değişimi toplumun her tarafına yaymak istiyoruz."

Toplumda üretilen pek çok değerin önemli bir kısmının ev içinde üretildiğine dikkat çeken Kemalbay, "Bu üretim kadınların hayatta ne yapacağına karar veren mekanizmaları oluşturuyor. Çocuk, hasta ve yaşlı bakımı, doğal olarak kadınların sırtındaymış gibi görünüyor. Halbuki böyle doğal bir süreç yok. Bunlar toplumsal cinsiyet dediğimiz geleneksel erkek egemen anlayışla geliştirilmiş toplumsal ilişkiler. Bu ilişkileri altüst edip yeniden düzenlememiz gerekiyor" dedi. 

BAKIM HİZMETLERİ KAMUSALLAŞTIRILMALI

Kemalbay, kadın istihdamının önündeki en büyük engelin de kadınların ev içinde harcadıkları çocuk, hasta ve yaşlı bakımına ilişkin mesailer olduğunu belirtti, "Bu bakım süreçlerini dışarıda sosyal devlet tarafından karşıladığımız zaman kadınlar da bu zamanlarını özgürleştirebilecekler, eğitimden çalışma hayatına, siyasete kadar yer almaya, kendini geliştirmek için hayatlarını düzenleyebilecekler" diye konuştu.

HDP İstanbul milletvekili adayı Serpil Kemalbay, kadın emeğinin görünür olması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Öncelikle bakım hizmetlerinin kamusallaştırılmalı. İkincisi 7/24 çalışacak ücretsiz kreşler açılmalı. Çocukların eğitiminin kamusal bir şekilde düzenlenmesi de kadınların üzerindeki en önemli yüklerden birini alacak ve kadınları özgürleştirmiş olacak. Bu işin kadınlara mahsus bir iş olmadığını, tüm toplumun, hem erkeklerin hem de kadınların görevi olduğunu yeniden tarif etmiş olacak. Bu kuşakların kafasındaki toplumsal cinsiyetçi ilişkileri yıkmak ve bu ilişkileri eşitlikçi bir temelde kurmak önemli bir yerde duruyor."

SOSYAL YARDIMLARLA ÇÖZÜLEMEZ

Sosyal bakım hizmetlerinin evde verilmesi durumunda bu hizmetin bir "iş" olarak tanımlanması gerektiğini kaydeden Kemalbay, "Bu AKP'nin yaptığı gibi sosyal yardımlarla çözülecek bir mesele değil. Evde yapıldığı durumda iş olarak tanımlanarak, bu işi yapan kadınların işçilerin sahip olduğu tüm haklara sahip olması gerekir. Kaldı ki biz bakım hizmetlerinin daha kurumsal yerlerde verilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Sorunlara çözümün kadınların örgütlenmesi temelinde aranmasının önemine dikkat çeken Kemalbay, "Bunlar masabaşı projelerle çözülecek sorunlar değil, birlikte karar verip çözümler üreteceğimiz sorunlar. Kadınlar kendi çözüm önerilerini geliştirdikçe HDP de bu çözüm önerilerinden hareket ederek politikalarını belirleyecektir" diye konuştu. 

Kadınların çözülmesini istediği sorunların en başında işsizlik ve yoksulluk geldiğini anlatan Kemalbay, kadınların bu sorunlarının çözümünde kadınların ihtiyaçlarını karşılayan bir bütçenin hazırlanmasının önemli olduğuna dikkat çekti. 

EV İŞÇİLERİ İŞ YASASI KAPSAMINA ALINACAK

Kadınların güvencesiz çalıştığı alanların güvenceli hale getirilmesi için çalışacaklarını vurgulayan Kemalbay, şöyle konuştu: "Örneğin, ev işçilerinin sorunlarını iktidar, bu yükün altına girmek istemediği çözmüyor. Torba Yasa'da ev işçileri için 10 günden az çalışanlara sigorta yapılmayacağı düzenlendi. Bu ayrımcılıktır. Biz ev işçilerinin, iş yasası kapsamına alınmasını istiyoruz.

Ancak yasaları düzeltmek de yetmiyor ve bazı teşvik sistemlerini devreye sokmak gerekiyor. Örneğin ev işçilerinin sigortalanmasını, işçi ve işveren paylarını devletin genel bütçeden karşılaması ile başlatacağız. Daha sonrasını da ev işçisi kadınlarla birlikte nasıl formüle edeceğimizi belirleyeceğiz."

İktidarın 1 milyar Euro'luk bütçeyi 7 Haziran'dan sonra başlattığı savaşa ayırdığına dikkat çeken Kemalbay, "Bu kadar büyük bir bütçe ile toplum için ne kadar çok şey yapılabilir. Ne kadar çok bakım hizmeti veren tesis, kreş açılabilir. Ne kadar çok iş sahası açılabilir. Toplumun kaynaklarını, ülkenin bütçesini, tüm topluma ihtiyaç verebilecek şekilde kullanabiliriz" diye konuştu.

EMEĞİMİZ ÇOK DEĞERLİ, SAHİP ÇIKALIM

HDP milletvekili adayı Serpil Kemalbay, kadınların emeğine sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi ve ekledi: "Kadınlar olarak emeğimiz çok değerli. Bu nedenle emeğimize sahip çıkmak istiyoruz. Bunun için dayanışma çok önemli. Yaşamı kadınlardan yana değiştirmemiz, bir kadın devrimi gerçekleştirmemiz gerekiyor.

Bunun için de örgütlenmek, dayanışmak ve birlikte mücadele etmek zorundayız. Biz HDP olarak, kadınların toplumsal hayatta eşit ve özgür bir şekilde yer alması için dayanışma, örgütlülük ve mücadeleden güç alarak programımızı hayata geçireceğiz."

Bu haber toplam 2835 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hakkari polisinden Drone ile trafik denetimi!26 Nisan 2024 Cuma 08:36
  • İnci kefalinin zorlu göçü başladı25 Nisan 2024 Perşembe 15:52
  • Muhtarlara kötü haber25 Nisan 2024 Perşembe 14:32
  • Beytüşşebap'ta yetişen otlar adeta şifa deposu25 Nisan 2024 Perşembe 10:22
  • Hakkari belediyesinde topyekûn temizlik seferberliği25 Nisan 2024 Perşembe 10:12
  • Akıllı Saat Fiyatları Ne Kadardır?25 Nisan 2024 Perşembe 09:11
  • Bebek Uyku Tulumu Trendi25 Nisan 2024 Perşembe 09:09
  • Boş Hediye Kutusu25 Nisan 2024 Perşembe 09:07
  • Fotoğraf Makinesi İçin Öneriler25 Nisan 2024 Perşembe 09:04
  • Jeneratör Fiyatları Dizel Seçenekleri25 Nisan 2024 Perşembe 09:02
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim