• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Ketem sigara bıraktırıyor

Ketem sigara bıraktırıyor
Hakkari Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nce (KETEM) yürütülen Sigara Bırakma Tedavisi Destek Programı kapsamında 100 kişinin sigarayı bıraktığı belirtildi.

Haber: Çetin Alpsar-Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren KETEM'de görevli Dr. Başak Uy, KETEM olarak 17 Mart 2011 tarihinde Sigara Bırakma Tedavisi Destek Programı kapsamında sigara bırakmak isteyen vatandaşların başvurularını almaya başladıklarını belirtti. Şuana kadar kendilerine başvuran 355 kişiden 100'ünün sigarayı bıraktığını belirten Dr. Uy, ''Sigara içenler sadece kendilerine değil sevdiklerine de zarar veriyor.

Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak 3700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedir. Bunların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazlarıdır. Sigara dumanına maruz kalan insanların kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riski dumanı soludukları oranda artar. Her yıl binlerce pasif içici, sigara dumanının verdiği zararlardan dolayı hastalanarak hayatını kaybetmektedir.

Sigara, başta akciğer kanseri olmak üzere, gırtlak, yemek borusu, ağız boşluğu, yutak, idrar yolları, böbrek, pankreas, idrar kesesi, karaciğer ve kan kanseri görülme sıklığının artmasına neden olur.

Bu illetinden kurtulmak isteyen yaklaşık 355 kişi bize başvuruda bulundu. Uyguladığımız tedavi sayesinde bunlardan 100'ze aşkını sigarayı bıraktı. Sigara bırakmak isteyenler ''Alo 171'' sigara bırakma hattından da bize ulaşabilirler. Birimimize başvuranlara ilk olarak başvuru formu dolduruyoruz. Bu başvuru formunun ardından kişiye uygun ilaç ataması Sağlık Bakanlığımızca yapılıyor. Bakanlığımız tarafından iki tür ilaç gönderiliyor. Biz de gerekli tedavi kapsamında kişiye uygun olan ilacı vererek sigarayı bırakmasını sağlıyoruz. Uyguladığımız tedavi süreci 3 aylık olup, tedavi başlangıcından 2 hafta sonra sigarayı azaltarak bırakması amaçlanıyor'' şeklinde konuştu.


Ömür Doğan isimli genç ise, yaklaşık 10 yıldır sigara içtiğini belirterek, ''Sigaranın zararlarını biliyordum. Ancak bir türlü bu illetten kurtulamıyordum. KETEM'e başvuranların olduğunu ve bu sayede sigarayı bıraktıklarını öğrendim. Ben de KETEM başvurdum. Bana uygulanan tedavi sayesinde 2 aydır sigarayı bırakmayı başardım. Bu illetten kurtulduğum için çok mutluyum'' dedi.
 

 

Bu haber toplam 5223 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel :
    Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
    Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
    YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim