• BIST 8718.11
  • Altın 2246.931
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1867
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Kış aylarında üçlü salgına dikkat

Kış aylarında üçlü salgına dikkat
Medical Point Gaziantep Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyon etkenleriyle daha sık karşılaşıldığına vurgu yaptı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, "Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan viral etkenler çok fazla sayıda olup bunlardan en sık görülenler; influenza A ve B, Covid 19 ve RSV ( respiratuvar sinsityal virüs )’dir.

Bu etkenlere bağlı meydana gelen enfeksiyonları hem tek başına hem de iki yada üç virüsü bir arada üçlü salgın şeklinde tanımlanan şekliyle görebilmekteyiz.

Bu etkenlerle geçirilen hastalık tablosu özellikle altta yatan hastalığı olan kişilerde daha ağır bir klinik tabloyla görülmekte ve daha uzun sürmektedir.

Hastalarda en sık görülen şikayetler, yüksek ateş, baş ağrısı, şiddetli kas-eklem ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, öksürüktür.

Eşlik eden kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalığı, diabetes mellitus, hipertansiyon, böbrek hastalığı, romatizmal, endokrin ve metabolik rahatsızlığı olanlar ve kanser hastalarında bu virüs hastalıkları zaman zaman ağır ve hatta öldürücü de olabilmektedir.

Özellikle bu etkenlerden RSV etkenli olan solunum sistemi enfeksiyonunda; ateşle birlikte, öksürük, hızlı nefes alma ve hırıltılı solunum şikayet olarak ön planda olabilir. Hastalarda tanı için gerekli numune ve örnekler alındıktan sonra viral PCR testleri ile viral RNA bakılıp hızlı bir şekilde tedavi planlanıp, başlanılmalıdır.

Şikayetlere yönelik antipiretik ve analjezikler ve antiviral tedaviler, gerekiyorsa serum tedavileri verilmelidir. Bu hastalarda beslenme ve yatak istirahati gereklidir.

Özellikle bu virüs hastalıklarından korunmak için; genel korunma yolları ve hijyen kurallarına uyum son derece önemlidir. El yıkama ve el antiseptiklerinin kullanımı, maske takılması, hasta olan kişilerin özellikle altta yatan ya da eşlik eden hastalıkları varsa erken dönemde hastaneye başvurmaları gerekmektedir" dedi.İHA

Bu haber toplam 3381 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim