• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Köşk'ün Madımak raporu: Sorumlu devlet

Köşk'ün Madımak raporu: Sorumlu devlet
Devlet Denetleme Kurulu'nun Sivas olaylarına ilkişkin raporu açıklandı.

Devlet Denetleme Kurulu, 'Madımak Olayının' Araştırma ve İnceleme Raporunu açıkladı.

Tespit bölümünde; delillerin toplanması ve muhafazasında gerekli hassasiyetin gösterilmemiş olması ile olayın ardından 20 yıl geçmiş olmasının bilgi ve verilere ulaşılmasında güçlük yarattığı belirtilen raporda, olayın ortaya çıkmasında, önlenememesinde ve soruşturulmasında / yargılanmasında Devlete terettüp eden ağır bir hizmet kusuru bulunduğu kaydedildi.

"Bu açıdan, Sivas olaylarında hem yönetsel hem de siyasal organları itibariyle olayın temas ettiği dönemin tüm Devlet ricali ile yaklaşımları, 37 kişinin ölümünden dolayı; en az kalabalıkları şuursuz hale getiren ve kolayca tahrike kapılan Sünni kolektif hafızaya ait bazı algı ve yaklaşımlar ile sünni kolektif hafızanın tahrikine yol açtığı kanaati edinilen bazı davranışlar kadar sorumludur" denilen rapordan bazı bölümşler şöyle:

Ne yazık ki, gerek kamu görevlileri ile ilgili etkin bir adli ve idari soruşturma ve yaptırım kapasitemizin olmaması gerekse siyasal sorumluluk algılaması ile ilgili yetersiz demokratik standartlarımız nedeniyle herkes “tüm suçu kalabalıkların ve toplumun üzerine yıkma kolaycılığını tercih etmiştir.

Sivas olayı, katliam olarak nitelendirilmesi gereken toplumsal bir olaydır.

Devletin ağır bir hizmet kusuru söz konusudur.

Dönemin tüm devlet yöneticileri bu olaydan sorumludur.

Bu protestonun olacağının bilinmesine rağmen, yeterli güvenlik önlemleri alınmamıştır.

Toplanan kalabalığı dağıtmaya yönelik herhangi bir etkili çaba gösterilmemiştir.

Otelin önünde bekletilen kalabalığa, adeta her türlü eylemi yapma imkanı verilmiş ve nihayetinde otelin yakılmasına kadar gidecek ortam yaratılmıştır.

500 kişilik polis ve jandarma oluşan güvenlik görevlisiyle 370 kişilik askeri personel, kalabalıkları soğutmaya ve dağıtmaya veya otelde kalanların tahliyesine yönelik herhangi bir faaliyette kulanılmamıştır.

Otopsi işlemleri

Ölü muayene ve otopsi işlemleri dönemin mevzuatı ve bilimsel standartlarına uygun olarak yapılmamıştır. Öyle ki, cesetler üzerinde istikrarlı olmayan farklı farklı yöntemler kullanılmak suretiyle otopsi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bazı cesetlerde sadece ölü muayenesi ile yetinilmiş, bazılarında klasik otopsi işlemi yapılmış, diğer bazılarında ise klasik otopsi yanında kan örnekleri alınarak Adli Tıp Kurumu Başkanlığına görüş sorulmuştur. Otelde ölenlerden sekiz kişinin kesin ölüm nedeni belirlenmemiştir.

İki kişi silahla öldürüldü

Otelde öldürülen 35 kişi dışında 2 kişi daha hayatını kaybetmiştir. Söz konusu 2 kişi güvenlik görevlilerince göstericilerin dağıtılması sırasında ateşli silahla vurularak öldürülmüştür. Söz konusu olayın faillerinin tespitine yönelik herhangi bir adli süreç işletilmemiştir.

Yargılamaya müdahale 

Soruşturma ve yargılamalar esnasında, bazı yargı mensuplarınca 'Düşünce Örneği' yazısının ilgili mahkemelere gönderilmesi suretiyle yargılama yeri ve görevli mahkeme ile suç vasfını değiştirmeye yönelik yargılamaya müdahale niteliği taşıyan bazı hususlar vuku bulmuştur.

Kovuşturma ya da disiplin cezası yok 

37 kişinin ölümüyle sonuçlanan bir olay ve ağır ihmaller zincirinde; ilin emniyet, asayiş ve genel yönetiminden sorumlu tek bir kamu görevlisi bile herhangi bir adli takibata (kovuşturmaya) maruz kalmadığı gibi en hafif bir disiplin cezası bile almamıştır.

Bu haber toplam 2200 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim