• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

KOTRANİS KÖYÜ AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ

KOTRANİS KÖYÜ AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ
Hakkari İl Genel Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Korkmaz, Kotranis köyünün tüm hizmetlerden mahrum bırakıldığını belirtti.

Korkmaz, Hakkari de 1995 yıllında "güvenlik" gerekçesiyle boşaltılan 400 haneli Ördekli (Kotranis) Köyü ne 2004 yılında geri dönüş yapan vatandaşlara hiçbir hizmetin götürülemediğini belirterek, köylülerin yaptığı başvuruların sonuçsuz kaldığını, bu konuyla ilgili  olarak da rapor hazırlayacaklarını söyledi.

 Korkmaz,”Hakkari'den 10 kilometre uzaklıkta bulunan 400 haneli ve yaklaşık 2 bin nüfusu olan Kotranis köyü 1995 yılında güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Göç etmek zorunda kalan köylüler ise Hakkari, Yüksekova başta olmak üzere, çevre il ve ilçelere yerleşti. Köylüler göç ettikleri yerlerde işsizlik ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldı. Ekonomik olarak geçimini sağlamayan köylüler, 2004 yılında hükümetin geri dönüş projesi kapsamında büyük bir umutla geri döndü. Ancak hükümetin geri dönüş yapmaları durumunda başta ekonomik destek ve alt yapı sorunlarının giderilmesi olmak üzere, köylülerin bütün sorunlarının çözüleceğine dair verdiği sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Köylülerin yaşadığı sıkıntılar üzerine köye giderek incelemelerde bulunduk. Köylülerin başta yol, su elektrik olmak üzere birçok sorunla boğuştuğuna şahit olduk. Sorunları yerinde tespit ederek, konuyla ilgili hazırlayacağımız rapordan sonra sorunu çözümü için il genel meclisiyle birlikte gereken girişimleri başlatacağız” şeklinde konuştu.

KÖYLÜLER BİZLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİK

 Mahbube Kaya isimli kadın ise, yetkililerin verdiği hiçbir sözün yerine getirilmediğini belirterek, devletin geri dönüş projesinin bir oyun olduğunu söyledi. Köylerine imkânsızlıklara rağmen, yaptıkları geri dönüşün üzerinden 5 yıl geçtiğini, ancak hiç kimsenin uğramadığını ifade eden Kaya, köyde başlarını sokacak bir evlerinin dahi olmadığını belirtti.

 Kaya,”Eskiden binlerce hayvanımız vardı. Durumumuz çok iyiydi. Ancak köylerin boşaltılmasıyla birlikte günlük ekmeğe muhtaç olduk. Köyümüzden göç ettikten sonra yıllarca açlıkla mücadele ettik. 2004 yılında devlet bütün sorunlarımızı çözeceğini belirtilmesine rağmen geri dönüş yapmamızı istediler. Ancak geri dönüşün üzerinde 5 yıl geçmesine rağmen, verilen sözler yerine getirmediği gibi, köyümüze uğrayan tek kişi dahi olmadı" dedi.

GERJ DÖNÜŞ BİR OYUN İDİ VE BİZ OYANA GETİRİLDİK

60 yaşlarındaki Abdulmuhamet Kahraman (60) ise, köyün yolunun olmamasından dolayı, araçların dahi köylerine gelemediğini belirten Kahraman, devletin geri dönüş projesinin bir oyun olduğunu söyledi. Köylerin boşaltıldığı dönemde evlerinin yıkıldığını, yol ve içme suyu hatlarının tamamen tahrip olduğunu anlatan kahraman,” Buralarda yüzlerce insanın açlığa mahkûm edildi. Köyümüz devlet tarafından 1995 yılında boşaltıldı. Boşaltılmayla birlikte her şeyimiz elimizden alındı. 10 yıl böyle zor şartlarda yaşadık. Daha sonra verilen sözler ve açıklamalar yüzünde köyümüze geri döndük. Ancak geldiğimizde burada başımızı sokacağımız bir evimiz dahi kalmadığını gördük. Sorunun çözümü için valilik ve özel idareye yaptığımız başvurular ise sonuçsuz kaldı. Sorunlarının çözülmemesi durumunda tekrar köyümüzü boşaltacağız uyarısında bulundu” Hakkarihabertv.com-Feyzullah Taş

Bu haber toplam 4434 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim