• BIST 9995.94
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Kürdistan islam konferansı

Kürdistan islam konferansı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Diyarbakır’da, 8-9 Eylül’de 1. Kürdistan İslam Konferansı düzenleyecek.

Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyesi Konukevi’nde basın açıklaması düzenleyen BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, konferansa Türkiye ve bölgenin önemli din alimleri ile kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 150 kişinin katılacağını kaydetti. Ortadoğu'nun yeniden şekillendiğini ve İslam dünyasında ciddi değişiklerin olduğunu aktaran Tan, “Cezayir, Tunus, Libya, Lübnan, Irak ve Kürdistan'a kadar İslam dünyasında ciddi sosyal, siyasal ekonomik değişimler ve hadiseler var.

Bu büyük olayların nereye doğru gideceğini bugünden kestirmek imkansız. Meselenin entelektüel, fikri, felsefi ve sosyal boyutlarıyla ilgili tabiki çok daha ciddi tartışmalar var. İslam dünyasında da derin, dini, etnik ve sınıfsal sorunlar var. Ortadoğu'da Kürt meselesinin de ortasına oturduğu farklı halkaların, farklı diller konuşan halkların birlikte nasıl yaşabilecekleri veya yaşamaları gerektiği gibi ciddi tartışmalar ve sorunlar yaşamakta.

Bu coğrafyanın kadim dini olan İslam bu konuda neler söylüyor, bu sorunlarımızı nasıl çözebiliriz, daha da özelinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ın bugün neo faşist, ittihatçı, Enver Paşacı bir söyleme kaymış bulunan Başbakanının her gün ağzına pelesenk ettiği din ve İslam, Türkçü Türk İslamcı, İslam acaba bizim bildiğimiz gerçek İslam mı, gerçek İslami anlayış mı ve bu İslamı kendine polemik malzemesi yapan Kürtleri ve Kürt siyasetini her fırsatta İslam dışı ilan eden Başbakan'ın dile getirdiği politikalar ve siyaset, Ortadoğu'da, Suriye'de, Irak'ta yürüttüğü politika acaba dini mezhebi, etnik sorunların ve sınıfsal sorunların çözümünde etkili olabilecek bir anlayış mı? Konferansta, siyaset, devlet iktidar ilişkisi, ümmetçilik, kavimiyetçilik, İslam’da haklar, özgürlükler nelerdir, İslam’ın toplumsal, ve barıştaki yeri ile İslami açıdan Kürt meselesine nasıl yaklaşılması gerekir sorularının cevaplarını arayacağız” dedi.
Tan, bir gazetecinin sorusu üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürtler için Zerdüştlük kavramı kullandığını ve bunu polemik malzemesi yaptığını söyledi.

Tan, “Bunu tartışacağız. Başbakanın Zerdüştlük suçlamalarına karşılık veya sende Şamansın diyerek polemik yapmak mümkün veya senin zihniyetinde Şamanizm'in etkileri var demek mümkün. Ama biz bu tip polemikleri doğru bulmuyoruz. Neticede bir insan Şaman'da olabilir. Zerdüşt de olabilir, Yezidi, Müslüman, Sünni, Şii, Alevi, sosyalist, liberal herhangi bir düşünceye sahip olabilir. Sorun bir birini şu veya bu düşünceye itham etmek değildir. Farz edin ki bütün Kürtler bırakın Zerdüştlüğü Hıristiyan'dır.

Peki Kürtlerin bir hakkı yok mu, Hristiyan'ın, Zerdüşt'un, Ermeni'nin, Süryani'nin bir hakkı yok mu? Mesele bir hak ve özgürlükler meselesidir. Başbakan'ın çarpık zihni bunları anlayabilecek entelektüel derinliği de sahip değildir. Etrafındaki devşirme tayfası da ona bunları kavrayamadığını, anlayamadığını söyleyebilecek bir cesarete sahip değillerdir. Etrafındaki zevata sorsa veya onlar cesaret edip fikir namusuna sahip olarak iki kelime laf edebilseler Başbakan'a bunun bir din, mezhep, etnisite veya bir sınıf meselesi olamadığını yani hakların tanınması açısından öncelikle bir hak ve özgürlükler meselesi olduğunu söylerdi. Biz bunların cevabını işte bu konferansta hepsini açık ve saçık şekilde vereceğiz” diye konuştu.
 

Tan, Başbakan Erdoğan'ın BDP milletvekilleri için ‘Meclis'i bıraksınlar Kandil'e gitsinler’ dediği hatırlatılınca, “Biz de ona, sen başına bir şapka al Genelkurmay Başkanı ol. İdris Naim Şahin'i de Jandarma Genel Komutanı yap diyebiliriz. Ama buradan bu ifadelerden bir şey çıkmaz. Onun için herkesin aklını başına alıp sükunetle, sakin bir politik akıl ve aklı selimle olaylara yaklaşma mecburiyeti vardır. Başbakanı bu akla davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Açıklamaya Tan’ın yanı sıra, iki imam ve Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da katıldı.
 

Bu haber toplam 2697 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
Feyzullah TAŞ- 0.(505) 440 39 66
Savaş TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim