• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

KÜRT AÇILIMI DEĞERLENDİRMESİ

KÜRT AÇILIMI DEĞERLENDİRMESİ
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Demokratik Çözüm Süreci nde 29 Temmuz dan bugüne gelinen noktayla ilgili açıklama yaptı.
İşte Atalay ın açıklamaları:

 Sözlerime bir rahmet dileğiyle başlıyorum. Bildiğiniz gibi dün Şemdinli de 4 şehidimiz var. Üzüntümüzü ifade ediyorum. Şehitlerimize Allah tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. İnşallah yürüttüğümüz çalışmalar başarıyla sonuçlanır da bu olaylar bir daha yaşanmaz. 

 Bildiğiniz gibi 1 ay önce yine bu salonda sizinle bir araya gelmiş ve birtakım çalışmalarla ilgili bilgi vermiştik. Biz bu süreçte herkesin katkısının önemli olduğunu belirtmiştik. Bu çerçevede çok önemli kapsamlı çalışmalar yaptık. 

 GÖRÜŞMELER

 Toplumun çok farklı kesimlerinden ve 5 siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldik. 22 sivil toplum kuruluşu, 11 meslek örgütü ile biraraya gelerek görüş alışverişinde bulunduk. Şehit ailelerini temsil eden 24 dernek ile görüştük. Ve görüşlerine güvendiğimiz şahıslarla görüştük.

 Bu görüşmelerde pek çok husus gündeme getirildi. Farklı kesimlerden fikir aldık. Görüşmelerde muhataplarımızı dinledik ve fikirlerimizi söyledik. Bu konuda da gerçekten hedefe ulaştık. Yaptığımız hemen bütün görüşmelerdee sorunun çözülmesi gerektiği konusunda toplumda mutabakat olduğunu gördük. Herkes bir defa terörün bitmesini ve demokratikleşmeyi istiyor. Bu konuda herekesin, siyasi partilerin elini taşın altına koyması vesorumlu davranması gerekiyor. Bu süreçte tüm sivil toplum kuruluşları ve muhataplarımız sorumlu davrandı ve sürece müdahil oldular.

 Bir önemli meslek kuruluşumuzun başkanı, bütün değerlendirmeleri yaptıktan sonra kulağıma eğildi ve dedi ki; "Tam 30 gündür rahatsızlığımdan dolayı yatıyordum ama bu önemli konu için yataktan kalktım ve geldim" dedi.

Ve bu süreçte kimi işini, kimi tatilini bırakarak geldi ve hepsşi bir emek verdiler. Hepsi bana dosya verdi. Daha önceden hazırlıkları olanların dışında diğerleri de oturup çalışmış ve dosya hazırlamışlar. TOBB ve sayın Başkan konuya çok duyarlı davrandılar. Tabandan başlayarak bütün bölge temsilcilikleri toplantılar yapıyorlar ve bize kapsamlı bir rapor getirecekler.

 Bir geniş çaplı toplantı planladım. Kadın kuruluşları, yazarlar birlikleri her yelpazeden kuruluşlar vardı. 50 kişi geldi. Öğlen saatlerinde başladı akşama kadar devam etti. Ve ben o gün orada gelen insanların ne kadar rahat bir ortamda, kimseyi rencide etmeden bu konuyu tartıştıklarını gördüm. Bu toplumumuz için güzel bir gelişme. Türkiye de artık büyük bir olgunlukla birtakım şeyleri tartışıyoruz.

 Bir sivil toplum temsilcisi "Devlet ilk defa bizim görüşlerimizi dikkate alıyor ve dinliyor" dedi. Bunu birçoğu söyledi. Kamuoyu araştırmaları da yapıyoruz. Bunu da değerlendiriyoruz. Bu çalışmaları da veri olarak kullanıyoruz. Sürecin bilimsel boyutu çok önemli. Bilim adamlarıyla görüşmelerimiz var. YÖK ile bu konuda görüşeceğiz. 

 Böylesine geniş bir mutabakat çözüme ilişkin umutlarımızı çok arttıdı. Ben  çok umutluyum. STK lar, sendikalar, odalar, meslek kuruluşları meğer bu konuda yıllar içinde ne çok çalışmışlar. Kafa yormuşlar.

 ESKİ ALIŞKANILIKLARI TERK EDELİM

Artık eski alışkanlıkları terkedelim. Her açılımın ardında yabancı bir el aramaktan vazgeçelim. Türkiye nin gücüne güvenelim. Bu sorunu biz çözeceğiz. Yürüttüğümüz çalışmaları bir yabancı kuruluşun hazırladığını iddia etmek büyük haksızlıktır. Bu Türkiye ye güvenmemektir. Uluslararası think-tang / düşünce kuruluşları birçok konuda araştırma yapar ve rapor yazar. Bu kuruluşlar Türkiye de de var. Bunlar da aynı şeyi yapıyor. 

Küçük bir düşünce kuruluşu bir yerde Türkiye ile ilgili birkaç satır bir şey yazdı diye bu açılımı oraya bağlamak mantık dışıdır. Biz yıllardır terörle mücadele ediyoruz. Bizim uzmanlarımız, fikir beyan eden insanlarımız yok mu? Biz kendi insanımıza güveniyoruz. Bize verilen bütün raporları titizlikle değerlendiriyoruz. Bundan sonra da bu böyle devam edecek.

 İLK AŞAMA BAŞARIYLA BİTTİ

 Demokratik açılım süreci ile birlikte Türkiye de çok verimli tartışmalar yapılmaya başlandı. Çok değerli analizler yapıldı. Son 1 aya bakarsak ne kadar sağlıklı bir müzakere, değerlendirme süreci olduğunu görürüz. Bununla övünmeliyiz. Bunda basının da çok büyük katkısı var. Milletimiz kendi sorunlarını korkmadan, çekinmeden açıkça konuşmakta ve çözüm aramaktadır. Bu çok önemlidir.

 Elbette farklı görüşler olacaktır. Demokratik hukuk develetinde herkes en aykırı görüşleri bile dile getirebilir. Kişilik haklarına saldırmadan, hakarete başvurmadan medeni bir şekilde her şeyi tartışabiliriz. Demokratik açılım sürecinin ilk aşaması çok başarılı geçmiştir.Demokratik açılım dediğimiz illa ki büyük teklifler, politikalar değildir. Bütün bunlar çok önemli gelişmelerdir. Geçtiğimiz 1 ay içinde kafaları bulandırmaya çalışan birtakım şeyler de oldu. Bu süreç ülkemizin daha huzurlu olmasını sağlamaktır. Bizim amacımız bu ülkede yaşayan herkesin kendini özgürce ifade ettiği bir demokrasiyi inşa etmektir. Türkiye çok can verdi. Yılları acıyla, gözyaşıyla geçirdik. Ekmeğe uzanması gereken eller silaha uzanmıştır.

 BÖLÜNME SENDROMUNDAN KURTULMALIYIZ

 Sürece karşı çıkanların bir takım yanlış veri ve öngörülerle, hayali projeler üreterek çalıştığını görüyorum. Kendilerinin kapısını çaldığımzıda kabul etmediler, bizi reddettiler. Bilgi sahibi olmadan üretilen polemikler ülkemize fayda getirmez. Biz birçok kesimle görüştük ve hiçbirinin niyetimizle ilgili tereddütü yok. Çünkü bizi dinlediler. Anlattık onlara. Biz herhangi bir paket yahut eylem planı çıkarmadık. Yaptığımız görüşmelerle bir mutabakata varmak istiyoruz. Muhalefet bizi içerği açıklamamakla itham ediyor. Bir yandan da ülkeyi böleceğimizi söylüyorlar. Biz anlatmadan ne yapacağımızı bunu nasıl çıkardılar? Bin yıldır birlikte yaşayan milletimizi bölmeye kimsenin gücü yetmez, yetmeyecektir. Çatışma lobisinin değirmenine su taşımaktan artık vazgeçilmesi gerekiyor. Bölünme sendromundan kurtulmalıyız. Hiç kimse devletin birliğini, resmi dilinin Türkçe olduğuunu, milli bayrağımızı tartışmıyor. Bunları biz her zaman söyledik. Sayın Başbakan hep söylüyor.

 Buradan vatandaşlara sesleniyorum. Bu bir milli birlik, kardeşlik ve huzur projesidir. Bu projede tek bir muhatabımız var o da milletimizdir. Biz milletimize güveniyoruz.

 Dün çok tecrübeli bir araştırmacı yazarla bu konuları değerlendirdik. O da ifade etti "Ben dedi bu kadar yıl araştırmacıyım, her seçim sonrası bizim toplumumuzun basiretini hep görmüşümdür" dedi Ben de aynen düşünüyorum. Toplumun ön sezisi, algılamaları o ortak aklı oluşturur ve çözümü bulur. Bu toıplum bu sürecin sonuçlarını inanıyorum ki çok iyi anlıyor.

 Bu sürecin sonunda Terör sona erecek, Türkiye huzura kavuşacak,  Yüreği dağlanan analara yenileri eklenmeyecek, Kardeşlik duygusu pekişecek, Bölgeye daha fazla kaynak aktarılacak, projeler hızla tamamlanacak, Herkes daha güçlü bir Türkiye de yaşayacak, Herkes kendini güvende hissedecek, Demokrasimizin standardı yükselecek, Demokratikleşerek terör sorununu çözen Türkiye dünyaya örnek olacak, Bölgemizde ve dünyada daha etkili bir aktör olacağız. Bu bir bölgenin değil, bütün Türkiye nin atılımıdır.

 ÜLKENİN BÜTÜNLÜĞÜNÜN GARANTİSİ BİZİZ

 Bizim bunlar dışında bir gizli gündemimiz yoktur.Komplo teorileriyle bu sürece yaklaşımları yadırgıyoruz. Siyaset, toplumun sorunlarına çözüm bulma sanatıdır. Ülkenin bütünlüğünün garantisi biziz. Biz Türkiye de belirli bölgelerin değil Türkiye nin partisiyiz. Birliğin bütünlüğün kardeşliğin öncüsü ve garantisiyiz.

 Bugün bölünme lafları ediliyorsa bu daha önce bu konuda çalışma yapılmamasıyla ilgili. Şimdi bu sorunu çözmezsek daha büyük sıkıntılarla karşılaşacağız.  Yıkıcı değil yapıcı olmak gerekir. Bu nedenle tüm siyasi aktörlere çağrı yapıyorum: Bu çözüm sürecine siz de katkıda bulunun.   Buna engel olmayın, önünü tıkamayın.

 NE YAPTIĞIMIZI BİLİYORUZ

 Bu süreçle ilgili olarak vatandaşlarımızın gönlü rahat olsun. Hükümet olarak en başından beri ne yaptığımızı biliyoruz. Attığımız her adımı düşünerek atıyoruz. Toplumun herhangi bir kesimind oluşan hassasiyeti ve partilerin fikirlerini dikkate almak bu sürecin bir gereğidir. Çünkü mutabakat sorunun çözümünü kolaylaştırır. Kimsenin kaygısı olmasın. Milletimizin duyarlılıkları dikkate alınmaktadır.

 Afaki olmayan teklifler, toplumsal kabule mashar olmayan öneriler getirmek de en az sürece karşı çıkmak kadar olumsuz olur. Toplumun duyarlılıklarına aykırı teklifler zarar verir.  Bu süreç siyasi kaygılarla ele alınacak bir konu değildir. Siyeset üstü bir bakış açısıyla süreci takip etmek gerekiyor.

 Biz bu meseleye yeni de başlamadık. TRT6 gibi ne kadar önemli adımlar atıldı. Bu süreç 10 yıllık bir demokratikleşme süreci. Bakın 7 yıl demiyorum. Bu tarihi bir sorumluluktur. Bu sorumluluktan kaçanları ve çözümün önünü tıkayanları milletimize havale ediyoruz.  Şu anda birçok diplomatik ilişki sürdürülüyor. Görüş alıp veriyoruz. 1 aylık süre zarfında bizim süreci doğru yönettiğimiz ortaya çıkmıştır.

 AÇILIMIN AÇIKLANACAĞI YER TBMM DİR

 Süreç bundan sonra da şöyle işleyecek; Şimdiye kadar yaptığımız görüşmeler ve elde ettiğimiz görüş, düşünce ve öneriler analiz ediliyor. Bir yandan Dışişleri Bakanlığı ve dier kurumlarla işbirliğimiz sürüyor. Bu değerlendirmeler sonucunda kısa, orta ve uzun vadede görüşlerimizi Başbakan a sunacağız. Bu konunun Bakanlar Kurulu nda da görüşülecek. Benim başkanlığımda ekip açlışmaları devam edecek. Bizim amacımız parlamento yasama yılı başlamadan bu çalışmaları belli bir seviyeye getirmektir. Bu öneri ve politikaları açıldığında meclis çatısı altında açıklayacağız. Çözümün adresi millet iradesinin tecelli ettiği TBMM dir. Nihai değerlendirme ve tekliflerimiz orada açıklanacaktır.

 SORU-CEVAP

 Beşir Atalay konuşmasınnı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Atalay bir soru üzerine "Bu süreçle ilgili bir Anayasa değişikliği gündemimizde yok." dedi.

 AF KAVRAMINI HİÇ ZİKRETMEDİK

 Atalay af konusundaki soruya "Af diye bir kavramı hiç zikretmediklerini belirterek "Zikretmiyoruz da ama, bu işin başı silahların bırakılması ve tasfiye. Bunun için çok çalışmak lazım. Bütün alternatifler üzerinde de çalışıyoruz."  yanıtını verdi. 

 TBMM DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Hayır şu anda öyle bir şey yok.

ŞEMDİNLİ DEKİ SALDIRI

Bu süreçte bu tür olaylara sebebiyet verenler, bu süreci provake etmek istiyor. (Kaynak (İHA)
Bu haber toplam 1823 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
YASAL UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Hakkarihabertv.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Hakkari Haber TV | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel :
FEYZULLAH TAŞ- 0.(505) 440 39 66
SAVAŞ TAŞ - 0.(545) 864 4868
YUSUF TAŞ- 0.(544) 346 1740 | Haber Scripti: CM Bilişim